vineri, martie 29, 2024

Trump, al 45-lea preşedinte al SUA. Ce urmează? Reacţii.

Americanii îşi aleg preşedintele  în persoana miliardarului Donald Trump la finele celei mai tensionate şi mai atipice campanii din istoria americană.

Populismul învinge aşadar în SUA, considerate vreme de sute de ani bastionul valorilor democratice. Discursul care îndeamnă la ura faţă de celălalt dacă celălalt  e diferit, care permite ura de rasă şi de religie, care promite „un zid „ la graniţa cu Mexicul, deportarea cetăţenilor latino-americani, interzicerea intrării pe teritoriul SUA a persoanelor de confesiune musulmană,acest discurs  a cîştigat de această dată.

 Întrebări importante : Ce se va întîmpla cu Acordul de la Paris privind clima, acordul în dosarul iranian, soarta milioanelor de latino americani , afro americani sau situaţia musulmanilor în SUA lui Trump?

 

Începe, se pare, o nouă epocă în istorie. Bună parte din liderii lumii şi din oamenii planetei sunt descurajaţi sau dubitativi. Cum arată acum viitorul planetei ? Greu de spus. Aproape imposibil de prezis pentru că Trump însuşi este impredictibil. Fără a poseda o formaţiune de om politic, lăsându-se în general în voia spectacolului populist, judecând lucrurile de multe ori după aparenţe, umoral şi excentric,Trump şi-a convins susţinătorii apăsând mai cu seamă pe pedala intoleranţei, dispreţului şi chiar xenofobiei. Mulţi dintre alegători au reacţionat aşa din cauza pornirilor „antisistem”.Alţii, foarte naivi, s-au lăsat seduşi de „bogăţia” candidatului, de impresia că această bogăţie se va reflecta la un moment dat asupra situaţiei lor. Nu puţini au fost cei extrem de machişti, votând contra Clinton  şi pentru că este femeie.

Extrema dreapta din Franţa jubilează şi îşi felicită favoritul. Trump promite relaţii excelente cu Rusia.( Ingerinţa şi sprijinul rusesc din timpul campaniei pentru Trump au fost frecvent  evocate).

Victoria  lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA „oferă speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane”, a scris pe pagina sa de Facebook șeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov.

”Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen,Ministrul german al Apărării, la televiziunea germană ARD. La rândul său, un important membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, conservatoare), partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că guvernul german nu știe cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

 „Dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume’”( Norbert Roettgen)

”Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume”, a declarat Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.

”Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situație foarte incertă”, a mai spus Roettgen.

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a declarat că apar ‘numeroase întrebări’ în cazul victoriei  republicanului Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, exprimându-și îngrijorarea în special în privința Acordului de la Paris privind clima sau a acordului în dosarul nuclear iranian, relatează France Presse.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.