vineri, aprilie 16, 2021

Scrisoare către președintele CEDO care a primit titlul onorific de la Turcia, acuzată de de CEDO

Un reprezentant al mediului academic din Turcia a adresat o scrisoare deschisă către președintelui CEDO, care așteaptă să primească un titlu onorific din partea  universității  acuzate de CEDO, relatează bianet.org

Universitarul de marcă Mehmet Altan a scris o scrisoare deschisă către președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), Robert Spano, care se pregătește să viziteze Turcia săptămâna aceasta pentru a primi un doctorat onorific decernat de  Universitatea İstanbul.

Mehmet Altan( la fel ca alte zeci de mii de reprezentanți ai mediului universitar și academic)  a fost concediat prin decret guvernamental din postul de profesor de la Universitatea Istanbul și pus după gratii timp de doi ani. Urmând ca CEDO să acuze universitatea și să-l achite pe Altan.

“ În ciuda faptului că am fost achitat, în ciuda hotărârilor Curții Constituționale și a CEDO, nu am reușit să mă întorc la universitatea mea unde dumneavoastră veți primi un doctorat onorific. Universitatea de la care vă veți primi doctoratul este „instituția acuzată” în procesele aduse de mulți repreentanți ai mediului academic  care au fost demiși printr-un decret, cum am fost și eu. Nu sunt sigur cât de îmbucurător ar fi să devii membru de onoare al unei universități care a dat afara pe nedrept și a băgat în șomaj și sărăcie sute de cadre de valoare ” a subliniat acesta.

Cazul Ahmet Altan este întârziat de 4 ani de CEDO 

De asemenea, Mehmet Altan a făcut referință și la fratele său Ahmet Altan, subliniind că, deși  secțiunea CEDO prezidată de Spano a acordat un statut prioritar cererii sale, nici o hotărâre nu a fost încă pronunțată de instanță în ultimii patru ani.

„Și, desigur, suntem foarte conștienți de eforturile depuse pentru a împiedica revizuirea cererii lui Ahmet Altan și pentru a ne asigura că nu se face nici o hotărâre definitivă care constată încălcări ale drepturilor atunci când aceasta a fost luată. Dar, întrucât acesta nu este locul potrivit pentru ca să discutați acest lucru, mai degrabă nu comentez acest fapt,  în continuare ” a afirmat Mehmet Altan.

Romancierul și jurnalistul  Ahmet Altan a fost re-arestat pe 13 noiembrie cu închisoare pe viață. La doar o săptămână după ce a fost eliberat din închisoare. Pe 12 noiembrie, o instanță a anulat decizia de a-l elibera pe Altan, apoi ordonând arestarea sa  pe motiv că ar putea fugi din țară.

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit