vineri, septembrie 2, 2022

Scandal în Turcia. Brandul Pantene a oferit premiul de onoare lui Ibrahim Tatlises

Personalitățile publice turce și utilizatorii rețelelor sociale au condamnat Pantene Turcia pentru un premiu de „onoare” acordat cântărețului turc, İbrahim Tatlıses, care a provocat mai multe scandaluri în privința remarcilor sale sexiste și a tratamentului violent asupra femeilor.

Fostul actor și cântăreț, în vârstă de 69 de ani, a fost distins cu premiul „Lifetime Honor Award” la Istanbul la cea de-a 47-a ediție a Premiilor Fluture de Aur Pantene, un simbol pentru a aduce recunoștință numelor de top ale țării din domeniile cinematografiei, televiziunii și muzicii. 

Politicianul din opoziție, Barış Atay, a condamnat Pantene pentru oferirea premiului lui Tatlises.

„(Acest premiu) trebuie să fi fost acordat cu speranța că el și-a păstrează cea mai mică onoare la un moment dat din viața lui.Nu poate exista altă explicație pentru asta”, a scris Atay pe contul său de Twitter.

Grupul pentru drepturile femeilor, Consiliile femeilor (Kadın meclisleri) afirmă că premiul acordat unei persoane precum Tatlıses, care se face vinovat de violență împotriva femeilor, este o modalitate de a legitima o astfel de violență.

„Mărcile ar trebui să înțeleagă concepte precum egalitatea de gen și violența împotriva femeilor în loc să pretindă că sunt o inspirație pentru femei”, a declarat grupul pe Twitter.

Cântărețul de origine kurdă a făcut mai multe afirmații controversate, precum faptul că,  deși respectă femeile, nu ezită să le „bată”. De asemenea a recunoscut în mod deschis că a agresat fizic o serie de foștii săi parteneri, printre care actrița Perihan Savaș, actrița Derya Tuna și dansatoarea Asena. 

„Ce anume onorăm ca societate aici?”, a scris actrița Sedef Avcı pe Instagram împreună cu hashtag-ul „Spune nu violenței împotriva femeilor” (Kadına Șiddete Hayır).

Un număr mare de femei pe Twitter au cerut boicotarea produselor Pantene.

„Pantene, care a premiat un bărbat care bate și împușcă femei, este ca un gunoi pentru mine acum”, a susținut o utilizatoare al rețelei de socializare.

Pantene Turcia a emis, marți, o declarație pe Instagram ca răspuns la reacția împotriva premiului lui Tatlıses. Compania a spus că a menținut o poziție fermă cu privire la drepturile femeilor și că femeile au format jumătate din juriul care a ales cântărețul ca beneficiară a premiului.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...