sâmbătă, ianuarie 9, 2021

Summit G5 Sahel şi sfidarea djihadiştilor

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron promite sprijin pentru forța comună antijihadistă ce va fi lansată

Președintele francez Emmanuel Macron a promis duminică, la Bamako, capitala statului Mali, că va ajuta statele grupului G5 din Sahel (Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania, Ciad) să obțină finanțări pentru forța comună antiteroristă preconizată, cerându-le în același timp să-și demonstreze eficacitatea în lupta împotriva jihadiștilor, relatează France Presse.

‘Va depinde de dumneavoastră și de armatele statelor dumneavoastră să convingeți că G5 poate fi eficace, cu respectarea convențiilor umanitare. Rezultatele trebuie să apară pentru a-i convinge pe partenerii noștri’, a declarat Macron în deschiderea summitul G5 Sahel.

UN
Desfăşurarea unei forţe de securitate în Sahel a fost aprobată de Consiliul de Securitate al ONU

Forța G5, care va fi desfășurată într-o primă etapă în zona unde se învecinează Mali, Burkina Faso și Niger, se va alătura operațiunii franceze Barkhane împotriva jihadiștilor în Sahel și Misiunii ONU în Mali (MINUSMA).

Ideea unei forțe regionale, susținută de Paris, a fost relansată pe 6 februarie, cu ocazia unui summit la Bamako.

Această forță urmează să dispună la început de circa 5.000 de militari, din cele cinci state implicate, care își propun dublarea ulterioară a efectivelor.

Uniunea Europeană a promis deja 50 de milioane de euro, iar sâmbătă seara, ministrul de externe al statului Mali, Abdoulaye Diop, a evocat un buget total de 450 de milioane de dolari.

În ce privește cele 50 de milioane, Parisul contează mai ales pe Germania, Olanda și Belgia, sperând, conform președinției franceze, pe un ‘sprijin concret’ al SUA, prezente militar în regiune în special cu drone ce au baza în Niger.

Într-un nou gest de sfidare, principala alianță jihadistă din Sahel, intitulată ‘Nosrat al-Islam Wal Mouslimine’ (‘Grupul de sprijin al islamului și musulmanilor’), având legături cu Al-Qaida, a difuzat sâmbătă, în preziua summitului de la Bamako, o înregistrare video în care sunt arătați șase cetățeni străini răpiți în Mali și în Burkina Faso între 2011 și 2017, printre care și românul Iulian Gherguț.

Din alianță fac parte și organizații jihadiste care au controlat nordul statului Mali timp de aproape zece luni, în urma unei rebeliuni tuarege, în martie-aprilie 2012.

Islamiștii radicali au fost ulterior alungați din această vastă regiune și în mare parte dispersați de o operațiune militară internațională lansată în ianuarie 2013 și care continuă.

Zone întregi scapă însă și acum controlului forțelor armate din Mali și externe, vizate cu regularitate de atacuri jihadiste. Concentrate anterior în nord, aceste atacuri s-au extins de la începutul lui 2015 spre centrul, apoi în sudul țării.

http://www.france24.com/fr/20170701-sahel-terrorisme-g5-emmanuel-macron-force-conjointe-mali-bamako

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

După 24 de amenzi: Un restaurant a fost închis pentru 15 zile pentru nerespectarea normele contra COVID-19

Un restaurant din provincia nord-vestică Zonguldak a fost închis pentru 15 zile pentru încălcarea măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19, după ce patronul a primit 24 de amenzi.

Turcia a interzis reclamele pentru platformele de socializare, inclusiv Facebook

Turcia a interzis reclame pentru campaniile de social media ca parte a noii reglementări privind social media,

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.