joi, aprilie 7, 2022

O IMAGINE, CÂT O MIE DE CUVINTE!

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte! Imaginea o puteți vedea, mia de cuvinte ar trebui să urmeze. De fapt le-ar merita pe deplin, pe ele, pe cuvinte, pictorul despre care e vorba în cele ce urmează.

Situat undeva la linia de întâlnire între  figurativ și metaforic, dacă această linie există, sau e doar o himeră în visele poeților…

Farmecul și melancolia lucrurilor simple.

Pictura sa ar putea fi observată fie doar privind-o, fără addenda explicativă… Sau ar putea fi interpretată urmărindu-i traseul, viața , tot ce  el însuși a evocat în clipa în care, la vernisajul expoziției sale, a vorbit publicului. Iubitori de pictură, prieteni, vizitatori fideli ai expozițiilor de la ICR Tel Aviv.

Ceea ce frapeaza mereu în pânzele sale este capacitatea de a fi specific și universal valabil în același timp. Eu cred că ăsta este semnul unei deplinătăți artistice.Zeev Cohen nu se lansează nici în experimente și nici în aventuri de imagine. Ceea ce exprimă e limpede și are o anume puritate a liniei, a tușelor de culoare. Vreau să spun că toate merg bine împreună, crează ceea ce orice pictor vrea: emoție artistică.Cu aceste siluete în tonuri de alb și negru, adică părinții care au venit spre Israel, acele peisaje din Askelon,  acele maluri de mare cu siluete prefigurate, acea atmosferă de familie calmă, dar ce se ascunde în spatele calmului, blândeții, câte povești tulburătoare?

foto 3 tabara
Ceea ce exprimă e limpede și are o anume puritate a liniei, a tușelor de culoare.

Sigur că biografia a jucat un rol important în sursa de inspirație. Zeev Cohen s-a născut la Botoșani în 1951 și a făcut aliya împreună cu familia sa la bordul celebrului vas Transilvania. A avut o viață plină, densă, căci în timpul serviciului militar a fost chiar purtător de cuvânt al Forțelor Armate Israeliene  iar din 1971 a fost reporter militar pentru Israel Broadcasting Authority, crainic de știri în vreme de război, și redactor de știri externe la televiziune. Așadar o viață petrecută sub puterea fluxului info, la temperaturi înalte, sub  tensiunea momentului. Asta nu a însemnat că nu și-a urmat pasiunea artistică, acel Violon d,Ingres care era evident, pictura. A făcut cursuri la Muzeul Israel, la Școala de arte condusă de pictorul israelian Israel Hirshberg, la Centrul de Arte Kubia din Ierusalim, sub oblăduirea lui Sigal Tsabri, iar din 2015 lucrează sub îndrumarea lui Ilia Gefter la Centrul de Pictură din Tel Aviv. (date furnizate de organizatoarea actualei expoziții, Andreea Soare, ICR Tel Aviv)

Cu pictura și metafora înainte, într-o lume care trebuie să își păstreze emoțiile, reperele, farmecul și încrederea!

Ceea ce impresioneaza la acest pictor e așadar dorința sa de perfecționare, se spune că omul învață cât trăiește, e cazul pictorului nostru.Tonurile sunt calde dar nu ”încălzite” intenționat, nu înfrumusețate artificial, se selecteaza esențialul, fără risipă de figurativ, doar esențialul,  doar ce poate transmite o emoție, precum această valiză pe valul Mediteranei, simbolul plecării, venirii, desprinderii.

Aș zice, câtor mii, sute de mii de oameni li se potrivește în zilele noastre această imagine ?

Aici e forța artei: să atingă sufletul altuia, chiar de el e de altă limbă, de altă credință, în această lume a amestecului, a globalizării și care ar trebui să devină o lume a toleranței.Cel puțin așa ne-o dorim.

La vernisajul expoziției, pictorul și soția lui, alături de membri ai ICR Tel Aviv

Tabloul cu valiza pe apele mării mi-a amintit un cântec  al lui Jean Jacques Goldman, La-bas, adică Acolo. Merită reascultat în altă cheie, în cheia zilei de azi, poate în cheia în care pictează și Zeev Cohen această reuniune de tablouri intitulate ”Acasă”.

Așadar, cu pictura și metafora înainte, într-o lume care trebuie să își păstreze emoțiile, reperele, farmecul și încrederea.

Cleopatra Lorințiu

Tel Aviv, 24 mai 2018


 

 

 

 

 

 

 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.