miercuri, ianuarie 13, 2021

Târgu Mureş- avangarda transplatului de cord

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a declarat, vineri, după efectuarea celui de-al 11-lea transplant de cord din acest an, că prin acesta institutul mureșean a trecut peste media majorității centrelor performante din Europa.

Dr. Suciu: Al 11-lea transplant de cord plasează IUBCvT Târgu Mureș între centrele performante din Europa

 

 ‘Unsprezece transplanturi este o activitate foarte mare, este peste media majorității centrelor din Europa — majoritatea fac 10 pe an. Există doar câteva centre care fac între 10 și 20, unde ne înscriem și noi, acum și sperăm ca la anul să facem și mai mult. Însă este o activitate foarte dificilă care trebuie sprijinită (…) Suntem bucuroși să anunțăm că în cursul acestei după amieze s-a efectuat al 11-lea transplant cardiac din acest an. Donatorul a fost o persoană de sex feminin din județul Harghita, victima unui traumatism prim accident rutier, a cărei moarte cerebrală a fost declarată în cursul serii de ieri, și prelevarea a fost efectuată în cursul dimineții de către o echipă multidisciplinară. Această prelevare multi-organ s-a efectuat la SCJU Târgu Mureș. S-a prelevat cordul, ficatul, rinichii și alte țesuturi care urmează să fie transplantate în cursul acestei seri. Receptorul este un domn de 46 de ani din județul Gorj, un pacient aflat în stadiu avansat de insuficiență cardiacă, aflat în evidența clinicii noastre de peste un an pe lista de transplant, o listă de urgență, pentru că în ultima perioadă capacitatea dânsului de efort și calitatea vieții erau serios afectate’, a arătat dr. Horațiu Suciu.

 Acesta a spus că intervenția a început în jurul orei 12,30, iar echipa medicală — din care a făcut parte și profesor doctor Radu Deac, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, și doctorul Marius Matei — este mulțumită de rezultat, nefiind înregistrate incidente.

 ‘Aceasta nu face decât să confirme că în centrul din Târgu Mureș medicina de performanță se face cu succes. Consider transplantul cardiac ca fiind o componentă exclusiv a acestui tip de medicină, o medicină extrem de solicitantă atât din perspectiva resursei umane necesare, cât și din perspectiva finanțării. Suntem mulțumiți de rezultat, sperăm să nu ne oprim aici, dorim să facem cât mai multe transplanturi, dar dorim în același timp să se înțeleagă că, pentru acest lucru, acest efort trebuie dublat de o finanțare corespunzătoare și o susținere — nu doar materială’, a susținut dr. Suciu.

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Deac, a declarat la finalul intervenției că este bucuros că activitatea de transplant a continuat la Târgu Mureș .

 

 ‘Pentru centrul medical Târgu Mureș este un motiv de mare mulțumire. Sperăm ca această activitate să continue, cred că este cel mai mare număr de transplanturi cardiace care s-au efectuat într-un an în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară condusă de dr. Suciu și suntem încrezători că această activitate va continua. Sigur că trebuie susținută prin mijloace financiare și cu materiale în general, pentru că această medicină de performanță e dificil să fie susținută în asemenea condiții — medicamente, materiale, aparatură, pentru că experiența și instruirea echipei de la Târgu Mureș e greu de trecut cu vederea, este o experiență care, din 1999 a început (…). Târgu Mureș rămâne, cel puțin din punct de vedere al transplantului de cord, în prima linie în țară și, pentru moment, unica (…) Sunt convins că și organele de conducere ale sistemului sanitar, ale ministerului Sănătății, au o deosebită satisfacție să poată constata această deosebită performanță care se face la Târgu Mureș și sunt motive serioase să credem că eforturile și pe această linie sunt progresive și vor sprijini această activitate în continuare, poate chiar mai mult decât până în prezent’, a spus dr. Radu Deac.

Închisorile pline de jurnaliști.Erdogan:“ Nu vom renunța niciodată la libertatea presei”

Într-o declarație publicată de Direcția Prezidențială a Comunicațiilor, Erdoğan a afirmat că susține libertatea presei de Ziua Națională a Jurnaliștilor.

Cetățean anchetat că l-ar fi jignit pe ministrul de interne: “Taci, chelule”

După ce avocatul Tugay Bek a fost acuzat că a „insultat un oficial public”, unul dintre clienții lui este anchetat că a afirmat că ministrul de Interne Süleyman Soylu este o „persoana cu chelie”.

Turcia deschide anchetă și suspendă nouă regulă a WhatsApp

Autoritatea turcă pentru concurență a deschis, luni, o anchetă cu privire la Facebook și WhatsApp.

După 24 de amenzi: Un restaurant a fost închis pentru 15 zile pentru nerespectarea normele contra COVID-19

Un restaurant din provincia nord-vestică Zonguldak a fost închis pentru 15 zile pentru încălcarea măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19, după ce patronul a primit 24 de amenzi.

Turcia:Condamnat la peste 1.000 de ani de închisoare

Liderul unui cultului și controversatul autor Adnan Oktar, cunoscut și sub numele de Harun Yahya a fost judecat, împreună cu alți 235 de inculpați în fața instituțiilor de executare penală Silivri, din Istanbul.

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.

Turcia: Prețurile la alimente au crescut cu 33%

Coșul de cumpărături a lui Aysel Gündoğdu, specializat în domeniul bancar și al asigurărilor, include ouă, brânză, ulei și paste.

Turcia a interzis reclamele pentru platformele de socializare, inclusiv Facebook

Turcia a interzis reclame pentru campaniile de social media ca parte a noii reglementări privind social media,