duminică, iunie 23, 2024

Suedia refuză extrădarea în Turcia a unui fost director de școală


Curtea Supremă a Suediei a refuzat cererea Turciei de extrădare a unui fost director care lucra la o școală afiliată mișcării Gülen din Afganistan, pe motiv că acțiunile sale nu constituie niciun element al unei infracțiuni în temeiul legislației suedeze, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui raport din ziarul suedez, Dagens Juridik, fostul director al școlii, Yılmaz Aytan, a fost acuzat de apartenența la organizații teroriste de către autoritățile turce pentru că a lucrat la o școală afiliată cu Mișcarea Gülen, pentru că avea un cont bancar la Asya Bank și pentru că a folosit aplicația de telefon ByLock.

Suedia: Extrădarea este motivată politic

Instanța suedeză a declarat că acțiunile lui Aytan nu constituie o infracțiune în conformitate cu legea suedeză și că acesta se confruntă cu riscul de persecuție politică dacă este extrădat. Procurorul, analizând cererea de extrădare a Turciei, a descris-o, de asemenea, drept motivată politic.

Fostul director de școală, în vârstă de 48 de ani, a primit un permis de ședere permanent și un statut de refugiat în Suedia în 2018, din cauza riscului său de a se confrunta cu persecuția politică în Turcia.

Suedia a extrădat 3 persoane în Turcia

Într-o declarație recentă adresată agenției de știri suedeză TT, ministrul de externe Ann Linde a declarat că Turcia a solicitat extrădarea a 16 cetățeni turci din Suedia din 2019, dar a trebuit să-și retragă nouă dintre cereri, deoarece acele persoane nu locuiesc în Suedia. Linde a mai spus că, în timp ce instanțele suedeze au refuzat extrădarea a patru persoane, alte trei au fost extrădate în Turcia.

Într-un acord semnat de Stockholm și Helsinki la summitul NATO de la Madrid, din 30 iunie, cele două țări nordice au convenit să examineze cererile Turciei de extrădare „rapid și amănunțit”.

Erdogan a spus la sfârșitul summitului NATO din 30 iunie că Suedia a făcut o „promisiune” de extrădare a „73 de teroriști” și a amenințat că va bloca aderarea la NATO dacă angajamentele nu vor fi respectate. Înainte de această declarație, s-a vorbit doar despre extrădarea a 33 de persoane.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.