miercuri, decembrie 11, 2024

Teatrul Odeon în sărbătoare – șapte decenii de la înființare

Teatrul Odeon a sărbătorit luni șapte decenii de la înființare printr-o serie de evenimente desfășurate la sediul său din Calea Victoriei, în prezența actorilor care au jucat sau joacă în spectacolele sale.

Au participat Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Rodica Mandache, Gelu Nițu, Irina Mazanitis, Adriana Trandafir, Jeanine Stavarache, Traian Stănescu, Răzvan Vasilescu, Elvira Deatcu, Pavel Bartoș, Alexandru Papadopol, precum și regizorii Dinu Cernescu și Alexander Hausvater.

La evenimente au fost prezenți și directori ai celorlalte teatre bucureștene: Ilinca Tomoroveanu — directorul artistic al Teatrului Național, George Mihăiță — directorul Teatrului de Comedie, Gelu Colceag — directorul Teatrului Mic, George Ivașcu — directorul Teatrului Metropolis.

dorina-lazar
Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon

„Pentru noi, este o zi importantă, pentru că sărbătorim 70 de ani de Teatru Giulești-Odeon și nu-i de colo. După cum bine știți, în acea clădire construită de Carol al II-lea și dedicată muncitorilor ceferiști (Teatrul Giulești) a funcționat un teatru. Teatrul s-a dezvoltat, a luat și sala aceasta — după ce Teatrul Național nu a mai fost aici fiindcă s-a mutat în casă nouă — și iată-ne acum, în acest an și în această seară, aducând un omagiu tuturor celor care de atunci și până astăzi au slujit scena, atelierele, culisele, birourile. Să știți că este foarte important pentru ca teatrul să meargă bine și să se dezvolte armonios ca toate compartimentele să simtă că aparțin unei mari familii. Mă bucur că am văzut în foaier colegi care de mult timp nu au mai fost prin teatru, care ne-au onorat cu prezența lor”, a spus Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon.

Seara aniversară a fost deschisă cu lansarea volumului „Odeon 70. Aventură istoric omagială” de Miruna Runcan, în care este prezentată istoria teatrului, bogată în mari spectacole, prestații actoricești de excepție, turnee, premii naționale și internaționale. Seara a continuat cu un intermezzo muzical-coregrafic coordonat de Răzvan Mazilu, cu participarea actrițelor Ruxandra Maniu, Paula Niculiță, Anda Saltelechi, Antoaneta Zaharia, a dansatorilor Monica Petrică, Clubul TangotangenT și a pianistului Radu Mateucă.

Au fost prezentate apoi două filme — „Teatrul Odeon 70” realizat de Casa de Producție a Televiziunii Române și „Se vede tot? Tehnic, nu, stați liniștiți”, un film documentar despre munca corpului tehnic din spatele scenei, peliculă realizată de studenți de la UNATC. Evenimentul aniversar s-a încheiat la Sala Studio cu dezvelirea busturilor Elenei Deleanu, cea mai longevivă directoare a Teatrului Odeon, și a actorului Ștefan Bănică, realizate de artistul plastic Dragoș Cătălin Munteanu.

sigla-70

Odeon, file din istoria teatrului

La început s-a numit Teatrul “Muncitoresc C.F.R.”Şi-a deschis porţile în cartierul Giuleşti, în septembrie 1946 cu premiera Clocot de Vintilă Rusu Şirianu, în regia lui Ion Aurel Maican. Şi-a schimbat ulterior numele în Teatrul Giuleşti şi din nou în 1990, când a devenit Teatrul Odeon,

A beneficiat de un foarte longeviv directorat, al doamnei Elena Deleanu (1954-1990), de un foarte scurt directorat al lui Vlad Mugur (care i-a schimbat numele şi i-a reînnoit trupa), urmat de directoratul lui Alexandru Dabija ,şi pentru ultimii 20 de ani ,până în prezent de cel al actriţei Dorina Lazăr. Repertoriul său a fost marcat de mari creaţii ale regizorilor Lucian Giurchescu, Horea Popescu, Dinu Cernescu, Alexa Visarion sau Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Dragoş Galgoţiu, Radu Afrim, ş.a..