marți, noiembrie 24, 2020

Scriitoarea Elif Șafak: Cum a murit bunica mea, așa a murit și Turcia

În textul publicat la revista Der Spiegel, scriitoarea Elif Șafak a făcut o comparație impresionantă: ,,Turcia pentru mine reprezinta o sinteză a mai multor tradiții și obiceiuri. Astăzi, cum a murit bunica, așa a murit Turcia pentru mine.”

Scriitoarea Elif Șafak a criticat atitudinile dure ale guvernului AKP în carul revistei Der Spiegel (Germania). Șafak a făcut comparația dureroasă cu pierderea bunicii sale care a crescut-o cu povești, adăugănd ,,Avea o personalitate diferită. Era o laică stabilă. A adoptat stilul de viață european. Chiar dacă nu avea studii, ea era cea mai mare susținătoare pentru libertatea și pentru educația fiicei și a nepoatei sale. Ea, pentru mine, reprezenta sinteza culturilor (tradițiilor) și obiceiurilor. Aşa cum e şi Turcia. Astăzi, cum a murit bunica, așa a murit și Turcia pentru mine.”

Șafak a mai adăugat: ,,Azi, majoritatea persoanelor trăiesc în ghetouri culturale invizibile. Guvernul AKP a devenit mai autoritar de când Turcia a îmbrățișat fundamentalismul și naționalismul.

Diversitatea se topește ca un fulg de nea sub soare. Totul a devenit alb sau negru. Publicul este despărțit : ,,noi” și ,,ei”. Nu este loc de individualițăți. Descompunera și polarizarea acestei țări pe un subiect cum ar fi sărbătorirea revelionului este foarte dureroasă.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,