joi, martie 30, 2023

Străini pot lucra în Turcia fără viză de muncă. Care sunt condițiile?

Străinii vor putea lucra în Turcia pentru o perioadă determinată fără a fi nevoie să obțină o viză de muncă, anunță Ministerul Muncii și Securității Sociale, citează Hürriyet Daily News.

Noul regulamentul de ocupare a forței de muncă care vizează facilitarea străinilor să lucreze în Turcia fără permis de muncă a intrat în vigoare.

Străinii care vor lucra în agricultură sezonieră și zootehnie vor beneficia de o scutire de până la șase luni, în timp ce sportivii străini își vor putea exercita ocupațiile până la încheierea contractelor de muncă.

Persoanele străine care studiază la o universitate, instituții publice și organizații pentru cercetare sau pentru a-și spori cunoștințele și experiența vor beneficia de o scutire de doi ani, limitată la perioada de studii.

Străinii care vor face un stagiu în cadrul programelor de schimb de studenți vor putea lucra până la patru luni, în timp ce această perioadă este limitată la o lună pentru străinii care vor lucra în cadrul activităților științifice, culturale și artistice.

Cei care locuiesc în străinătate și sunt raportați ca fiind de origine turcă de către ministerele de interne sau de externe vor putea lucra în Turcia, timp de până la trei luni fără permis.

Persoanele care vor lucra în târguri și circuri care își desfășoară activitatea în afara granițelor întreprinderilor de turism certificate vor beneficia de scutire până la șase luni.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan