joi, aprilie 18, 2024

Satu Mare: Festivalul Muzicii de Stradă – cum se umple un oraș de muzică și culoare

Peste 25 de artiști recunoscuți pentru spectacole live în marile orașe se află în acest weekend la Satu Mare, la Festivalul Muzicii de Stradă și au început încă de vineri seara competiția pentru premiile în valoare de 3.000 de euro puse la bătaie de organizatori.

Sunt artiști din Italia, Marea Britanie, Irlanda, Bulgaria, Ungaria, dar și din România, care participă la marile festivaluri ale muzicii de stradă din țările europene. Ideea organizării acestui festival a avut-o Gergo Butka, consilier de imagine în Primăria Satu Mare. De altfel, el s-a făcut remarcat în urmă cu mai mulți ani, când a organizat, tot la Satu Mare, cele mai mari concursuri de drag racing din țara noastră.

El a declarat că își dorește să facă acest eveniment pentru a arăta că Satu Mare este în rândul orașelor europene în ceea ce privește cultura și civilizația și vrea să combată sloganul care spune că „Satu Mare e orașul în care nu se întâmplă nimic”. Se gândește să facă în fiecare weekend un eveniment, mai ales pentru tinerii studenți, care de cele mai multe ori pleacă în Cluj și nu se mai întorc acasă.

Practic, zona fiecărei mini-scene este amenajată într-un stil aparte. Dacă la scena din Piața Libertății sunt mese și scaune, lămpi, lumânări, la cea din pasajul Coposu se stă pe scaune amenajate din cauciucuri de autoturisme, la scena din „groapa lui Gyuszi” stai pe gradene sau pe bănci, iar pe scena de pe malul Someșului, în premieră pentru oraș, stai pe dig, pe niște perne.

Atmosferă aproape intimă și relaxantă, fără mofturi și pretenții. În tot acest timp, pe scene, dar și pe străzi, pe unde apucă, artiștii își dau toată silința să impresioneze publicul, dar și juriul, care va acorda premiile — nu puține. Juriul este condus de către Murakozy Peter, organizatorul principal al Festivalului Muzicii de Stradă Veszprem, cel mai mare din Ungaria, și directorul de program al festivalurilor Sziget și Volt.

Una dintre noutățile de senzație din acest an din festival a fost proiecția unor imagini pe câteva clădiri are au prins astfel culoare, în ton cu orașul care a prins viață.

 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.