luni, aprilie 11, 2022

Turcia: 161 de jurnaliști au petrecut anul nou după grati

161 de jurnaliști au petrecut trecerea dintre ani în închisorile turcești, a informat platforma online Jailed Journos, citat de ipa.news.

Potrivit raportului, 89 de reporteri, editori și cronicari dintr-un total de 161 de membri de presă se află în prezent în spatele gratiilor din închisorile din  Turcia, iar peste 300 de jurnaliști au fost închiși și încă mulți alții sunt urmăriți după lovitura de stat eșuată din 2016.

Lista lansată luni, include numele, companiile și pozițiile fiecărui jurnalist, precum și data arestării și închisoarea în care sunt deținuți în prezent.

Platforma a subliniat că unii dintre jurnaliștii aflați în prezent în spatele gratiilor din Turcia au peste 60 de ani, adăugând că „guvernul vrea ca, într-un fel, să moară în închisoare”.

Mulți dintre jurnaliștii turci sunt judecați pentru acuzații  de ”terorism” invocându-se   publicarea  unor știri de către aceștia.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 de țări din Indexul Libertății Presei în anul 2019, al Reporterilor fără Frontiere. Mai mult, Turcia a fost descrisă drept „cel mai mare temnicier de jurnaliști” din lume, de către mai multe ONG-uri și organizații internaționale, inclusiv într-un raport recent privind libertatea presei publicat de Consiliul Europei.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.