marți, aprilie 12, 2022

SUA acuză o bancă de stat din Turcia de încălcarea sancţiunilor împotriva Iranului

Halkbank, una dintre cele mai mari bănci din Turcia, a fost acuzată de fraudă şi spălare de bani de către procurorii americani în legătură cu o schemă de încălcare a sancţiunilor împotriva Iranului, potrivit ziarului britanic Financial Times.

În ajunul vizitei lui Mike Pence, vicepreședintele SUA în Turcia, procurorii din New York au depus o acuzație împotriva băncii Halkbank, sub acuzația că a încălcat sancțiunile americane asupra Iranului.

Acuzațiile împotriva băncii sunt punctul culminant al unei investigații de lungă durată privitoare la o schemă de schimb de aur contra petrol, schemă practicată între Turcia și Iran, în ciuda deciziei SUA de a impune sancțiuni asupra Iranului. Acțiunea ar fi  fost efectuată cu ajutorul mai multor foști miniștri din guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

Procurorii susțin că veniturile din vânzarea de petrol și gaz iranian către Turcia au fost depuse la banca de stat, Halkbank,iar apoi s-au  folosit diferite scheme de sancționare pentru a obține aproximativ 20 miliarde de dolari. 

Halkbank neagă acuzațiile  SUA

Halkbank a informat că acuzaţiile aduse de SUA la adresa sa fac parte din sancţiunile pe care Washington-ul le-a impus Ankarei din cauza incursiunii sale militare în Syria şi reprezintă un aspect legal „fără precedent”.

Oficialii băncii sunt de părere că acţiunea Washington-ului nu se încadrează în competenţa Departamentului de Justiţie al SUA, deoarece Halkbank nu are filiale sau angajaţi în Statele Unite.

Scandalul „Corupția Secolului”

Pe 17 decembrie 2013, un scandal a izbucnit în Turcia după ce 52 de persoane, printre care fiii a trei miniștri și oameni de afaceri apropiați ai lui Tayyip Erdogan, au fost reținuți după un raid efectuat în Istanbul. Guvernul lui Erdogan a mușamalizat scandalul prin demiterea procurorilor și polițistilor turci implicați în anchetă.

Activitățile ilegale ale oficialilor turci au devenit publice în SUA după ce Reza Zarrab, un milionar turco-iranian a fost arestat în martie 2016 pe aeroportul din Miami și a făcut declarații despre activitățile oficialilor turci implicați în caz.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.