sâmbătă, aprilie 20, 2024

Suedia refuză extrădarea în Turcia a unui fost director de școală


Curtea Supremă a Suediei a refuzat cererea Turciei de extrădare a unui fost director care lucra la o școală afiliată mișcării Gülen din Afganistan, pe motiv că acțiunile sale nu constituie niciun element al unei infracțiuni în temeiul legislației suedeze, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui raport din ziarul suedez, Dagens Juridik, fostul director al școlii, Yılmaz Aytan, a fost acuzat de apartenența la organizații teroriste de către autoritățile turce pentru că a lucrat la o școală afiliată cu Mișcarea Gülen, pentru că avea un cont bancar la Asya Bank și pentru că a folosit aplicația de telefon ByLock.

Suedia: Extrădarea este motivată politic

Instanța suedeză a declarat că acțiunile lui Aytan nu constituie o infracțiune în conformitate cu legea suedeză și că acesta se confruntă cu riscul de persecuție politică dacă este extrădat. Procurorul, analizând cererea de extrădare a Turciei, a descris-o, de asemenea, drept motivată politic.

Fostul director de școală, în vârstă de 48 de ani, a primit un permis de ședere permanent și un statut de refugiat în Suedia în 2018, din cauza riscului său de a se confrunta cu persecuția politică în Turcia.

Suedia a extrădat 3 persoane în Turcia

Într-o declarație recentă adresată agenției de știri suedeză TT, ministrul de externe Ann Linde a declarat că Turcia a solicitat extrădarea a 16 cetățeni turci din Suedia din 2019, dar a trebuit să-și retragă nouă dintre cereri, deoarece acele persoane nu locuiesc în Suedia. Linde a mai spus că, în timp ce instanțele suedeze au refuzat extrădarea a patru persoane, alte trei au fost extrădate în Turcia.

Într-un acord semnat de Stockholm și Helsinki la summitul NATO de la Madrid, din 30 iunie, cele două țări nordice au convenit să examineze cererile Turciei de extrădare „rapid și amănunțit”.

Erdogan a spus la sfârșitul summitului NATO din 30 iunie că Suedia a făcut o „promisiune” de extrădare a „73 de teroriști” și a amenințat că va bloca aderarea la NATO dacă angajamentele nu vor fi respectate. Înainte de această declarație, s-a vorbit doar despre extrădarea a 33 de persoane.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.