joi, noiembrie 30, 2023

Scandal în Turcia. Brandul Pantene a oferit premiul de onoare lui Ibrahim Tatlises

Personalitățile publice turce și utilizatorii rețelelor sociale au condamnat Pantene Turcia pentru un premiu de „onoare” acordat cântărețului turc, İbrahim Tatlıses, care a provocat mai multe scandaluri în privința remarcilor sale sexiste și a tratamentului violent asupra femeilor.

Fostul actor și cântăreț, în vârstă de 69 de ani, a fost distins cu premiul „Lifetime Honor Award” la Istanbul la cea de-a 47-a ediție a Premiilor Fluture de Aur Pantene, un simbol pentru a aduce recunoștință numelor de top ale țării din domeniile cinematografiei, televiziunii și muzicii. 

Politicianul din opoziție, Barış Atay, a condamnat Pantene pentru oferirea premiului lui Tatlises.

„(Acest premiu) trebuie să fi fost acordat cu speranța că el și-a păstrează cea mai mică onoare la un moment dat din viața lui.Nu poate exista altă explicație pentru asta”, a scris Atay pe contul său de Twitter.

Grupul pentru drepturile femeilor, Consiliile femeilor (Kadın meclisleri) afirmă că premiul acordat unei persoane precum Tatlıses, care se face vinovat de violență împotriva femeilor, este o modalitate de a legitima o astfel de violență.

„Mărcile ar trebui să înțeleagă concepte precum egalitatea de gen și violența împotriva femeilor în loc să pretindă că sunt o inspirație pentru femei”, a declarat grupul pe Twitter.

Cântărețul de origine kurdă a făcut mai multe afirmații controversate, precum faptul că,  deși respectă femeile, nu ezită să le „bată”. De asemenea a recunoscut în mod deschis că a agresat fizic o serie de foștii săi parteneri, printre care actrița Perihan Savaș, actrița Derya Tuna și dansatoarea Asena. 

„Ce anume onorăm ca societate aici?”, a scris actrița Sedef Avcı pe Instagram împreună cu hashtag-ul „Spune nu violenței împotriva femeilor” (Kadına Șiddete Hayır).

Un număr mare de femei pe Twitter au cerut boicotarea produselor Pantene.

„Pantene, care a premiat un bărbat care bate și împușcă femei, este ca un gunoi pentru mine acum”, a susținut o utilizatoare al rețelei de socializare.

Pantene Turcia a emis, marți, o declarație pe Instagram ca răspuns la reacția împotriva premiului lui Tatlıses. Compania a spus că a menținut o poziție fermă cu privire la drepturile femeilor și că femeile au format jumătate din juriul care a ales cântărețul ca beneficiară a premiului.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.