luni, octombrie 28, 2024

Somi, o cântăreaţă-activistă a marilor teme ale umanităţii, la Bucureşti

Muziciana americană Somi susține în premieră un concert în România, la 13 aprilie, la Sala Radio, în cadrul unui turneu început în luna martie în Philadelphia și care se va încheia în 22 aprilie la Hamburg, Germania. Artista va prezenta la București albumul ”The Lagos Music Salon”, lansat în august 2014.Albumul este inspirat din experiența trăită în Lagos, Nigeria, unde cântăreața s-a mutat din New York în urmă cu câțiva ani și unde a petrecut un an și jumătate. ”The Lagos Music Salon” a urcat pe locul 1 în topurile de jazz din SUA. Albumul, care include ca invitați speciali pe Angelique Kidjo, Common (Lonnie Rashid Lynn, Jr) și Ambrose Akinmusire, împletește stilurile jazz, soul și pop cu o ușurință nou descoperită și o voce pe care Vogue Magazine o numește pur și simplu ”Superbă!”.

Născută în Illinois din părinți imigranți din Rwanda și Uganda, Laura Audrey Kabasomi ”Somi” Kakoma a petrecut mare parte din tinerețe în Zambia și mai multe țări din Africa, înainte de a reveni în Statele Unite ale Americii. Cu o voce excepțională, care acoperă patru octave, Somi se înscrie în tradiția pură a marilor cântăreți de jazz și soul. Ea a cântat alături de Hugh Masekela, Mos Def, Baaba Maal, John Legend sau Ibrahim Maalouf.

Discografia cantautoarei de 37 de ani conține șapte albume: Red Soil in My Eyes, 2007; If the Rains Come First, 2009; Sabai To Sukhi Hote Chay, 2010; Live at Jazz Standard, 2011; The Lagos Music Salon, 2014; Akobi: First Born S(u)n — QB’s Remix Collection (album de studio, 2015) și Petite Afrique, 2017. Acesta din urmă, lansat la 31 martie, aduce un omagiu diasporei africane din Harlem. Muziciana pune în muzică bogăția culturală și demnitatea acestor locuitori din celebrul cartier newyorkez, de multe ori veniți din Africa francofonă, musulmană, precum și modul în care aceștia au transformat și au fost ei înșiși transformați de acest cartier.

În baladele sale captivante, artista abordează cu exactitate ideile transnaționalismului, ale diferențelor culturale și asimilării.

Teme fierbinți mai mult ca oricând în America lui Donald Trump și într-un moment în care gentrificarea acestui cartier împinge aceste comunități să se îndepărteze de această ”mică Africă”. Somi abordează toate aceste probleme cu o eleganță și o putere rare, îmbinând jazzul modern, muzici tradiționale africane, orchestrații de coarde și muzică urbană, relatează fipradio.fr.

Larg recunoscută atât ca artist cât și ca intelectual, Somi este, între altele membră a TED Senior Fellow și a Association of Performing Arts Presenters Fellow și, de asemenea, este fondatoarea New Africa Live, organizație non-profit dedicată celebrării celor mai buni artiști africani în arta muzicală, vizuală sau literară, conform site-ului său.

Recunoscută pentru activismul său, Somi a fost invitată în 2013 de secretarul general al ONU Ban Ki-Moon să concerteze la sediul Națiunilor Unite, cu ocazia Zilei internaționale a victimelor sclaviei și traficului transatlantic. Anul trecut, artista a fost invitată să cânte la Carnegie Hall alături de Hugh Masekela, Dave Matthews și Vusi Mahlesela pentru celebrarea a 20 de ani de democrație sud-africană.


Sursa foto:eventim.ro

S-a stins un gânditor. O conștiință lucidă, altruistă și luminoasă. Fethullah Gulen.

Și  chiar dacă acești oameni sunt foarte  rari, chiar dacă sunt confruntați în mod major cu forțele răului și li se pun piedici cu nemiluita în viața lor, rolul lor în umanism este esențial.

Turcia: Moartea clericului Fethullah Gülen declanșează un nou val de cenzură online

Autoritățile turce investighează cel puțin 177 de utilizatori ai rețelelor sociale din cauza postărilor lor despre regretatul savant islamic, Fethullah Gülen.

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Clericul turc Fethullah Gülen va fi condus pe ultimul drum în SUA: „Este un gânditor religios și intelectual remarcabil”

O slujbă de rugăciune funerară a fost programată joi după-amiază în comitatul Sussex, New Jersey. Alliance for Shared Values, un grup cu sediul în New York care promovează munca lui Gülen în SUA, a declarat că sunt așteptați să participe mii de persoane îndoliate.

Fost redactor Zaman, închis după 2016, despre Fethullah Gülen: „În ciuda tuturor persecuțiilor au urmărit principiile păcii”

Jurnalistul Abdülhamit Bilici, fostul redactor-șef al cotidianului Zaman, oferă o relatare amănunțită din complexul din Saylorsburg, Pennsylvania, unde influentul savant turco-islamic Fethullah Gülen a locuit în exil din 1999 până la moartea sa pe 20 octombrie 2024.

Atac terorist în Ankara. 4 morți și 14 răniți: „Din păcate, avem martiri”

Presa turcească a raportat o explozie puternică la fața locului și a distribuit imagini cu un schimb de focuri de armă.