marți, martie 26, 2024

TIMIŞOARA: ÎN CURÂND, ÎNFIINŢAREA SECŢIEI DE COMPOZIŢIE PENTRU INSTRUMENTE

Facultatea de Muzică (FM) a Universităţii de Vest Timişoara (UVT) face un prim pas concret spre înfiinţarea Secţiei de compoziţie pentru instrumente, prin primul Recital al Atelierului de Compoziţie format din studenţii facultăţii, care a avut loc, joi, în Sala Orpheum a facultăţii.

foto 2 afis
Recitalul primului Atelier de Compoziţie, deschizător de drum pentru înfiinţarea specializărilor de Muzicologie Compoziţie Dirijat

Recitalul a conţinut lucrări compuse pentru flaut, clarinet şi trompetă solo.Atelierul a fost înfiinţat în acest an de studiu de prodecanul Facultăţii de Muzică (FM) a UVT, compozitorul dr. Mihai Popean, care a adus modelul din Statele Unite ale Americii, unde a predat şapte ani cursuri de compoziţie.”Pentru FM, un astfel de modul este acel ceva care validează o facultate de muzică, este unul dintre programele de care este nevoie, dacă ne gândim la performanţă. În afară de instrumente şi canto avem nevoie de compozitori, de dirijori şi de muzicologi, este un ecosistem muzical care trebuie integrat şi să creăm o tradiţie şi la Timişoara. Este un atelier la care un grup de cinci studenţi din nivelul licenţă au vrut să vină, unul este din anul I, ceilalţi sunt din anul II. Alţi cinci colegi de-ai lor, de la Instrumente, le-au interpretat lucrările”,  Mihai Popean.

După ce au văzut succesul colegilor compozitori, numărul studenţilor care şi-au anunţat intenţia de a li se alătura din următorul an academic a crescut. Ei au fost cuceriţi de faptul că nu li se impun şabloane, ci fiecare poate veni cu propriile idei şi îşi dezvoltă creativitatea, toate în cadrul unor proiecte foarte clare ca durată în timp, în ceea ce priveşte genul de tehnici care trebuie folosite.

foto 3 Mihai_Popean
„Este o iniţiativă care trebuie împinsă puţin şi de jos în sus; de aceea am şi derulat acest program. Studenţii nu pot aştepta ani de zile să aibă o oportunitate, pe care le-am oferit-o acum. Învăţământul profesionist de factură muzicală este foarte eficient şi creează elite, studenţii sunt excepţionali”, a completat Mihai Popean.

„Sunt foarte încântat de rezultatele primului nostru an de lucru. Este o metodă pe care eu am dezvoltat-o şi am predat-o la universitate, în SUA, unde am lucrat de multe ori cu studenţi care nu erau muzicieni şi am avut rezultate excepţionale cu ei. (…) Compoziţia muzicală este un domeniu de durată. Sunt diferite nivele şi fiecare student este luat de la propriul nivel. Educaţia lor este personalizată pentru fiecare în parte, dar lucrăm în grup”, a explicat prodecanul FM Timişoara.

În contextul în care Facultatea de Muzică Timişoara nu are specializările mari, Muzicologie Compoziţie Dirijat (orchestraţie n.r.), acest atelier de compoziţie deschide calea spre harta elitelor de profil academic.

PERFORMANȚĂ MARE PENTRU UNIVERSITATEA DIN TIMIȘOARA

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).