marți, aprilie 20, 2021

Summit G5 Sahel şi sfidarea djihadiştilor

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron promite sprijin pentru forța comună antijihadistă ce va fi lansată

Președintele francez Emmanuel Macron a promis duminică, la Bamako, capitala statului Mali, că va ajuta statele grupului G5 din Sahel (Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania, Ciad) să obțină finanțări pentru forța comună antiteroristă preconizată, cerându-le în același timp să-și demonstreze eficacitatea în lupta împotriva jihadiștilor, relatează France Presse.

‘Va depinde de dumneavoastră și de armatele statelor dumneavoastră să convingeți că G5 poate fi eficace, cu respectarea convențiilor umanitare. Rezultatele trebuie să apară pentru a-i convinge pe partenerii noștri’, a declarat Macron în deschiderea summitul G5 Sahel.

UN
Desfăşurarea unei forţe de securitate în Sahel a fost aprobată de Consiliul de Securitate al ONU

Forța G5, care va fi desfășurată într-o primă etapă în zona unde se învecinează Mali, Burkina Faso și Niger, se va alătura operațiunii franceze Barkhane împotriva jihadiștilor în Sahel și Misiunii ONU în Mali (MINUSMA).

Ideea unei forțe regionale, susținută de Paris, a fost relansată pe 6 februarie, cu ocazia unui summit la Bamako.

Această forță urmează să dispună la început de circa 5.000 de militari, din cele cinci state implicate, care își propun dublarea ulterioară a efectivelor.

Uniunea Europeană a promis deja 50 de milioane de euro, iar sâmbătă seara, ministrul de externe al statului Mali, Abdoulaye Diop, a evocat un buget total de 450 de milioane de dolari.

În ce privește cele 50 de milioane, Parisul contează mai ales pe Germania, Olanda și Belgia, sperând, conform președinției franceze, pe un ‘sprijin concret’ al SUA, prezente militar în regiune în special cu drone ce au baza în Niger.

Într-un nou gest de sfidare, principala alianță jihadistă din Sahel, intitulată ‘Nosrat al-Islam Wal Mouslimine’ (‘Grupul de sprijin al islamului și musulmanilor’), având legături cu Al-Qaida, a difuzat sâmbătă, în preziua summitului de la Bamako, o înregistrare video în care sunt arătați șase cetățeni străini răpiți în Mali și în Burkina Faso între 2011 și 2017, printre care și românul Iulian Gherguț.

Din alianță fac parte și organizații jihadiste care au controlat nordul statului Mali timp de aproape zece luni, în urma unei rebeliuni tuarege, în martie-aprilie 2012.

Islamiștii radicali au fost ulterior alungați din această vastă regiune și în mare parte dispersați de o operațiune militară internațională lansată în ianuarie 2013 și care continuă.

Zone întregi scapă însă și acum controlului forțelor armate din Mali și externe, vizate cu regularitate de atacuri jihadiste. Concentrate anterior în nord, aceste atacuri s-au extins de la începutul lui 2015 spre centrul, apoi în sudul țării.

http://www.france24.com/fr/20170701-sahel-terrorisme-g5-emmanuel-macron-force-conjointe-mali-bamako

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan