miercuri, octombrie 21, 2020

Summit G5 Sahel şi sfidarea djihadiştilor

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron promite sprijin pentru forța comună antijihadistă ce va fi lansată

Președintele francez Emmanuel Macron a promis duminică, la Bamako, capitala statului Mali, că va ajuta statele grupului G5 din Sahel (Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania, Ciad) să obțină finanțări pentru forța comună antiteroristă preconizată, cerându-le în același timp să-și demonstreze eficacitatea în lupta împotriva jihadiștilor, relatează France Presse.

‘Va depinde de dumneavoastră și de armatele statelor dumneavoastră să convingeți că G5 poate fi eficace, cu respectarea convențiilor umanitare. Rezultatele trebuie să apară pentru a-i convinge pe partenerii noștri’, a declarat Macron în deschiderea summitul G5 Sahel.

UN
Desfăşurarea unei forţe de securitate în Sahel a fost aprobată de Consiliul de Securitate al ONU

Forța G5, care va fi desfășurată într-o primă etapă în zona unde se învecinează Mali, Burkina Faso și Niger, se va alătura operațiunii franceze Barkhane împotriva jihadiștilor în Sahel și Misiunii ONU în Mali (MINUSMA).

Ideea unei forțe regionale, susținută de Paris, a fost relansată pe 6 februarie, cu ocazia unui summit la Bamako.

Această forță urmează să dispună la început de circa 5.000 de militari, din cele cinci state implicate, care își propun dublarea ulterioară a efectivelor.

Uniunea Europeană a promis deja 50 de milioane de euro, iar sâmbătă seara, ministrul de externe al statului Mali, Abdoulaye Diop, a evocat un buget total de 450 de milioane de dolari.

În ce privește cele 50 de milioane, Parisul contează mai ales pe Germania, Olanda și Belgia, sperând, conform președinției franceze, pe un ‘sprijin concret’ al SUA, prezente militar în regiune în special cu drone ce au baza în Niger.

Într-un nou gest de sfidare, principala alianță jihadistă din Sahel, intitulată ‘Nosrat al-Islam Wal Mouslimine’ (‘Grupul de sprijin al islamului și musulmanilor’), având legături cu Al-Qaida, a difuzat sâmbătă, în preziua summitului de la Bamako, o înregistrare video în care sunt arătați șase cetățeni străini răpiți în Mali și în Burkina Faso între 2011 și 2017, printre care și românul Iulian Gherguț.

Din alianță fac parte și organizații jihadiste care au controlat nordul statului Mali timp de aproape zece luni, în urma unei rebeliuni tuarege, în martie-aprilie 2012.

Islamiștii radicali au fost ulterior alungați din această vastă regiune și în mare parte dispersați de o operațiune militară internațională lansată în ianuarie 2013 și care continuă.

Zone întregi scapă însă și acum controlului forțelor armate din Mali și externe, vizate cu regularitate de atacuri jihadiste. Concentrate anterior în nord, aceste atacuri s-au extins de la începutul lui 2015 spre centrul, apoi în sudul țării.

http://www.france24.com/fr/20170701-sahel-terrorisme-g5-emmanuel-macron-force-conjointe-mali-bamako

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Austriei

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Australiei

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Istanbul: Grădina verticală care costă 1200.000 de lire anual a fost demontată

Primarul Istanbulului a decis să renunțe la grădinile verticale pe motiv că  prezenta „beneficii ecologice limitate, dar costuri financiare mari”, relatează Duvar...

Erdogan declară că este mai mult gaz în Marea Neagră decât se credea

Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că un vast câmp de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este chiar mai mare decât s-a estimat, relatează Business Times.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Fiul unui miner decedat cere despăgubiri restante de 18 ani” Voi continua să lupt pentru familia mea”

Fiul unui miner care a murit în urma unui accident de muncă în urmă cu 18 ani, cere la Ankara daune pentru moartea tatălui său, relatează Duvar English.