vineri, ianuarie 7, 2022

Scandal în Turcia. Brandul Pantene a oferit premiul de onoare lui Ibrahim Tatlises

Personalitățile publice turce și utilizatorii rețelelor sociale au condamnat Pantene Turcia pentru un premiu de „onoare” acordat cântărețului turc, İbrahim Tatlıses, care a provocat mai multe scandaluri în privința remarcilor sale sexiste și a tratamentului violent asupra femeilor.

Fostul actor și cântăreț, în vârstă de 69 de ani, a fost distins cu premiul „Lifetime Honor Award” la Istanbul la cea de-a 47-a ediție a Premiilor Fluture de Aur Pantene, un simbol pentru a aduce recunoștință numelor de top ale țării din domeniile cinematografiei, televiziunii și muzicii. 

Politicianul din opoziție, Barış Atay, a condamnat Pantene pentru oferirea premiului lui Tatlises.

„(Acest premiu) trebuie să fi fost acordat cu speranța că el și-a păstrează cea mai mică onoare la un moment dat din viața lui.Nu poate exista altă explicație pentru asta”, a scris Atay pe contul său de Twitter.

Grupul pentru drepturile femeilor, Consiliile femeilor (Kadın meclisleri) afirmă că premiul acordat unei persoane precum Tatlıses, care se face vinovat de violență împotriva femeilor, este o modalitate de a legitima o astfel de violență.

„Mărcile ar trebui să înțeleagă concepte precum egalitatea de gen și violența împotriva femeilor în loc să pretindă că sunt o inspirație pentru femei”, a declarat grupul pe Twitter.

Cântărețul de origine kurdă a făcut mai multe afirmații controversate, precum faptul că,  deși respectă femeile, nu ezită să le „bată”. De asemenea a recunoscut în mod deschis că a agresat fizic o serie de foștii săi parteneri, printre care actrița Perihan Savaș, actrița Derya Tuna și dansatoarea Asena. 

„Ce anume onorăm ca societate aici?”, a scris actrița Sedef Avcı pe Instagram împreună cu hashtag-ul „Spune nu violenței împotriva femeilor” (Kadına Șiddete Hayır).

Un număr mare de femei pe Twitter au cerut boicotarea produselor Pantene.

„Pantene, care a premiat un bărbat care bate și împușcă femei, este ca un gunoi pentru mine acum”, a susținut o utilizatoare al rețelei de socializare.

Pantene Turcia a emis, marți, o declarație pe Instagram ca răspuns la reacția împotriva premiului lui Tatlıses. Compania a spus că a menținut o poziție fermă cu privire la drepturile femeilor și că femeile au format jumătate din juriul care a ales cântărețul ca beneficiară a premiului.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.