luni, martie 20, 2023

Statistici îngrijorătoare! Numărul deținuților depășește 309.000 în închisorile turcești


Numărul deținuților din închisorile turcești au ajuns la  309.558, în februarie, potrivit datelor publicate de Direcția Generală a Închisorilor și Caselor de Detenție (CTE), conform Turkish Minutes.

Un total de 271.163 de deținuți au fost condamnați pentru o infracțiune, în timp ce 38.395 sunt în arest preventiv. Potrivit direcției generale, 1.960 de copii își însoțesc mamele în închisoare.

Guvernul vrea mai multe închisori

Guvernul turc a alocat 8,7 miliarde de lire pentru construirea a 36 de noi închisori în următorii patru ani, ceea ce va crește semnificativ rata deja ridicată de încarcerare a Turciei. Numărul instituțiilor penale turcești va crește la 419 în 2025. În prezent există 383 de închisori în țară.

Planul de investiții pentru 2022 al Ministerului Justiției, inclusiv construirea de noi închisori, a fost aprobat de președintele Recep Tayyip Erdoğan și publicat în Monitorul Oficial.

Abdüllatif Şener, din partidul principal de opoziție, a acuzat partidul lui Erdogan că a construit atâtea închisori de când a venit la putere în 2002 câte au fost construite de la întemeierea Republicii Turce până atunci.

 „Nu există nici un an în care nu aţi reuşit să construiţi o închisoare, şi ați construit 141 de închisori doar din 2014.”

Turcia are cele mai aglomerate închisori din Europa

Cel mai recent raport anual al Consiliului Europei a arătat că Turcia a avut cea mai mare rată de încarcerare dintre cele 47 de țări ale CoE în 2020, cu 357 de prizonieri la 100.000 de locuitori.

Potrivit raportului CoE, rata populației închisorilor din Turcia a crescut cu 115,3% în ultimii 10 ani și a avut cele mai aglomerate închisori din Europa, cu 127 de deținuți la 100 de locuri disponibile pe 31 ianuarie 2020.

Detenții și arestări în masă au început să aibă loc în Turcia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016. Criticii îl acuză pe președintele Erdoğan că a folosit incidentul ca pretext pentru a înlătura disidența.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.