duminică, octombrie 1, 2023

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a tras un apel de alarmă cu privire la cenzură și hărțuire judiciară după arestarea unei vedete pop din Turcia, conform Gazete Duvar.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

„SUA este îngrijorată de formele de hărțuire judiciară folosite pentru a restrânge libertatea de exprimare în Turcia. Facem apel la Turcia să respecte și să garanteze libertatea de exprimare”, se arată în comunicat, conform jurnalistului turc, ibrahim Haskoloğlu.

Cântăreața Gülșen a fost închis, pe 25 august, în așteptarea procesului, sub acuzația de incitare la ură, după ce un videoclip cu observația ei de pe scenă în legărută cu școlile religioase, din aprilie, a fost difuzat de un organ de presă pro-guvernamental.

În timp ce câțiva miniștri de stat au condamnat cuvintele lui Gülșen, arestarea ei a atras critici crunte din cetățenilor turci care consideră guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan opresiv față ce cei care se opun opiniilor sale conservatoare.

Protest în Istanbul

Mai mulți cetățeni turci au ieșit pe străzile Istanbulului au criticat inconsecvență între inacțiunea justiției față de violența împotriva femeilor și ancheta rapidă a artistului.

„Sute de femei ar fi în viață astăzi dacă bărbații care au agresat alte femei ar fi capturați la fel de repede ca Gülșen”, au susținut organizatorii protestului de la Istanbul.

Arestarea ei este cea mai recentă nedreptate împotriva „femeilor care nu se potrivesc tiparului” sau nu sunt „tipul de femeie pe care guvernul și-o dorește”, au adăugat organizatorii.

De unde a pornit totul?

În videoclipul spectacolului ei din aprilie, Gülşen se referă la un muzician din trupa ei şi spune într-o manieră uşoară: „A studiat anterior la un imam Hatip (şcoală religioasă). De aici vine perversiunea lui”.

Erdogan, al cărui partid cu rădăcini islamiste a ajuns pentru prima dată la putere în urmă cu două decenii, el însuși a studiat la una dintre primele școli de imam Hatip, din Turcia, care au fost fondate de stat pentru a-i educa pe tineri să devină imami și predicatori.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.