luni, ianuarie 18, 2021

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

TRT este un jucător important pe  Youtube, astfel, platforma îi dă prioritate pentru plângerile  de încălcări de drepturi de autor. Astfel, compania a început să utilizeze această pârghie ca instrument politic pentru a viza criticii guvernamentali.

Bold Medya, care are peste 200.000 de abonați, este una dintre cele mai recente victime ale TRT. Canalul fiind cunoscut pentru criticile sale dure asupra lui Erdoğan. 

TRT a revendicat recent drepturile de autor asupra a două dintre videoclipurile lui Bold Medya. YouTube a reușit să le elimine, în ciuda faptului că ambele erau conținut autentic creat de Bold Medya fără a utiliza niciun material aparținând TRT. 

Cu toate acestea, YouTube, fără a examina videoclipurile, a acceptat reclamația depusă de TRT, care are milioane de abonați.

Youtube închide canale la cererea TRT

Harun Tokak, un jurnalist turc din Danemarca, este una dintre persoanele ale căror canale au fost închise la cererea TRT. 

Canalul, pe care Tokak obișnuia să posteze videoclipuri numai pentru el, a fost închis de două ori la cererea TRT, care pretindea încălcarea drepturilor de autor în videoclipurile filmate în casa lui.

Obiecțiile jurnalistului potrivit cărora videoclipurile nu se înfățișau decât pe sine nu au schimbat rezultatul.

„Peștii mici sunt hrăniți întotdeauna peștilor mai mari”

Mustafa Kılıç, secretar general al Asociației Internaționale a Jurnaliștilor (IJA), a declarat că criticile guvernamentale sunt vizate în mod intenționat pe YouTube și că acesta este doar începutul.

„YouTube hrăneștii peștii mari cu peștii mai mici”. TRT pretinde drepturile de autor asupra conținutului complet autentic produs de jurnaliști independenți și, prin urmare, au eliminat sute de videoclipuri. Nu este altceva decât manipularea regulilor YouTube în scopuri politice.Acesta este doar un început pentru mass-media critică guvernamentală. Practica va deveni mai răspândită atunci când YouTube numește un reprezentant în Turcia ”, a susținut secretarul.

HRW critică YouTube

Human Right Watch (HRW), într-o declarație scrisă, a condamnat cenzura crescândă pe YouTube și recenta decizie a companiei de a numi un reprezentant legal în Turcia, în conformitate cu noile reglementări ale guvernului Erdoğan.

„YouTube a anunțat pe 16 decembrie 2020 că va desemna un reprezentant local în Turcia pentru a respecta legea recent modificată a internetului din țară. O astfel de mișcare va duce inevitabil la o creștere a cenzurii arbitrare, va compromite confidențialitatea oamenilor și dreptul la acces la informații și ar putea implica YouTube în încălcările drepturilor omului.”  se arată în comunicat.

În vară, parlamentul turc a adoptat legislația la cererea lui Erdoğan, aducând restricții de amploare asupra platformelor de socializare, cu peste 1 milion de vizitatori zilnici în Turcia.

Legea, care vizează YouTube, Facebook, Twitter, Instagram și TikTok, a intrat în vigoare la începutul lunii octombrie, iar prima etapă a sancțiunilor de nerespectare a condus la autoritățile care au impus sancțiuni în milioane de lire companiilor.

Turcia:Condamnat la peste 1.000 de ani de închisoare

Liderul unui cultului și controversatul autor Adnan Oktar, cunoscut și sub numele de Harun Yahya a fost judecat, împreună cu alți 235 de inculpați în fața instituțiilor de executare penală Silivri, din Istanbul.

Închisorile pline de jurnaliști.Erdogan:“ Nu vom renunța niciodată la libertatea presei”

Într-o declarație publicată de Direcția Prezidențială a Comunicațiilor, Erdoğan a afirmat că susține libertatea presei de Ziua Națională a Jurnaliștilor.

Un turc acuzat că a spionat pentru Erdoğan a fost expulzat din Austria

Un turc acuzat de spionaj în numele unui stat străin, care a susținut că i s-a ordonat asasinarea politicienilor austrieci, a fost...

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Turcia deschide anchetă și suspendă nouă regulă a WhatsApp

Autoritatea turcă pentru concurență a deschis, luni, o anchetă cu privire la Facebook și WhatsApp.

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Cetățean anchetat că l-ar fi jignit pe ministrul de interne: “Taci, chelule”

După ce avocatul Tugay Bek a fost acuzat că a „insultat un oficial public”, unul dintre clienții lui este anchetat că a afirmat că ministrul de Interne Süleyman Soylu este o „persoana cu chelie”.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.