luni, martie 25, 2024

Influenţa pesticidelor asupra vieţii albinelor

Concluziile a două studii privind efectele unor pesticide asupra albinelor alimentează disputa pe tema neonicotinoidelor

Două studii deosebit de importante cu privire la modul în care albinele sunt afectate de un grup de pesticide interzise în Europa au furnizat, joi, rezultate mixte, alimentând o dispută pe tema siguranței unor substanțe chimice, numite neonicotinoide, informează Reuters. Studiile, unul realizat în trei țări din Europa și altul în Canada, au identificat unele efecte negative în urma expunerii la neonicotinoide în cadrul populațiilor de albine sălbatice și domestice, dar și unele urmări pozitive, în funcție de mediul înconjurător.

Oamenii de știință care au condus cercetarea efectuată în Europa — în Marea Britanie, Ungaria și Germania — au declarat reporterilor că descoperirile lor sugerează că neonicotinoidele sunt dăunătoare populațiilor de albine domestice și sălbatice și reprezintă ”un motiv de îngrijorare”.

Însă, cercetătorii reprezentând companiile care au finanțat lucrarea — Bayer din Germania și Syngenta din Elveția — au susținut că rezultatele nu au arătat ”nici un efect consistent”.

O serie de specialiști independenți au declarat că aceste cercetări au rezultate mixte sau neconcludente.

Uniunea Europeană a elaborat din 2014 un moratoriu asupra utilizării neonicotinoidelor — fabricate și vândute de diverse companii, inclusiv Bayer și Syngenta — după ce o cercetare de laborator a subliniat existența unor riscuri potențiale pentru albine, deosebit de importante pentru polenizare.

Însă, companiile producătoare de pesticide au declarat că dovezile nu susțin că scăderea numărului de albine observată la nivel mondial în ultimii ani ar fi pricinuită exclusiv de neonicotinoide. De vină, spun ei, ar fi un fenomen complex determinat de o multitudine de factori.

Un purtător de cuvânt al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority — EFSA) a declarat că instituția evaluează toate studiile și informațiile în vederea unei reevaluări exhaustive a neonicotinoidelor, rezultatele acesteia urmând să fie publicate în noiembrie. Concluziile vor fi cruciale pentru menținerea în vigoare a moratoriului asupra utilizării acestor substanțe, precizează sursa citată.

Cele două studii au fost publicate joi în jurnalul ”Science”.

Cercetătorii care au realizat studiul din Canada au ajuns la concluzia că albinele lucrătoare expuse la neonicotinoide — despre care ei susțin că de multe ori provin de la polen contaminat din cauza fabricilor din apropiere, nu de la culturile tratate — au avut o durata de viață mai scurtă, iar coloniile aveau un risc mai mare de a rămâne fără regine.

Cu privire la descoperirile în urma studiului european, oamenii de știință au declarat că expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din două dintre cele trei țări incluse în cercetare și a redus succesul reproductiv al celor sălbatice din toate cele trei state. Ei notează, însă, că rezultatele din Germania au demonstrat și un efect pozitiv asupra albinelor expuse la neonicotinoide, deși acestea au fost doar temporare, iar motivele nu sunt încă clare.

 

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.