joi, martie 4, 2021

Scrisoare unei studente de către Erdogan ajuns virală:”Nu ești sultan. Noi nu suntem supuși”

O studentă care a scris o scrisoare dură către Erdogan, prin care a adresat demisia președintelui, a fost arestată preventiv, raportează presa turcească.

Beyza Buldag, care avea un cont de Twitter „Solidaritatea Boğaziçi, @boundayanisma” a scris o scrisoare către Erdogan care a adus la arestarea sa.

“Vineri, Erdogan a declarat că dacă avem curaj, să cerem demisia lui. Această solicitare nu e o infracțiune. Asta e un drept fundamental din constituție. Nu ești sultan. Noi nu suntem supușii tăi. Dumneavoastră de 19 ani, aruncați cu cuvinte. Noi nu avem imunitate. Noi avem mai multe argumente, dar demisia nu este treaba noastră. E treaba dumneavoastră. Noi vom continua protestele și vom cere drepturile noastre. Sper că prin această scrisoare să înțelegeți că nu ne veți reduce la tăcere” a scris tânăra.

Scrisoare a ajuns viral, cu peste 61.000 de aprecieri. Urmând ca aceasta să fie arestată sub acuzații de “insultă a președintelui”,  iar computerul și telefonul să-i fie confiscat.

„Contul de solidaritate Boğaziçi a fost deschis în februarie 2020. În acel moment eram student la Universitatea Boğaziçi. În prezent, studiez la Universitatea Mimar Sinan. Am examene. Vreau să-mi continu școala.” susține Buldag pentru News Beezer.

Ca răspuns la arestarea lui Buldağ, pe Twitter, a fost organizată o campanie pentru eliberarea sa cu hashtagul # BeyzayıSerbestBırakın.

Ce s-a întâmplat? 

Demonstrațiile atât ale personalului, cât și ale studenților au izbucnit la începutul anului după instalarea lui Melih Bulu, o figură de afaceri care a fost candidat parlamentar al partidului lui Erdogan în 2015, în calitate de rector al Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase din Turcia.

“Decizia de numire a lui Bulu a fost denunțată ca nedemocratică de membrii universității și interpretată pe scară largă ca o încercare guvernamentală de a se infiltra într-una din ultimele instituții de stânga din țară: Bulu este primul rector ales din afara comunității universitare de la lovitura militară a Turciei din 1980”, explică The Guardian

Până în prezent, 10 studenți au fost puși în arest preventivi, iar 159 de studenți au fost reținuți în urma protestelor de la Universitatea Bogazici, marți, urmând ca 100 să fie eliberați a doua zi.

Vești bune pentru comercianții din România! Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia sunt iar deductibile

România a rezolvat problema care afecta comerțul cu Turcia, modificând Codului Fiscal prin eliminarea anexei II a listei UE, care introducea o nouă categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului avocatnet.ro

Tragedie:O bătrână se luptă cu guvernul pentru propriul apartament:” Plătești 45.000 de lire sau ești evacuată din clădire”

O bătrână în vârstă de 81 de ani, din provincia vestică Izmir, se luptă cu guvernul turc pentru propriul apartament, relatează presa turcească.

Interviu cu scriitoarea celei mai citite rubrici politice din Turcia: ”Potrivit lui Erdoğan, cetățeanul ideal este cel ascultător”

Una dintre cele mai populare scriitoare din Turcia, Ece Temelkuran a vorbit despre societatea turcă și situația politică din țară

Sinuciderile din Turcia au crescut cu 48% în timpul guvernării lui Erdogan

Un raport a dezvăluit că sinuciderile din Turcia au crescut cu 48 la sută de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Turcia: 219 femei însărcinate și mame cu copii mici au fost reținute

219 de femei însărcinate și femei cu copii sub șase ani au fost reținute sau arestate sub acuzația unor presupuse legături cu Mișcarea Gulen, conform raportului unei organizații care luptă pentru drepturile omului

Libertatea presei în Turcia: 1 din 4 jurnaliști, supus violenței fizice și verbale

Unul din patru jurnaliști a fost supuși violenței fizice și verbale în 2020, conform unui raport al Asociației Jurnaliștilor Turci (TGC), care dezvăluie presiunea crescândă asupra jurnaliștilor din Turcia

Erdogan anunță relaxarea măsurilor anti COVID-19: “Începe o normalizare controlată”

Erdoğan a făcut declarații după o ședință de cabinet, afirmând că lista măsurilor va fi actualizată la fiecare două săptămâni, de la o provincie la alta.