25.1 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Scrisoare către președintele CEDO care a primit titlul onorific de la Turcia, acuzată de de CEDO

Un reprezentant al mediului academic din Turcia a adresat o scrisoare deschisă către președintelui CEDO, care așteaptă să primească un titlu onorific din partea  universității  acuzate de CEDO, relatează bianet.org

Universitarul de marcă Mehmet Altan a scris o scrisoare deschisă către președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), Robert Spano, care se pregătește să viziteze Turcia săptămâna aceasta pentru a primi un doctorat onorific decernat de  Universitatea İstanbul.

Mehmet Altan( la fel ca alte zeci de mii de reprezentanți ai mediului universitar și academic)  a fost concediat prin decret guvernamental din postul de profesor de la Universitatea Istanbul și pus după gratii timp de doi ani. Urmând ca CEDO să acuze universitatea și să-l achite pe Altan.

“ În ciuda faptului că am fost achitat, în ciuda hotărârilor Curții Constituționale și a CEDO, nu am reușit să mă întorc la universitatea mea unde dumneavoastră veți primi un doctorat onorific. Universitatea de la care vă veți primi doctoratul este „instituția acuzată” în procesele aduse de mulți repreentanți ai mediului academic  care au fost demiși printr-un decret, cum am fost și eu. Nu sunt sigur cât de îmbucurător ar fi să devii membru de onoare al unei universități care a dat afara pe nedrept și a băgat în șomaj și sărăcie sute de cadre de valoare ” a subliniat acesta.

Cazul Ahmet Altan este întârziat de 4 ani de CEDO 

De asemenea, Mehmet Altan a făcut referință și la fratele său Ahmet Altan, subliniind că, deși  secțiunea CEDO prezidată de Spano a acordat un statut prioritar cererii sale, nici o hotărâre nu a fost încă pronunțată de instanță în ultimii patru ani.

„Și, desigur, suntem foarte conștienți de eforturile depuse pentru a împiedica revizuirea cererii lui Ahmet Altan și pentru a ne asigura că nu se face nici o hotărâre definitivă care constată încălcări ale drepturilor atunci când aceasta a fost luată. Dar, întrucât acesta nu este locul potrivit pentru ca să discutați acest lucru, mai degrabă nu comentez acest fapt,  în continuare ” a afirmat Mehmet Altan.

Romancierul și jurnalistul  Ahmet Altan a fost re-arestat pe 13 noiembrie cu închisoare pe viață. La doar o săptămână după ce a fost eliberat din închisoare. Pe 12 noiembrie, o instanță a anulat decizia de a-l elibera pe Altan, apoi ordonând arestarea sa  pe motiv că ar putea fugi din țară.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.