vineri, iulie 22, 2022

Suedia refuză extrădarea în Turcia a unui fost director de școală


Curtea Supremă a Suediei a refuzat cererea Turciei de extrădare a unui fost director care lucra la o școală afiliată mișcării Gülen din Afganistan, pe motiv că acțiunile sale nu constituie niciun element al unei infracțiuni în temeiul legislației suedeze, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui raport din ziarul suedez, Dagens Juridik, fostul director al școlii, Yılmaz Aytan, a fost acuzat de apartenența la organizații teroriste de către autoritățile turce pentru că a lucrat la o școală afiliată cu Mișcarea Gülen, pentru că avea un cont bancar la Asya Bank și pentru că a folosit aplicația de telefon ByLock.

Suedia: Extrădarea este motivată politic

Instanța suedeză a declarat că acțiunile lui Aytan nu constituie o infracțiune în conformitate cu legea suedeză și că acesta se confruntă cu riscul de persecuție politică dacă este extrădat. Procurorul, analizând cererea de extrădare a Turciei, a descris-o, de asemenea, drept motivată politic.

Fostul director de școală, în vârstă de 48 de ani, a primit un permis de ședere permanent și un statut de refugiat în Suedia în 2018, din cauza riscului său de a se confrunta cu persecuția politică în Turcia.

Suedia a extrădat 3 persoane în Turcia

Într-o declarație recentă adresată agenției de știri suedeză TT, ministrul de externe Ann Linde a declarat că Turcia a solicitat extrădarea a 16 cetățeni turci din Suedia din 2019, dar a trebuit să-și retragă nouă dintre cereri, deoarece acele persoane nu locuiesc în Suedia. Linde a mai spus că, în timp ce instanțele suedeze au refuzat extrădarea a patru persoane, alte trei au fost extrădate în Turcia.

Într-un acord semnat de Stockholm și Helsinki la summitul NATO de la Madrid, din 30 iunie, cele două țări nordice au convenit să examineze cererile Turciei de extrădare „rapid și amănunțit”.

Erdogan a spus la sfârșitul summitului NATO din 30 iunie că Suedia a făcut o „promisiune” de extrădare a „73 de teroriști” și a amenințat că va bloca aderarea la NATO dacă angajamentele nu vor fi respectate. Înainte de această declarație, s-a vorbit doar despre extrădarea a 33 de persoane.

Edirne: Turcii care se întorc în țară primiți cu muzică, ficat prăjit și marțipan de negustori

Valul de întoarceri a turcilor în țara natală a continuat, ajungând la un nivel record, în acest weekend, cu peste 38.000 de vehicule care au trecut granița cu Edirne, după vacanța de săptămâna trecută cu ocazia Kurban Bayram, când majoritatea turcilor obișnuiesc să se întoarcă în țara natală.

Situația economică a Turciei, la 4 ani de la trecerea la sistemul prezidențial: Pâinea mai scumpă cu 500 la sută. Benzina de la 4...

Încă din 2015, Erdogan promitea că dacă țara va trece la un sistem prezidential, situația economică o să se îmbunătățească.

Suedia refuză extrădarea în Turcia a unui fost director de școală

Potrivit unui raport din ziarul suedez, Dagens Juridik vineri, fostul director al școlii, Yılmaz Aytan, a fost acuzat de apartenența la organizații teroriste de către autoritățile turce pentru că a lucrat la o școală afiliată cu Mișcarea Gülen, pentru că avea un cont bancar la Asya Bank și pentru că a folosit aplicația de telefon ByLock.

„Masa mare”: Cum erau nunțile la turcii dobrogeni în perioada comunistă

„Masa mare“ are în esenţă sensul pe care i-l conferă cele două cuvinte componente. Începând de prin anii 1950-1955, această ceremonie a intrat în componenţa nunţilor turceşti din Dobrogea, în ultima noapte a nunţii. Ceremonia a fost împrumutată în întregime din obiceiurile de nuntă româneşti şi continuă la nunţile turceşti şi în zilele noastre, atât la ţară, cât şi la oraş. Turcii din Dobrogea traduc expresia „Masa mare“ prin cuvântul Koca sofra. Dacă „Masa mare“are loc la ţară înainte de ceremonie, mirele şi mireasa se duc în oraş pentru a se fotografia.

Turcia: Vânzările de case către străini cu crescut cu peste 80 la sută

Date de la Institutul de Statistică Turc (TurkStat) arată o majorare în cumpărarea caselor, în ciuda modificările aduse regulamentului privind cerințele pentru dobândirea cetățeniei turce prin investiții impun străinilor să plătească cel puțin 400.000 de dolari pentru o proprietate, în loc de 250.000 de dolari, cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani, a anunțat Ministerul de Interne.

Valul de caniculă dinspre Europa se îndreptă către Turcia

„Căldura puternică care afectează Europa de câteva zile este de așteptat să continue până marți. Valul de căldură se va extinde în sud-estul Europei miercuri”,afirmă Şen.

Erdogan a anulat dobânzile pentru datoriile studenților. Turcii mulțumesc opoziției

În timpul discursul de după ședința de Cabinet, Erdoğan a anunțat că rambursările împrumuturilor pentru studenți către KYK vor fi în valoare netă, indiferent de inflație și dobândă.

Atenție turiști! Turcia a crescut amenzile pentru cei care nu plătesc taxa pentru autostrăzi la timp

Turcia a crescut amenizile pentru cei care nu plătesc taxa de drum la timp și a schimbat perioada de plată, conform T24.com.tr