luni, aprilie 11, 2022

Trump, al 45-lea preşedinte al SUA. Ce urmează? Reacţii.

Americanii îşi aleg preşedintele  în persoana miliardarului Donald Trump la finele celei mai tensionate şi mai atipice campanii din istoria americană.

Populismul învinge aşadar în SUA, considerate vreme de sute de ani bastionul valorilor democratice. Discursul care îndeamnă la ura faţă de celălalt dacă celălalt  e diferit, care permite ura de rasă şi de religie, care promite „un zid „ la graniţa cu Mexicul, deportarea cetăţenilor latino-americani, interzicerea intrării pe teritoriul SUA a persoanelor de confesiune musulmană,acest discurs  a cîştigat de această dată.

 Întrebări importante : Ce se va întîmpla cu Acordul de la Paris privind clima, acordul în dosarul iranian, soarta milioanelor de latino americani , afro americani sau situaţia musulmanilor în SUA lui Trump?

 

Începe, se pare, o nouă epocă în istorie. Bună parte din liderii lumii şi din oamenii planetei sunt descurajaţi sau dubitativi. Cum arată acum viitorul planetei ? Greu de spus. Aproape imposibil de prezis pentru că Trump însuşi este impredictibil. Fără a poseda o formaţiune de om politic, lăsându-se în general în voia spectacolului populist, judecând lucrurile de multe ori după aparenţe, umoral şi excentric,Trump şi-a convins susţinătorii apăsând mai cu seamă pe pedala intoleranţei, dispreţului şi chiar xenofobiei. Mulţi dintre alegători au reacţionat aşa din cauza pornirilor „antisistem”.Alţii, foarte naivi, s-au lăsat seduşi de „bogăţia” candidatului, de impresia că această bogăţie se va reflecta la un moment dat asupra situaţiei lor. Nu puţini au fost cei extrem de machişti, votând contra Clinton  şi pentru că este femeie.

Extrema dreapta din Franţa jubilează şi îşi felicită favoritul. Trump promite relaţii excelente cu Rusia.( Ingerinţa şi sprijinul rusesc din timpul campaniei pentru Trump au fost frecvent  evocate).

Victoria  lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA „oferă speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane”, a scris pe pagina sa de Facebook șeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov.

”Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen,Ministrul german al Apărării, la televiziunea germană ARD. La rândul său, un important membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, conservatoare), partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că guvernul german nu știe cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

 „Dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume’”( Norbert Roettgen)

”Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume”, a declarat Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.

”Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situație foarte incertă”, a mai spus Roettgen.

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a declarat că apar ‘numeroase întrebări’ în cazul victoriei  republicanului Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, exprimându-și îngrijorarea în special în privința Acordului de la Paris privind clima sau a acordului în dosarul nuclear iranian, relatează France Presse.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.