vineri, septembrie 17, 2021

Influenţa pesticidelor asupra vieţii albinelor

Concluziile a două studii privind efectele unor pesticide asupra albinelor alimentează disputa pe tema neonicotinoidelor

Două studii deosebit de importante cu privire la modul în care albinele sunt afectate de un grup de pesticide interzise în Europa au furnizat, joi, rezultate mixte, alimentând o dispută pe tema siguranței unor substanțe chimice, numite neonicotinoide, informează Reuters. Studiile, unul realizat în trei țări din Europa și altul în Canada, au identificat unele efecte negative în urma expunerii la neonicotinoide în cadrul populațiilor de albine sălbatice și domestice, dar și unele urmări pozitive, în funcție de mediul înconjurător.

Oamenii de știință care au condus cercetarea efectuată în Europa — în Marea Britanie, Ungaria și Germania — au declarat reporterilor că descoperirile lor sugerează că neonicotinoidele sunt dăunătoare populațiilor de albine domestice și sălbatice și reprezintă ”un motiv de îngrijorare”.

Însă, cercetătorii reprezentând companiile care au finanțat lucrarea — Bayer din Germania și Syngenta din Elveția — au susținut că rezultatele nu au arătat ”nici un efect consistent”.

O serie de specialiști independenți au declarat că aceste cercetări au rezultate mixte sau neconcludente.

Uniunea Europeană a elaborat din 2014 un moratoriu asupra utilizării neonicotinoidelor — fabricate și vândute de diverse companii, inclusiv Bayer și Syngenta — după ce o cercetare de laborator a subliniat existența unor riscuri potențiale pentru albine, deosebit de importante pentru polenizare.

Însă, companiile producătoare de pesticide au declarat că dovezile nu susțin că scăderea numărului de albine observată la nivel mondial în ultimii ani ar fi pricinuită exclusiv de neonicotinoide. De vină, spun ei, ar fi un fenomen complex determinat de o multitudine de factori.

Un purtător de cuvânt al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority — EFSA) a declarat că instituția evaluează toate studiile și informațiile în vederea unei reevaluări exhaustive a neonicotinoidelor, rezultatele acesteia urmând să fie publicate în noiembrie. Concluziile vor fi cruciale pentru menținerea în vigoare a moratoriului asupra utilizării acestor substanțe, precizează sursa citată.

Cele două studii au fost publicate joi în jurnalul ”Science”.

Cercetătorii care au realizat studiul din Canada au ajuns la concluzia că albinele lucrătoare expuse la neonicotinoide — despre care ei susțin că de multe ori provin de la polen contaminat din cauza fabricilor din apropiere, nu de la culturile tratate — au avut o durata de viață mai scurtă, iar coloniile aveau un risc mai mare de a rămâne fără regine.

Cu privire la descoperirile în urma studiului european, oamenii de știință au declarat că expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din două dintre cele trei țări incluse în cercetare și a redus succesul reproductiv al celor sălbatice din toate cele trei state. Ei notează, însă, că rezultatele din Germania au demonstrat și un efect pozitiv asupra albinelor expuse la neonicotinoide, deși acestea au fost doar temporare, iar motivele nu sunt încă clare.

 

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Turcia: Centrele de vaccinare oferă gratuit cartea lui Erdogan

Turcia: Centrele de vaccinare oferă gratuit cartea lui Erdogan

Istanbul: U sau M? Simbolul de la metrou stârnește dezbaterile

Istanbul: U sau M? Simbolul de la metrou stârnește dezbaterile