vineri, martie 29, 2024

STEPHEN HAWKİNG A MURİT LA VÂRSTA DE 76 DE ANİ.

Cunoscutul astrofizician britanic Stephen Hawking a decedat la vârsta de 76 de ani, informează agenţiile internaţionale de presă.

Anunţul a fost făcut de familia fizicianului, potrivit căreia cunoscutul om de ştiinţă a murit împăcat în somn, miercuri, la casa sa din Cambridge.

Foto 2 a brief history of time foto 3 Stephen hawking black holes foto 4 universul intr o coaja de nuca

„Cu profundă tristeţe anunţăm că tatăl nostru a murit azi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui activitate şi moştenire vor dăinui mulţi ani”, au declarat copiii săi Lucy, Robert şi Tim.

„Curajul şi perseverenţa sa, strălucirea şi umorul său, au inspirat oameni din întreaga lume”, au completat ei.

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), cu care a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani, Hawking era imobilizat într-un scaun cu rotile şi putea comunica doar prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

În 2017, cunoscutul astrofizician declarase pentru BBC că nu „s-a aşteptat niciodată să ajungă la vârsta de 75 de ani”.

foto 5 tanarHawking a mărturisit pentru BBC că pentru el cea mai mare realizare a sa a fost descoperirea că găurile negre nu sunt în întregime negre, ceea ce este crucial „pentru a înţelege cum pot fi rezolvate paradoxurile dintre mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii”.

Astrofizicianul a devenit cunoscut la nivel mondial prin cartea sa „Scurtă istorie a timpului”, un bestseller publicat în 1988, care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

Născut într-o familie de intelectuali la 8 ianuarie 1942, Hawking a câştigat o bursă la Universitatea Oxford în 1959, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Cambridge pentru a efectua cercetări în domeniul cosmologiei.

 

La vârsta de 32 de ani, fizicianul a devenit Fellow of the Royal Society, cea mai prestigioasă instituţie academică din Marea Britanie, iar în 1979, a fost numit Lucasian Professor of Mathematics la Universitatea Cambridge – ocupând postul deţinut odată de Isaac Newton.

Foto 7 roger-penrose-portrait-photograph

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.