vineri, martie 29, 2024

O IMAGINE, CÂT O MIE DE CUVINTE!

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte! Imaginea o puteți vedea, mia de cuvinte ar trebui să urmeze. De fapt le-ar merita pe deplin, pe ele, pe cuvinte, pictorul despre care e vorba în cele ce urmează.

Situat undeva la linia de întâlnire între  figurativ și metaforic, dacă această linie există, sau e doar o himeră în visele poeților…

Farmecul și melancolia lucrurilor simple.

Pictura sa ar putea fi observată fie doar privind-o, fără addenda explicativă… Sau ar putea fi interpretată urmărindu-i traseul, viața , tot ce  el însuși a evocat în clipa în care, la vernisajul expoziției sale, a vorbit publicului. Iubitori de pictură, prieteni, vizitatori fideli ai expozițiilor de la ICR Tel Aviv.

Ceea ce frapeaza mereu în pânzele sale este capacitatea de a fi specific și universal valabil în același timp. Eu cred că ăsta este semnul unei deplinătăți artistice.Zeev Cohen nu se lansează nici în experimente și nici în aventuri de imagine. Ceea ce exprimă e limpede și are o anume puritate a liniei, a tușelor de culoare. Vreau să spun că toate merg bine împreună, crează ceea ce orice pictor vrea: emoție artistică.Cu aceste siluete în tonuri de alb și negru, adică părinții care au venit spre Israel, acele peisaje din Askelon,  acele maluri de mare cu siluete prefigurate, acea atmosferă de familie calmă, dar ce se ascunde în spatele calmului, blândeții, câte povești tulburătoare?

foto 3 tabara
Ceea ce exprimă e limpede și are o anume puritate a liniei, a tușelor de culoare.

Sigur că biografia a jucat un rol important în sursa de inspirație. Zeev Cohen s-a născut la Botoșani în 1951 și a făcut aliya împreună cu familia sa la bordul celebrului vas Transilvania. A avut o viață plină, densă, căci în timpul serviciului militar a fost chiar purtător de cuvânt al Forțelor Armate Israeliene  iar din 1971 a fost reporter militar pentru Israel Broadcasting Authority, crainic de știri în vreme de război, și redactor de știri externe la televiziune. Așadar o viață petrecută sub puterea fluxului info, la temperaturi înalte, sub  tensiunea momentului. Asta nu a însemnat că nu și-a urmat pasiunea artistică, acel Violon d,Ingres care era evident, pictura. A făcut cursuri la Muzeul Israel, la Școala de arte condusă de pictorul israelian Israel Hirshberg, la Centrul de Arte Kubia din Ierusalim, sub oblăduirea lui Sigal Tsabri, iar din 2015 lucrează sub îndrumarea lui Ilia Gefter la Centrul de Pictură din Tel Aviv. (date furnizate de organizatoarea actualei expoziții, Andreea Soare, ICR Tel Aviv)

Cu pictura și metafora înainte, într-o lume care trebuie să își păstreze emoțiile, reperele, farmecul și încrederea!

Ceea ce impresioneaza la acest pictor e așadar dorința sa de perfecționare, se spune că omul învață cât trăiește, e cazul pictorului nostru.Tonurile sunt calde dar nu ”încălzite” intenționat, nu înfrumusețate artificial, se selecteaza esențialul, fără risipă de figurativ, doar esențialul,  doar ce poate transmite o emoție, precum această valiză pe valul Mediteranei, simbolul plecării, venirii, desprinderii.

Aș zice, câtor mii, sute de mii de oameni li se potrivește în zilele noastre această imagine ?

Aici e forța artei: să atingă sufletul altuia, chiar de el e de altă limbă, de altă credință, în această lume a amestecului, a globalizării și care ar trebui să devină o lume a toleranței.Cel puțin așa ne-o dorim.

La vernisajul expoziției, pictorul și soția lui, alături de membri ai ICR Tel Aviv

Tabloul cu valiza pe apele mării mi-a amintit un cântec  al lui Jean Jacques Goldman, La-bas, adică Acolo. Merită reascultat în altă cheie, în cheia zilei de azi, poate în cheia în care pictează și Zeev Cohen această reuniune de tablouri intitulate ”Acasă”.

Așadar, cu pictura și metafora înainte, într-o lume care trebuie să își păstreze emoțiile, reperele, farmecul și încrederea.

Cleopatra Lorințiu

Tel Aviv, 24 mai 2018


 

 

 

 

 

 

 

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne