miercuri, aprilie 14, 2021

SUA acuză o bancă de stat din Turcia de încălcarea sancţiunilor împotriva Iranului

Halkbank, una dintre cele mai mari bănci din Turcia, a fost acuzată de fraudă şi spălare de bani de către procurorii americani în legătură cu o schemă de încălcare a sancţiunilor împotriva Iranului, potrivit ziarului britanic Financial Times.

În ajunul vizitei lui Mike Pence, vicepreședintele SUA în Turcia, procurorii din New York au depus o acuzație împotriva băncii Halkbank, sub acuzația că a încălcat sancțiunile americane asupra Iranului.

Acuzațiile împotriva băncii sunt punctul culminant al unei investigații de lungă durată privitoare la o schemă de schimb de aur contra petrol, schemă practicată între Turcia și Iran, în ciuda deciziei SUA de a impune sancțiuni asupra Iranului. Acțiunea ar fi  fost efectuată cu ajutorul mai multor foști miniștri din guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

Procurorii susțin că veniturile din vânzarea de petrol și gaz iranian către Turcia au fost depuse la banca de stat, Halkbank,iar apoi s-au  folosit diferite scheme de sancționare pentru a obține aproximativ 20 miliarde de dolari. 

Halkbank neagă acuzațiile  SUA

Halkbank a informat că acuzaţiile aduse de SUA la adresa sa fac parte din sancţiunile pe care Washington-ul le-a impus Ankarei din cauza incursiunii sale militare în Syria şi reprezintă un aspect legal „fără precedent”.

Oficialii băncii sunt de părere că acţiunea Washington-ului nu se încadrează în competenţa Departamentului de Justiţie al SUA, deoarece Halkbank nu are filiale sau angajaţi în Statele Unite.

Scandalul „Corupția Secolului”

Pe 17 decembrie 2013, un scandal a izbucnit în Turcia după ce 52 de persoane, printre care fiii a trei miniștri și oameni de afaceri apropiați ai lui Tayyip Erdogan, au fost reținuți după un raid efectuat în Istanbul. Guvernul lui Erdogan a mușamalizat scandalul prin demiterea procurorilor și polițistilor turci implicați în anchetă.

Activitățile ilegale ale oficialilor turci au devenit publice în SUA după ce Reza Zarrab, un milionar turco-iranian a fost arestat în martie 2016 pe aeroportul din Miami și a făcut declarații despre activitățile oficialilor turci implicați în caz.

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția...

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit