24.4 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Târgu Mureş- avangarda transplatului de cord

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a declarat, vineri, după efectuarea celui de-al 11-lea transplant de cord din acest an, că prin acesta institutul mureșean a trecut peste media majorității centrelor performante din Europa.

Dr. Suciu: Al 11-lea transplant de cord plasează IUBCvT Târgu Mureș între centrele performante din Europa

 

 ‘Unsprezece transplanturi este o activitate foarte mare, este peste media majorității centrelor din Europa — majoritatea fac 10 pe an. Există doar câteva centre care fac între 10 și 20, unde ne înscriem și noi, acum și sperăm ca la anul să facem și mai mult. Însă este o activitate foarte dificilă care trebuie sprijinită (…) Suntem bucuroși să anunțăm că în cursul acestei după amieze s-a efectuat al 11-lea transplant cardiac din acest an. Donatorul a fost o persoană de sex feminin din județul Harghita, victima unui traumatism prim accident rutier, a cărei moarte cerebrală a fost declarată în cursul serii de ieri, și prelevarea a fost efectuată în cursul dimineții de către o echipă multidisciplinară. Această prelevare multi-organ s-a efectuat la SCJU Târgu Mureș. S-a prelevat cordul, ficatul, rinichii și alte țesuturi care urmează să fie transplantate în cursul acestei seri. Receptorul este un domn de 46 de ani din județul Gorj, un pacient aflat în stadiu avansat de insuficiență cardiacă, aflat în evidența clinicii noastre de peste un an pe lista de transplant, o listă de urgență, pentru că în ultima perioadă capacitatea dânsului de efort și calitatea vieții erau serios afectate’, a arătat dr. Horațiu Suciu.

 Acesta a spus că intervenția a început în jurul orei 12,30, iar echipa medicală — din care a făcut parte și profesor doctor Radu Deac, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, și doctorul Marius Matei — este mulțumită de rezultat, nefiind înregistrate incidente.

 ‘Aceasta nu face decât să confirme că în centrul din Târgu Mureș medicina de performanță se face cu succes. Consider transplantul cardiac ca fiind o componentă exclusiv a acestui tip de medicină, o medicină extrem de solicitantă atât din perspectiva resursei umane necesare, cât și din perspectiva finanțării. Suntem mulțumiți de rezultat, sperăm să nu ne oprim aici, dorim să facem cât mai multe transplanturi, dar dorim în același timp să se înțeleagă că, pentru acest lucru, acest efort trebuie dublat de o finanțare corespunzătoare și o susținere — nu doar materială’, a susținut dr. Suciu.

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Deac, a declarat la finalul intervenției că este bucuros că activitatea de transplant a continuat la Târgu Mureș .

 

 ‘Pentru centrul medical Târgu Mureș este un motiv de mare mulțumire. Sperăm ca această activitate să continue, cred că este cel mai mare număr de transplanturi cardiace care s-au efectuat într-un an în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară condusă de dr. Suciu și suntem încrezători că această activitate va continua. Sigur că trebuie susținută prin mijloace financiare și cu materiale în general, pentru că această medicină de performanță e dificil să fie susținută în asemenea condiții — medicamente, materiale, aparatură, pentru că experiența și instruirea echipei de la Târgu Mureș e greu de trecut cu vederea, este o experiență care, din 1999 a început (…). Târgu Mureș rămâne, cel puțin din punct de vedere al transplantului de cord, în prima linie în țară și, pentru moment, unica (…) Sunt convins că și organele de conducere ale sistemului sanitar, ale ministerului Sănătății, au o deosebită satisfacție să poată constata această deosebită performanță care se face la Târgu Mureș și sunt motive serioase să credem că eforturile și pe această linie sunt progresive și vor sprijini această activitate în continuare, poate chiar mai mult decât până în prezent’, a spus dr. Radu Deac.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată