miercuri, aprilie 24, 2024

Troc UE /Turcia pe tema refugiaţilor

Uniunea Europeană a deblocat 2,239 miliarde de euro din totalul de 3 miliarde de euro promiși Turciei pentru anii 2016 și 2017, în cadrul acordului bilateral menit să frâneze sosirea de refugiați în Europa, transmite miercuri EFE.

Purtătorul de cuvânt adjunct al executivului european, Alexander Winterstein, a declarat în conferința de presă zilnică a Comisiei Europene că declarațiile autorităților de la Ankara, inclusiv ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit cărora UE nu își îndeplinește obligațiile care îi revin din respectivul acord, „nu sunt adevărate”.

În martie, UE s-a angajat să ofere Turciei 3 miliarde de euro în 2016 și 2017 și alte 3 miliarde mai târziu, în schimbul colaborării autorităților de la Ankara, care trebuiau să stăvilească afluxul de migranți ilegali și de refugiați către Europa.

Ajutorul financiar a fost conceput pentru a acoperi diverse cheltuieli, îndeosebi pentru educație și sănătate, pentru cele peste două milioane de refugiați sirieni din Turcia.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.