joi, iulie 18, 2024

Statistici îngrijorătoare! Numărul deținuților depășește 309.000 în închisorile turcești


Numărul deținuților din închisorile turcești au ajuns la  309.558, în februarie, potrivit datelor publicate de Direcția Generală a Închisorilor și Caselor de Detenție (CTE), conform Turkish Minutes.

Un total de 271.163 de deținuți au fost condamnați pentru o infracțiune, în timp ce 38.395 sunt în arest preventiv. Potrivit direcției generale, 1.960 de copii își însoțesc mamele în închisoare.

Guvernul vrea mai multe închisori

Guvernul turc a alocat 8,7 miliarde de lire pentru construirea a 36 de noi închisori în următorii patru ani, ceea ce va crește semnificativ rata deja ridicată de încarcerare a Turciei. Numărul instituțiilor penale turcești va crește la 419 în 2025. În prezent există 383 de închisori în țară.

Planul de investiții pentru 2022 al Ministerului Justiției, inclusiv construirea de noi închisori, a fost aprobat de președintele Recep Tayyip Erdoğan și publicat în Monitorul Oficial.

Abdüllatif Şener, din partidul principal de opoziție, a acuzat partidul lui Erdogan că a construit atâtea închisori de când a venit la putere în 2002 câte au fost construite de la întemeierea Republicii Turce până atunci.

 „Nu există nici un an în care nu aţi reuşit să construiţi o închisoare, şi ați construit 141 de închisori doar din 2014.”

Turcia are cele mai aglomerate închisori din Europa

Cel mai recent raport anual al Consiliului Europei a arătat că Turcia a avut cea mai mare rată de încarcerare dintre cele 47 de țări ale CoE în 2020, cu 357 de prizonieri la 100.000 de locuitori.

Potrivit raportului CoE, rata populației închisorilor din Turcia a crescut cu 115,3% în ultimii 10 ani și a avut cele mai aglomerate închisori din Europa, cu 127 de deținuți la 100 de locuri disponibile pe 31 ianuarie 2020.

Detenții și arestări în masă au început să aibă loc în Turcia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016. Criticii îl acuză pe președintele Erdoğan că a folosit incidentul ca pretext pentru a înlătura disidența.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.