Poliția a percheziționat Publicațiile Yediiklim, în cadrul anchetei deschise de Parchetul-Șef Ankara cu privire la Examenul de Selecție a Personalului Public (KPSS) desfășurat, pe 31 iulie, conform presei turcești.
În cadrul anchetei, poliția a confiscat materiale digitale, o copie a cărților și teste legate de KPSS.
„Nu vom priva nici un tânăr de drepturile sale și nici nu vom permite ca credibilitatea statului nostru să fie afectată”, susține Yunus Arıncı, președintele Consiliului de Supraveghere de Stat.
În cadrul anchetei, poliția a percheziționat două adrese aparținând editurii din Kızılay și Ostim din Ankara.
De unde a pornit totul?
Un scandal a pornit în Turcia, după ce unele dintre întrebările din examenul de selecție a personalului public (KPSS) erau aceleași cu întrebările dintr-o culegerea a publicației Yediiklim.
Turcii au acuzat pe rețelele de socializare că ÖSYM, organismul responsabil de organizarea examenului ar fi dezvăluit întrebările înainte de examen.
Potrivit ÖSYM, în anul 2020, 1 milion 398 mii de candidați au intrat la examen. Pentru anul acesta încă nu a fost anunțat, dar se estimează că aproximativ 1,6 milioane de tineri au dat examenul pentru a câștiga un loc de muncă la instituțiile de stat.
Erdogan l-a demis șeful centrului de examinare
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe prof. Dr. Halis Aygün, șeful Centrului de Măsurare, Selecție și Plasare (ÖSYM), printr-un decret, pe 2 august.
Se vrea anularea examenului
Studenții de la Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP) au protestant, cerând anularea examenului.
„Să fie anulat KPSS, cei responsabili vor fi trași la răspundere”, au scandat tinerii.
„Întrebările de examen furate și victimizarea elevilor. Am văzut din nou partea întunecată a AKP în KPSS desfășurat pe 31 iulie. Vrem un sistem în care crimele lor să nu rămână nepedepsite.”, susține Arzum Yalçın, membru unei organizații de tineret, în fața Centrului de examinare electronică din ÖSYM, din Istanbul.
Cum funcționează sistemul?
Mulți tineri care termina studiile și caută un să se angajeze la stat trebuie să treacă printr-un examen, numit KPSS, care a avut loc weekend-ul trecut, urmând să aibă loc weekend-ul viitor, un alt examen pe specializări, apoi candidații merg la un interviu.
Interviul a fost adăugat după puciul eșuat din 15 iulie 2016 și are întrebări precum: „Cine este cel mai mare lider din istoria Turciei” sau „ Cum o cheamă pe mama președintelui turc, Recep Erdogan?” sunt adresate candidatilor.