miercuri, septembrie 22, 2021

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

TRT este un jucător important pe  Youtube, astfel, platforma îi dă prioritate pentru plângerile  de încălcări de drepturi de autor. Astfel, compania a început să utilizeze această pârghie ca instrument politic pentru a viza criticii guvernamentali.

Bold Medya, care are peste 200.000 de abonați, este una dintre cele mai recente victime ale TRT. Canalul fiind cunoscut pentru criticile sale dure asupra lui Erdoğan. 

TRT a revendicat recent drepturile de autor asupra a două dintre videoclipurile lui Bold Medya. YouTube a reușit să le elimine, în ciuda faptului că ambele erau conținut autentic creat de Bold Medya fără a utiliza niciun material aparținând TRT. 

Cu toate acestea, YouTube, fără a examina videoclipurile, a acceptat reclamația depusă de TRT, care are milioane de abonați.

Youtube închide canale la cererea TRT

Harun Tokak, un jurnalist turc din Danemarca, este una dintre persoanele ale căror canale au fost închise la cererea TRT. 

Canalul, pe care Tokak obișnuia să posteze videoclipuri numai pentru el, a fost închis de două ori la cererea TRT, care pretindea încălcarea drepturilor de autor în videoclipurile filmate în casa lui.

Obiecțiile jurnalistului potrivit cărora videoclipurile nu se înfățișau decât pe sine nu au schimbat rezultatul.

„Peștii mici sunt hrăniți întotdeauna peștilor mai mari”

Mustafa Kılıç, secretar general al Asociației Internaționale a Jurnaliștilor (IJA), a declarat că criticile guvernamentale sunt vizate în mod intenționat pe YouTube și că acesta este doar începutul.

„YouTube hrăneștii peștii mari cu peștii mai mici”. TRT pretinde drepturile de autor asupra conținutului complet autentic produs de jurnaliști independenți și, prin urmare, au eliminat sute de videoclipuri. Nu este altceva decât manipularea regulilor YouTube în scopuri politice.Acesta este doar un început pentru mass-media critică guvernamentală. Practica va deveni mai răspândită atunci când YouTube numește un reprezentant în Turcia ”, a susținut secretarul.

HRW critică YouTube

Human Right Watch (HRW), într-o declarație scrisă, a condamnat cenzura crescândă pe YouTube și recenta decizie a companiei de a numi un reprezentant legal în Turcia, în conformitate cu noile reglementări ale guvernului Erdoğan.

„YouTube a anunțat pe 16 decembrie 2020 că va desemna un reprezentant local în Turcia pentru a respecta legea recent modificată a internetului din țară. O astfel de mișcare va duce inevitabil la o creștere a cenzurii arbitrare, va compromite confidențialitatea oamenilor și dreptul la acces la informații și ar putea implica YouTube în încălcările drepturilor omului.”  se arată în comunicat.

În vară, parlamentul turc a adoptat legislația la cererea lui Erdoğan, aducând restricții de amploare asupra platformelor de socializare, cu peste 1 milion de vizitatori zilnici în Turcia.

Legea, care vizează YouTube, Facebook, Twitter, Instagram și TikTok, a intrat în vigoare la începutul lunii octombrie, iar prima etapă a sancțiunilor de nerespectare a condus la autoritățile care au impus sancțiuni în milioane de lire companiilor.

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire