miercuri, martie 27, 2024

Schimb de opinii asupra evoluţiilor din Orientul Mijlociu şi problematicii relocării Ambasadei României în Statul Israel

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, i-a primit miercuri pe ambasadorul Republicii Libaneze la Bucureşti, Rana Mokkadem – decanul Grupului diplomatic arab la Bucureşti, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, ambasadorul Statului Kuweit la Bucureşti, Talal Mansour Alhajeri, şi ambasadorul Regatului Arabiei Saudite la Bucureşti, Abdulaziz Mohammed Al-Aifan, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE

Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor din Orientul Mijlociu şi problematicii relocării Ambasadei României în Statul Israel, precum şi asupra perspectivelor relaţiilor bilaterale ale României cu Republica Libaneză, Republica Turcia, Statul Kuweit şi Regatul Arabiei Saudite, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul de Externe a reiterat poziţia consecventă a României de soluţionare pe cale politică a conflictului israeliano-palestinian şi necesitatea rezolvării acestuia prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să co-existe alături în pace, securitate şi prosperitate.

Cu referire la tema relocării Ambasadei României în Statul Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, şeful diplomaţiei române a precizat că, în contextul unei dezbateri foarte importante pe plan internaţional pe această temă, s-a aprobat derularea unui proces de evaluare inter-instituţională pe această temă. A adăugat că acest proces, de natură tehnică, este în curs de desfăşurare, fiind vizate implicaţiile de natură politică, juridică, economică şi securitară, rezultatul evaluării urmând să fie pus la dispoziţia decidenţilor politici, arată sursa citată.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi evenimentele recente din Fâşia Gaza, prilej cu care ministrul Teodor Meleşcanu a indicat că, pe fondul acestei situaţii deosebit de complexe, părţile trebuie să acţioneze cu maximă reţinere şi prudenţă pentru a evita pierderea suplimentară de vieţi omeneşti.

„În cadrul întâlnirii, reprezentanţii celor patru state au evidenţiat rolul României de promotor activ al soluţionării paşnice a conflictelor şi sprijinul constant acordat de ţara noastră pentru o politică de dialog şi negociere. De asemenea, a fost subliniată importanţa continuării unui dialog susţinut şi de substanţă, atât pe teme bilaterale prioritare, cât şi pe teme de actualitate la nivel internaţional”, (MAE).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.