marți, ianuarie 19, 2021

Târgu Mureş: „Punți de lumină” la sfârşit de an

O  nouă ediție a amplei manifestări cultural-artistice „Punți de lumină”  a avut loc la 28 decembrie 2016în Sala „N. Tonitza” a Hotelului Continental din Târgu-Mureș.

Târgu Mureş, vatră de cultură şi civilizaţie românească, ne-a obişnuit cu o efervescnţă culturală de excepţie.

 

 Organizată sub auspiciile Uniunii Ziariștilor Profesioniști (președinte Doru Dinu Glăvan) și ale ASTREI mureșene (președinte Lazăr Lădariu), manifestarea va alătura în desfășurare nume de rezonanță ale scrisului și cântecului românesc, din țară și din diaspora, cu cele ale unor autori aflați la porțile afirmării.

Au fost prezenate interesante noutăți editoriale: Mariana Cristescu, Antonia Rașcu, Mihaela Rașcu, Ileana Sandu, Nicolae Băciuț, Darie Ducan (Paris, Franța, Târnăveni), Răzvan Ducan, Hajdu Gyözö, prof.univ.dr. Dumitru Jompan (Caraș-Severin), Lazăr Lădariu, Valentin Marica, Romeo Morari (Germania), Dimitrie Poptămaș, Victor Răzmeriță (Chișinău, Republica Moldova), Dorin Suciu.A fost vremea filmelor interesante, locul muncii şi inspiraţiei unor echipe consacrate :

    Magia imaginii – Despre „Simfest”, cu realizatorii Ioan Ceaușescu și Corina Ruja-Ceaușescu.

Evident, poezia la ea acasă : Recital poetic: Armina Flavia Adam, Magdalena Dorina Suciu, Nicolae Băciuț, Zeno Fodor.

punti de lumina 2Un binevenit „Popas în lumea Thaliei”, cu actrița Cristinela Pădure Olăreanu și regizorul Radu Olăreanu.Folk- un gen care a strălucit în Tîrgu Mureş şi în Transilvania, asemeni în multe alte oraşe mai mari sau mai mici şi care au afirmat voci de aur în arta folk a României. Angela Mărieșiu (Reghin) și Traian Comșa (Sighișoara).

Şi cum e  vremea colindelor, două momente de excepţie : Grupul folcloric „Cununița”, din Târgu-Mureș, și Colindătorii din Idicel-Sat.

A fost şi vremea picturii în această amplă manifestare sincretică, în care artele s-au înţeles de minune : Vernisaj de pictură: Klara Pădurean, Kriss și Irina Suciu.O Expoziție de carte semnată Elena Horhat.Iar moderatori au fost : Mariana Cristescu, președintele Asociației „Punți de lumină”, și Doru Dinu Glăvan.Totul desigur captat pe imagine şi pe sunet tot de o echipă de profesionişti : Echipa audio-video Alexandru Coco (Radio Târgu-Mureș) și Eduard Bilescu.

 Încă odată Felicitări celor care la Târgu Mureş păstrează aprinsă flacăra  adevărată a culturii române , oameni de toată ispirava, artişti împătimiţi şi manageri culturali care ăşi cunosc bine profesia, lucrează cu mintea şi cu cu sufletul pentru un succes admirabil.(C.L)

surse :http://www.cuvantul-liber.ro/news/93934/61/PUN-I-DE-LUMINa-edi-ia-a-18-a-28-decembrie-2016 şi Facebook.

Cetățean anchetat că l-ar fi jignit pe ministrul de interne: “Taci, chelule”

După ce avocatul Tugay Bek a fost acuzat că a „insultat un oficial public”, unul dintre clienții lui este anchetat că a afirmat că ministrul de Interne Süleyman Soylu este o „persoana cu chelie”.

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Un turc acuzat că a spionat pentru Erdoğan a fost expulzat din Austria

Un turc acuzat de spionaj în numele unui stat străin, care a susținut că i s-a ordonat asasinarea politicienilor austrieci, a fost...

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Închisorile pline de jurnaliști.Erdogan:“ Nu vom renunța niciodată la libertatea presei”

Într-o declarație publicată de Direcția Prezidențială a Comunicațiilor, Erdoğan a afirmat că susține libertatea presei de Ziua Națională a Jurnaliștilor.

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Victimă a epurării guvernului turc îngropată în grabă. Soțul încarcerat nu a avut voie să participe la înmormântare

O fostă profesoară concediată de la locul de muncă prin decret a murit, pe 12 ianuarie, din cauza mai multor probleme de sănătate și a fost îngropată în grabă fără să-i ofere soțului ei încarcerat posibilitatea de a participa la înmormântarea ei,