joi, octombrie 31, 2024

SOMNUL INSUFICIENT ŞI CERCETĂRI ASUPRA BOLII ALZHEIMER

Senzaţia excesivă de somnolenţă din timpul zilei resimţită de persoanele vârstnice normale din punct de vedere cognitiv favorizează acumularea plăcilor de amiloid în creier, conform unui studiu publicat în jurnalul JAMA Neurology, citat de CNN.

Depozitele de amiloid din creier reprezintă prima etapă preclinică cunoscută a bolii Alzheimer începe cu mult timp înainte de apariţia simptomelor vizibile de demenţă.

”Cunoaştem că somnul este necesar pentru eliminarea toxinelor şi (proteinelor) beta-amiloide din creier”, a declarat autorul studiului, Prashanthi Vemuri, om de ştiinţă în cadrul Mayo Clinic din Statele Unite.

foto 2 Prashanthi vemuri PhD
”Cunoaştem că somnul este necesar pentru eliminarea toxinelor şi (proteinelor) beta-amiloide din creier”, a declarat autorul studiului, Prashanthi Vemuri, om de ştiinţă în cadrul Mayo Clinic din Statele Unite.

”De asemenea, cunoaştem că beta-amiloidele cauzează perturbări ale somnului. Aşadar, problema este asemănătoare celei cu puiul de găină şi oul. În cadrul studiului nostru am dorit să aflăm dacă senzaţia excesivă de somnolenţă din timpul zilei favorizează în timp o creştere a plăcii de amiloid la persoanele care nu suferă de demenţă”, a continuat Vemuri. ”Iar răspunsul este da”, a adăugat el.

Este nevoie de studii suplimentare, însă cercetarea ”adaugă o nouă întrebare” în chestionarul pe care medicii îl pot utiliza pentru evaluarea riscului de Alzheimer al pacienţilor, după cum a declarat dr. Richard Isaacson, director al Clinicii pentru prevenirea Alzheimer din cadrul Centrului Meical NewYork-Presbyterian Weill Cornell, care nu a fost implicat în această cercetare. ”De fapt, descoperirea va schimba modul în care îmi îngrijesc pacienţii deoarece de acum voi întreba în mod proactiv despre senzaţia excesivă de somnolenţă din timpul zilei, acesta fiind unul dintre numeroşii factori de risc ai bolii ce pot fi modificaţi”, a subliniat Isaacson.

În funcţie de vârsta sa, o persoană are nevoie între şapte şi zece ore de somn în fiecare noapte.

Studiul a fost efectuat pe 283 de persoane cu vârsta medie de 77 de ani care nu fuseseră diagnosticate cu Alzheimer. Oamenii de ştiinţă au măsurat cantitatea de placă de amiloid acumulată în timp în creierele acestora şi au comparat rezultatele cu datele raportate de fiecare subiect în parte privind gradul de somnolenţă resimţit în timpul zilei.

S-a descoperit că cei care se simţeau cei mai somnoroşi în timpul zilei dezvoltaseră, în timpul celor doi ani cât a durat studiul, cel mai mare volum de amiloid cauzator de Alzheimer, în special în zonele din creier responsabile de emoţii, amintire şi comportament.

În cadrul unui editorial care a însoţit studiul, experţii în studiul somnului Bryce Mander şi Joseph Winer de la Universitatea Berkeley din California au declarat că această cercetare este prima care abordează în mod direct relaţia, observată în timp, dintre somnul insuficient şi indicatorii biologici pentru apariţia bolii Alzheimer. ”Suntem încântaţi deoarece este primul (studiu) care prezintă dovada în urma studiului longitudinal la oameni”, a precizat Winer în cadrul unui interviu. ”Majoritatea dovezilor pe care le deţinem provin de la cercetări pe şoareci sau realizate pe oameni însă doar la un anumit moment, nu pe o perioadă lungă”, a adăugat el.

foto 4 creier
Relaţia, observată în timp, dintre somnul insuficient şi indicatorii biologici pentru apariţia bolii Alzheimer. ”Suntem încântaţi deoarece este primul (studiu) care prezintă dovada în urma studiului longitudinal la oameni”,

Cercetarea nu a putut determina, însă, ce fel de tulburare de somn – precum insomnia, apneea obstructivă sau sindromul picioarelor neliniştite – s-a aflat la originea oboselii resimţite în timpul zilei.De-a lungul timpului, numeroase alte cercetări au demonstrat o asociere între somnul fragmentat şi declinul cognitiv.

 

 

 

 

 

 

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.