sâmbătă, octombrie 17, 2020

Turcia: 161 de jurnaliști au petrecut anul nou după grati

161 de jurnaliști au petrecut trecerea dintre ani în închisorile turcești, a informat platforma online Jailed Journos, citat de ipa.news.

Potrivit raportului, 89 de reporteri, editori și cronicari dintr-un total de 161 de membri de presă se află în prezent în spatele gratiilor din închisorile din  Turcia, iar peste 300 de jurnaliști au fost închiși și încă mulți alții sunt urmăriți după lovitura de stat eșuată din 2016.

Lista lansată luni, include numele, companiile și pozițiile fiecărui jurnalist, precum și data arestării și închisoarea în care sunt deținuți în prezent.

Platforma a subliniat că unii dintre jurnaliștii aflați în prezent în spatele gratiilor din Turcia au peste 60 de ani, adăugând că „guvernul vrea ca, într-un fel, să moară în închisoare”.

Mulți dintre jurnaliștii turci sunt judecați pentru acuzații  de ”terorism” invocându-se   publicarea  unor știri de către aceștia.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 de țări din Indexul Libertății Presei în anul 2019, al Reporterilor fără Frontiere. Mai mult, Turcia a fost descrisă drept „cel mai mare temnicier de jurnaliști” din lume, de către mai multe ONG-uri și organizații internaționale, inclusiv într-un raport recent privind libertatea presei publicat de Consiliul Europei.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.