joi, aprilie 14, 2022

Scriitoarea Elif Șafak: Cum a murit bunica mea, așa a murit și Turcia

În textul publicat la revista Der Spiegel, scriitoarea Elif Șafak a făcut o comparație impresionantă: ,,Turcia pentru mine reprezinta o sinteză a mai multor tradiții și obiceiuri. Astăzi, cum a murit bunica, așa a murit Turcia pentru mine.”

Scriitoarea Elif Șafak a criticat atitudinile dure ale guvernului AKP în carul revistei Der Spiegel (Germania). Șafak a făcut comparația dureroasă cu pierderea bunicii sale care a crescut-o cu povești, adăugănd ,,Avea o personalitate diferită. Era o laică stabilă. A adoptat stilul de viață european. Chiar dacă nu avea studii, ea era cea mai mare susținătoare pentru libertatea și pentru educația fiicei și a nepoatei sale. Ea, pentru mine, reprezenta sinteza culturilor (tradițiilor) și obiceiurilor. Aşa cum e şi Turcia. Astăzi, cum a murit bunica, așa a murit și Turcia pentru mine.”

Șafak a mai adăugat: ,,Azi, majoritatea persoanelor trăiesc în ghetouri culturale invizibile. Guvernul AKP a devenit mai autoritar de când Turcia a îmbrățișat fundamentalismul și naționalismul.

Diversitatea se topește ca un fulg de nea sub soare. Totul a devenit alb sau negru. Publicul este despărțit : ,,noi” și ,,ei”. Nu este loc de individualițăți. Descompunera și polarizarea acestei țări pe un subiect cum ar fi sărbătorirea revelionului este foarte dureroasă.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut