luni, aprilie 15, 2024

Scrisoare unei studente de către Erdogan ajuns virală:”Nu ești sultan. Noi nu suntem supuși”

O studentă care a scris o scrisoare dură către Erdogan, prin care a adresat demisia președintelui, a fost arestată preventiv, raportează presa turcească.

Beyza Buldag, care avea un cont de Twitter „Solidaritatea Boğaziçi, @boundayanisma” a scris o scrisoare către Erdogan care a adus la arestarea sa.

“Vineri, Erdogan a declarat că dacă avem curaj, să cerem demisia lui. Această solicitare nu e o infracțiune. Asta e un drept fundamental din constituție. Nu ești sultan. Noi nu suntem supușii tăi. Dumneavoastră de 19 ani, aruncați cu cuvinte. Noi nu avem imunitate. Noi avem mai multe argumente, dar demisia nu este treaba noastră. E treaba dumneavoastră. Noi vom continua protestele și vom cere drepturile noastre. Sper că prin această scrisoare să înțelegeți că nu ne veți reduce la tăcere” a scris tânăra.

Scrisoare a ajuns viral, cu peste 61.000 de aprecieri. Urmând ca aceasta să fie arestată sub acuzații de “insultă a președintelui”,  iar computerul și telefonul să-i fie confiscat.

„Contul de solidaritate Boğaziçi a fost deschis în februarie 2020. În acel moment eram student la Universitatea Boğaziçi. În prezent, studiez la Universitatea Mimar Sinan. Am examene. Vreau să-mi continu școala.” susține Buldag pentru News Beezer.

Ca răspuns la arestarea lui Buldağ, pe Twitter, a fost organizată o campanie pentru eliberarea sa cu hashtagul # BeyzayıSerbestBırakın.

Ce s-a întâmplat? 

Demonstrațiile atât ale personalului, cât și ale studenților au izbucnit la începutul anului după instalarea lui Melih Bulu, o figură de afaceri care a fost candidat parlamentar al partidului lui Erdogan în 2015, în calitate de rector al Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase din Turcia.

“Decizia de numire a lui Bulu a fost denunțată ca nedemocratică de membrii universității și interpretată pe scară largă ca o încercare guvernamentală de a se infiltra într-una din ultimele instituții de stânga din țară: Bulu este primul rector ales din afara comunității universitare de la lovitura militară a Turciei din 1980”, explică The Guardian

Până în prezent, 10 studenți au fost puși în arest preventivi, iar 159 de studenți au fost reținuți în urma protestelor de la Universitatea Bogazici, marți, urmând ca 100 să fie eliberați a doua zi.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.