luni, octombrie 19, 2020

Târgu Mureş: „Punți de lumină” la sfârşit de an

O  nouă ediție a amplei manifestări cultural-artistice „Punți de lumină”  a avut loc la 28 decembrie 2016în Sala „N. Tonitza” a Hotelului Continental din Târgu-Mureș.

Târgu Mureş, vatră de cultură şi civilizaţie românească, ne-a obişnuit cu o efervescnţă culturală de excepţie.

 

 Organizată sub auspiciile Uniunii Ziariștilor Profesioniști (președinte Doru Dinu Glăvan) și ale ASTREI mureșene (președinte Lazăr Lădariu), manifestarea va alătura în desfășurare nume de rezonanță ale scrisului și cântecului românesc, din țară și din diaspora, cu cele ale unor autori aflați la porțile afirmării.

Au fost prezenate interesante noutăți editoriale: Mariana Cristescu, Antonia Rașcu, Mihaela Rașcu, Ileana Sandu, Nicolae Băciuț, Darie Ducan (Paris, Franța, Târnăveni), Răzvan Ducan, Hajdu Gyözö, prof.univ.dr. Dumitru Jompan (Caraș-Severin), Lazăr Lădariu, Valentin Marica, Romeo Morari (Germania), Dimitrie Poptămaș, Victor Răzmeriță (Chișinău, Republica Moldova), Dorin Suciu.A fost vremea filmelor interesante, locul muncii şi inspiraţiei unor echipe consacrate :

    Magia imaginii – Despre „Simfest”, cu realizatorii Ioan Ceaușescu și Corina Ruja-Ceaușescu.

Evident, poezia la ea acasă : Recital poetic: Armina Flavia Adam, Magdalena Dorina Suciu, Nicolae Băciuț, Zeno Fodor.

punti de lumina 2Un binevenit „Popas în lumea Thaliei”, cu actrița Cristinela Pădure Olăreanu și regizorul Radu Olăreanu.Folk- un gen care a strălucit în Tîrgu Mureş şi în Transilvania, asemeni în multe alte oraşe mai mari sau mai mici şi care au afirmat voci de aur în arta folk a României. Angela Mărieșiu (Reghin) și Traian Comșa (Sighișoara).

Şi cum e  vremea colindelor, două momente de excepţie : Grupul folcloric „Cununița”, din Târgu-Mureș, și Colindătorii din Idicel-Sat.

A fost şi vremea picturii în această amplă manifestare sincretică, în care artele s-au înţeles de minune : Vernisaj de pictură: Klara Pădurean, Kriss și Irina Suciu.O Expoziție de carte semnată Elena Horhat.Iar moderatori au fost : Mariana Cristescu, președintele Asociației „Punți de lumină”, și Doru Dinu Glăvan.Totul desigur captat pe imagine şi pe sunet tot de o echipă de profesionişti : Echipa audio-video Alexandru Coco (Radio Târgu-Mureș) și Eduard Bilescu.

 Încă odată Felicitări celor care la Târgu Mureş păstrează aprinsă flacăra  adevărată a culturii române , oameni de toată ispirava, artişti împătimiţi şi manageri culturali care ăşi cunosc bine profesia, lucrează cu mintea şi cu cu sufletul pentru un succes admirabil.(C.L)

surse :http://www.cuvantul-liber.ro/news/93934/61/PUN-I-DE-LUMINa-edi-ia-a-18-a-28-decembrie-2016 şi Facebook.

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Istanbul: Grădina verticală care costă 1200.000 de lire anual a fost demontată

Primarul Istanbulului a decis să renunțe la grădinile verticale pe motiv că  prezenta „beneficii ecologice limitate, dar costuri financiare mari”, relatează Duvar...

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.