marți, aprilie 12, 2022

Scrisoare unei studente de către Erdogan ajuns virală:”Nu ești sultan. Noi nu suntem supuși”

O studentă care a scris o scrisoare dură către Erdogan, prin care a adresat demisia președintelui, a fost arestată preventiv, raportează presa turcească.

Beyza Buldag, care avea un cont de Twitter „Solidaritatea Boğaziçi, @boundayanisma” a scris o scrisoare către Erdogan care a adus la arestarea sa.

“Vineri, Erdogan a declarat că dacă avem curaj, să cerem demisia lui. Această solicitare nu e o infracțiune. Asta e un drept fundamental din constituție. Nu ești sultan. Noi nu suntem supușii tăi. Dumneavoastră de 19 ani, aruncați cu cuvinte. Noi nu avem imunitate. Noi avem mai multe argumente, dar demisia nu este treaba noastră. E treaba dumneavoastră. Noi vom continua protestele și vom cere drepturile noastre. Sper că prin această scrisoare să înțelegeți că nu ne veți reduce la tăcere” a scris tânăra.

Scrisoare a ajuns viral, cu peste 61.000 de aprecieri. Urmând ca aceasta să fie arestată sub acuzații de “insultă a președintelui”,  iar computerul și telefonul să-i fie confiscat.

„Contul de solidaritate Boğaziçi a fost deschis în februarie 2020. În acel moment eram student la Universitatea Boğaziçi. În prezent, studiez la Universitatea Mimar Sinan. Am examene. Vreau să-mi continu școala.” susține Buldag pentru News Beezer.

Ca răspuns la arestarea lui Buldağ, pe Twitter, a fost organizată o campanie pentru eliberarea sa cu hashtagul # BeyzayıSerbestBırakın.

Ce s-a întâmplat? 

Demonstrațiile atât ale personalului, cât și ale studenților au izbucnit la începutul anului după instalarea lui Melih Bulu, o figură de afaceri care a fost candidat parlamentar al partidului lui Erdogan în 2015, în calitate de rector al Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase din Turcia.

“Decizia de numire a lui Bulu a fost denunțată ca nedemocratică de membrii universității și interpretată pe scară largă ca o încercare guvernamentală de a se infiltra într-una din ultimele instituții de stânga din țară: Bulu este primul rector ales din afara comunității universitare de la lovitura militară a Turciei din 1980”, explică The Guardian

Până în prezent, 10 studenți au fost puși în arest preventivi, iar 159 de studenți au fost reținuți în urma protestelor de la Universitatea Bogazici, marți, urmând ca 100 să fie eliberați a doua zi.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.