Sâmbătă Mamelor a marcat cea de-a 1000-a săptămână de proteste pașnice pentru rudele care au fost dispărute cu forța și ucise sub custodie, conform Gazete Duvar.
Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute.
„1000 de săptămâni, 7000 de zile, 229 de luni… Aceasta este o viață întreagă de căutare. Suntem Mamele de Sâmbătă. Suntem mame, tati, soți, frați, copii, nepoate, nepoți. Suntem la fel ca tine. Avem aceeași rană adâncă în inimile noastre, durerea de nedescris de a nu avea nici măcar mormintele celor dragi. Nu am auzit niciodată de la cei dragi care au fost luați în custodie de forțele de securitate ale statului. Fie luni, fie ani mai târziu, le-am găsit trupurile purtând urme de tortură severă în cimitirul orfanilor, unde au fost îngropați în secret ca „persoane necunoscute”, sau nu am găsit nicio urmă.. Din ei nu ne mai rămâne decât numele lor și fotografiile din brațele noastre”, se arată în declarație.
De 1000 de săptămâni se adună în Piața Galatasaray „cu o durere nesfârșită și, în același timp, cu o speranță nesfârșită: Ne dorim pe cei dragi să ne fie luați de stat. Vrem să le cunoaștem soarta.”
„Din 27 mai 1995, ne-am adunat în Piața Galatasaray în fiecare săptămână la ora 12:00. Galatasaray a fost vocea noastră și a celor dispăruți. Uneori am fost împiedicați, alteori interziși, alteori împrăștiați prin violență și forță. Am fost reținuți și puși în judecată, dar nu am renunțat la insistențele noastre nici măcar o clipă”, se arată în declarație.
Despre „Sâmbăta Mamelor”
Din 1995, grupul s-a întrunit pentru o așezare de protest în fiecare sâmbătă, cerând soarta rudelor lor care au dispărut și/sau ucise în custodia statului. Protestul care durează de 29 de ani, este cel mai lung din istoria Turciei.
Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului, între 1992 și 1996, 792 de dispariții forțate și crime de stat au fost raportate în estul Turciei, cu mult mai multe persoane dispărute care rămân nedeclarate.
Multe rude ale celor dispăruți care au participat la protest au murit înainte de a putea afla soarta persoanelor dispărute.
Poliția a intervenit la protestele pașnice ale grupului în ultimii cinci ani, până când ministrul de Interne Yerlikaya a recunoscut că grupul a fost victimizat de poliție în noiembrie 2023.
Curtea Constituțională a constatat, de asemenea, încălcări ale drepturilor în interdicția de a protesta.