miercuri, august 31, 2022

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a tras un apel de alarmă cu privire la cenzură și hărțuire judiciară după arestarea unei vedete pop din Turcia, conform Gazete Duvar.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

„SUA este îngrijorată de formele de hărțuire judiciară folosite pentru a restrânge libertatea de exprimare în Turcia. Facem apel la Turcia să respecte și să garanteze libertatea de exprimare”, se arată în comunicat, conform jurnalistului turc, ibrahim Haskoloğlu.

Cântăreața Gülșen a fost închis, pe 25 august, în așteptarea procesului, sub acuzația de incitare la ură, după ce un videoclip cu observația ei de pe scenă în legărută cu școlile religioase, din aprilie, a fost difuzat de un organ de presă pro-guvernamental.

În timp ce câțiva miniștri de stat au condamnat cuvintele lui Gülșen, arestarea ei a atras critici crunte din cetățenilor turci care consideră guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan opresiv față ce cei care se opun opiniilor sale conservatoare.

Protest în Istanbul

Mai mulți cetățeni turci au ieșit pe străzile Istanbulului au criticat inconsecvență între inacțiunea justiției față de violența împotriva femeilor și ancheta rapidă a artistului.

„Sute de femei ar fi în viață astăzi dacă bărbații care au agresat alte femei ar fi capturați la fel de repede ca Gülșen”, au susținut organizatorii protestului de la Istanbul.

Arestarea ei este cea mai recentă nedreptate împotriva „femeilor care nu se potrivesc tiparului” sau nu sunt „tipul de femeie pe care guvernul și-o dorește”, au adăugat organizatorii.

De unde a pornit totul?

În videoclipul spectacolului ei din aprilie, Gülşen se referă la un muzician din trupa ei şi spune într-o manieră uşoară: „A studiat anterior la un imam Hatip (şcoală religioasă). De aici vine perversiunea lui”.

Erdogan, al cărui partid cu rădăcini islamiste a ajuns pentru prima dată la putere în urmă cu două decenii, el însuși a studiat la una dintre primele școli de imam Hatip, din Turcia, care au fost fondate de stat pentru a-i educa pe tineri să devină imami și predicatori.

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita.