vineri, aprilie 19, 2024

Tulcea. Publicaţii şi aniversări. Itinerare ale arheologiei.

„Fiecare articol este însoțit de două recomandări din partea a doi specialiști din domeniu, al căror nume rămâne anonim, astfel că autorul primește cele două referate care nu sunt laudative și trebuie să completeze articolul. Sunt câțiva ani de când lucrăm în acest sistem, iar nivelul calității revistei a crescut”. „Peuce” are circa 350 de pagini și cuprinde informații privind cercetările arheologice efectuate la Niculițel, Isaccea, Baia, Turcoaia, precum și studii interdisciplinare.

Volumul „Peuce”, aflat la a XV-a ediție, cuprinde articole semnate de cercetători din țară și recenzii de cărți de specialitate

„Omul, fluviul și marea. Studii de arheologie și istorie în onoarea lui Florin Topoleanu la a 65-a aniversare” — cuprinde lucrări de peste 500 de pagini semnate de specialiști în arheologie din România și străinătate, ordonate în capitole precum numismatică, opaițe romane, arheologie clasică, geografie istorică și istorie modernă.

Volumul, potrivit reprezentantului ICEM, George Nuțu, reflectă viziunea științifică și spectrul de interese al cercetătorului Florin Topoleanu.

„Am trăit vremurile când mergeam cu rata la șantier, când căram cu bicicleta inscripțiile găsite pe câmp, când stăteam cu cortul pe șantier, când era o realizare să mergi la congres în Bulgaria după ce erai chemat la organ să te mai tunzi. Încet-încet, au venit tinerii care acum sunt șefii mei și a venit timpul să mă așez și să scriu. Asta fac de ceva vreme”, a declarat Topoleanu.

Fost director al ICEM, Florin Topoleanu a obținut titlul de doctor în anul 1999 cu teza „Ceramica romană și romano-bizantină de la Halmyris (sec. I — VII d.Ch.)”, a fost membru și vicepreședinte al Comisiei Naționale de Arheologie din România și i s-a decernat medalia Meritul Cultural clasa I, categoria E — „Patrimoniul cultural național”.

Arheologia este una din atracţiile culturale muzeale ale zonei tulcene

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.