luni, noiembrie 18, 2024

Satu Mare: Festivalul Muzicii de Stradă – cum se umple un oraș de muzică și culoare

Peste 25 de artiști recunoscuți pentru spectacole live în marile orașe se află în acest weekend la Satu Mare, la Festivalul Muzicii de Stradă și au început încă de vineri seara competiția pentru premiile în valoare de 3.000 de euro puse la bătaie de organizatori.

Sunt artiști din Italia, Marea Britanie, Irlanda, Bulgaria, Ungaria, dar și din România, care participă la marile festivaluri ale muzicii de stradă din țările europene. Ideea organizării acestui festival a avut-o Gergo Butka, consilier de imagine în Primăria Satu Mare. De altfel, el s-a făcut remarcat în urmă cu mai mulți ani, când a organizat, tot la Satu Mare, cele mai mari concursuri de drag racing din țara noastră.

El a declarat că își dorește să facă acest eveniment pentru a arăta că Satu Mare este în rândul orașelor europene în ceea ce privește cultura și civilizația și vrea să combată sloganul care spune că „Satu Mare e orașul în care nu se întâmplă nimic”. Se gândește să facă în fiecare weekend un eveniment, mai ales pentru tinerii studenți, care de cele mai multe ori pleacă în Cluj și nu se mai întorc acasă.

Practic, zona fiecărei mini-scene este amenajată într-un stil aparte. Dacă la scena din Piața Libertății sunt mese și scaune, lămpi, lumânări, la cea din pasajul Coposu se stă pe scaune amenajate din cauciucuri de autoturisme, la scena din „groapa lui Gyuszi” stai pe gradene sau pe bănci, iar pe scena de pe malul Someșului, în premieră pentru oraș, stai pe dig, pe niște perne.

Atmosferă aproape intimă și relaxantă, fără mofturi și pretenții. În tot acest timp, pe scene, dar și pe străzi, pe unde apucă, artiștii își dau toată silința să impresioneze publicul, dar și juriul, care va acorda premiile — nu puține. Juriul este condus de către Murakozy Peter, organizatorul principal al Festivalului Muzicii de Stradă Veszprem, cel mai mare din Ungaria, și directorul de program al festivalurilor Sziget și Volt.

Una dintre noutățile de senzație din acest an din festival a fost proiecția unor imagini pe câteva clădiri are au prins astfel culoare, în ton cu orașul care a prins viață.

 

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.