Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.
Săptămâna trecută, Turcia a luat o decizie care a adus procesul faimosului jurnalist în atenția publicului și a dus la critici pe scară internațională.
Un tributul turc a decis, pe 7 aprilie să oprească procesul în care erau 26 de suspecți saudiții, iar dosarul a fost transferat de la Istanbul la Raid.
Erdogan în 2018:„ Nu vi-l dăm”
În 2018, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan susținea că nu va oferi dosarul.
„Nu vă supărați. Vi-l arătăm, dar nu vi-l dăm. Să vi-l dăm și după să-l distrugeți?”, afirmă Erdogan, într-un discurs, în parlament.
Președintele turc a mai susținut că Turcia deține „dovezi solide” că uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost planificată în avans de oficiali saudiți, contrazicând relatările saudite conform cărora jurnalistul a murit accidental într-o „bătaie cu pumnii” în consulatul saudit din Arabia Saudită.
Oficialii turci susțin că echipa saudită a vizitat pădurea din Istanbul și Yalova înainte de dispariția lui Khashoggi pe 2 octombrie, iar cu o zi înainte de crimă, o serie de criminalistici, specialiști în informații au ajuns la Istanbul
În 2018, relațiile dintre cele două țări erau deja tensionate pe fondul dezacordurilor legate de conflictul din Siria.
Corespondentul DW la Istanbul, Dorian Jones, spune că dezvăluirile președintelui turc ar putea înrăutăți și mai mult relațiile.
„Dacă Turcia deține informații care leagă prințul moștenitor de crimă, regatul s-ar putea confrunta cu cea mai gravă criză din ultimele decenii”, susține Jones.
De la Jamal Khashoggi la pastorul american
Arestarea lui Andrew Brunson, pastorul american care a fost condamnat pe viață, s-a aflat în centrul unei rupturi diplomatice acerbe dintre Washington DC și Ankara, după puciul eșuat din 2016, conform The Guardian.
Cu toate acestea, pastorul s-a întors în SUA în 2018 după ce un tribunal turc a ordonat eliberarea lui după doi ani de detenție.
Eliberarea surpriză a lui Brunson , care a fost reținut sub acuzația de terorism legate de lovitura militară eșuată din 2016, sugera că relațiile SUA-Turcia se îmbunătățesc, în timp ce Ankara solicită ajutorul SUA pentru a investiga dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul, cu o săptămână în urmă.
Un caz asemănător a fost și Deniz Yucel, jurnalist cu dublă cetățenie, turcă și germană. În 2018 aceasta a fost eliberat, după ce a fost acuzat de spionaj în Turcia.
Cazul lui Yücel, precum și al altor jurnaliști și activiști reținuți a tensionat relațiile dintre Berlin și Ankara. Merkel a numit cazul lui Yücel o „povara” pentru relațiile bilaterale.
De ce s-a răzgândit Erdogan?
Presa din Turcia a vehiculat că situația actuală din Turcia, inflația și criza economică l-a împins pe Erdogan să i-a această decizie.
Conform cotidianului Sözcu, dosarul a fost dat vândut, iar Erdogan urmează să revendice banii în cadrul vizitei sale, de săptămâna viitoare, în Arabia Saudită.
„Ai vândut cazul Arabiei Saudite cu 3-5 miliarde de dolari! Culmea corupției AKP!!! Ai fost testat cu toate revendicările tale și ai pierdut.”, susține Gültekin Uysal, președintele Partidului Democrat.
Cine este Jamal Khashoggi?
Jamal Ahmed Hamza Khashoggi a fost unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști și comentatori politici ai generației sale din Arabia Saudită și lumea arabă în general, cu o carieră de aproape 30 de ani.El s-a întâlnit și l-a intervievat pe Osama bin Laden mai multe ori.
Pe 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite pentru a obține mai multe documente necesare pentru a se căsătorii cu o turcoaică. Acesta ar fi fost torturat și ucis în interiorul consulatului, iar corpul său a fost transportat la reședința consulului general pentru a fi dezmembrat.