Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, i-a primit miercuri pe ambasadorul Republicii Libaneze la Bucureşti, Rana Mokkadem – decanul Grupului diplomatic arab la Bucureşti, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, ambasadorul Statului Kuweit la Bucureşti, Talal Mansour Alhajeri, şi ambasadorul Regatului Arabiei Saudite la Bucureşti, Abdulaziz Mohammed Al-Aifan, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE
Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor din Orientul Mijlociu şi problematicii relocării Ambasadei României în Statul Israel, precum şi asupra perspectivelor relaţiilor bilaterale ale României cu Republica Libaneză, Republica Turcia, Statul Kuweit şi Regatul Arabiei Saudite, precizează MAE.
Potrivit sursei citate, ministrul de Externe a reiterat poziţia consecventă a României de soluţionare pe cale politică a conflictului israeliano-palestinian şi necesitatea rezolvării acestuia prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să co-existe alături în pace, securitate şi prosperitate.
Cu referire la tema relocării Ambasadei României în Statul Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, şeful diplomaţiei române a precizat că, în contextul unei dezbateri foarte importante pe plan internaţional pe această temă, s-a aprobat derularea unui proces de evaluare inter-instituţională pe această temă. A adăugat că acest proces, de natură tehnică, este în curs de desfăşurare, fiind vizate implicaţiile de natură politică, juridică, economică şi securitară, rezultatul evaluării urmând să fie pus la dispoziţia decidenţilor politici, arată sursa citată.
În cadrul întrevederii au fost abordate şi evenimentele recente din Fâşia Gaza, prilej cu care ministrul Teodor Meleşcanu a indicat că, pe fondul acestei situaţii deosebit de complexe, părţile trebuie să acţioneze cu maximă reţinere şi prudenţă pentru a evita pierderea suplimentară de vieţi omeneşti.
„În cadrul întâlnirii, reprezentanţii celor patru state au evidenţiat rolul României de promotor activ al soluţionării paşnice a conflictelor şi sprijinul constant acordat de ţara noastră pentru o politică de dialog şi negociere. De asemenea, a fost subliniată importanţa continuării unui dialog susţinut şi de substanţă, atât pe teme bilaterale prioritare, cât şi pe teme de actualitate la nivel internaţional”, (MAE).