Zaman Romania

Tragedie în Turcia: Un filantrop, deținut politic, ținut închis până la ultima suflare, în ciuda bolilor grave de care suferea


Un om de afaceri și filantrop turc, în vârstă de 82 de ani, a murit, duminică, în închisoare, în ciuda faptului că este grav bolnav, fiind al doilea deces al unui deținut în ultima săptămână, conform presei turcești.

Familia lui Yusuf Bekmezc s-a luptat să primească un raport care să ateste faptul că bărbatul bolnav de alzheimer, postată și pierderea severă a auzului nu este apt să fie ținut în închisoare.

Medicina legală a dat un aviz pentru eliberarea temporară din penitenciar, însă Curtea de Apel din Izmir s-a opus, susținând că bărbatul poate să stea în spital până la trei luni, unde a și murit, în secția de terapie intensivă, după 47 de zile.

„Ultima dată când a fost internat la oftalmologie pentru operație de cataractă, a fost pe 4 ianuarie 2022. Ca urmare, inima i s-a oprit din cauza complicaților de la interventie chirurgicala.A fost readus la viata cu un tratament de urgenta,controlul si tratamentul i-au continuat in sectia de terapie intensiva. Condamnatul Bekmezci nu se afla in inchisoare de aproximativ 48 de zile din 3 ianuarie și a fost sub tratament la spital Universitar din  İzmir”, se arată în declarația Direcției Generale a Închisorii, conform Haber7.com

Yusuf Bekmezc fost condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare pentru presupusa legătură cu  Mișcarea Gulen.

„L-am putut vedea pe bunicul Yusuf Bekmezc, timp de 46 de zile, în timpul în care a stat la secției de terapie intensivă. Fie ca Allah să nu lase pe nimeni altcineva să experimenteze această cruzime și să nu dea o oportunitate celor care o fac.”, a scris avocata bărbatului, Saadet Aytekin.

Executarea vieții, nu a pedepsei”

Moartea lui Yusuf Bekmezc a cutremurat viața socială a turcilor, mulți politicieni, activiști și simpli cetățeni și-au exprimat atât tristețea, cât și furia.

„Întotdeauna spunem că acesta să fie sfârșitul. Săptămâna trecută, unchiul Yusuf Bekmezci , în vârstă de 84 de ani, a fost ținut în închisoare în ciuda tuturor bolilor.”, a comentat activista, Natalia Avazyan.

”Executarea vieții, nu executarea pedepsei! Uciderea deliberată a prizonierilor bolnavi!”, a exclamat Filiz Kerestecioglu, politician din opoziție.

„Două persoane au fost eliberate din închisoare într-o săptămână.Nusret Mugla și Yusuf Bekmezci…Amandoi au murit în spital fără cei dragi. Nu există o astfel de înțelegere a dreptății, nu poate fi. Nu mai torturați prizonierii bolnavi și familiile lor…”, a scris Meral Daniș Bestaș, politician din principalul partid de opoziție, HDP, din Ankara.

„Nusret Muğla săptămâna trecută, Yusuf Bekmezci ieri. Doi condamnați în vârstă și bolnavi și-au pierdut viața într-o săptămână în timp ce erau arestați în spital. Alegerile și abordarea dumneavoastră față de drepturile omului trage Turcia pas cu pas în abis.”, a comentat Sezgin Tanrıkulu, politician din opoziție, din Istanbul.

Doi deținuți morți într-o săptămână

În urmă cu o săptămână, Nusret Muğla, în vârstă de 84 de ani, grav bolnav, care executa o pedeapsă pentru condamnarea legăturilor cu mișcarea Gülen, a murit, după ce s-a infectat cu COVID-19 în închisoare.

Muğla a fost încarcerat într-o închisoare din vestul provinciei Manisa, în ciuda faptului că suferea de multiple probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și rinichi și cancer de prostată. Muğla a avut nevoie de îngrijiri medicale frecvente și a fost ținută într-o celulă de carantină pentru perioade lungi de timp.

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în închisorile din Turcia sunt 1.605 deținuți bolnavi, dintre care 604 grav bolnavi.