miercuri, aprilie 24, 2024

România s-a opus declarației UE de condamnare a mutării Ambasadei SUA la Ierusalim

„Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini.” MAE http://www.mae.ro/node/45943

Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de România, Cehia şi Ungaria, care au au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Wafa.

”Poziţia celor trei state intră în contradicţie totală cu politica UE şi reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional, a rezoluţiilor ONU, a convenţiilor de la Geneva şi a principiilor drepturilor omului”, se arată într-un comunicat emis de ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene.Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulţumeşte statelor care au susţinut declaraţia de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim şi consideră România, Ungaria şi Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declaraţii şi pentru toate consecinţele care vor urma.

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice.
Diplomaţi europeni şi oficiali israelieni au afirmat că declaraţia comună, elaborată la iniţiativa Franţei, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acţiunii Washingtonului. Declaraţia comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state – Israel şi Palestina, statutul oraşului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar ţările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Pe 28 aprilie, ambasadorul palestinian la Bruxelles a susţinut că Federica Mogherini, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a afirmat că nii un stat membru UE nu va acţiona împotriva consensului european privind menţinerea ambasadelor la Tel Aviv, ( sursă :  WAFA.)

Abdul Rahim Farra, ambasadorul palestinian  la UE, a relatat pentru postul Voice of Palestine că Mogherini a făcut aceste declaraţii în cursul unei întrevederi la Bruxelles cu reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperarea Islamică, la care a participat şi Riyad Malki, ministrul palestinian de Externe.

Mogherini ar fi declarat că, deşi UE nu are drept de veto în acestă chestiune asupra vreunui stat membru, totuşi nicio ţară din Blocul comunitar nu va acţiona împotriva consensului european pe acestă temă, potrivit oficialului palestinian.

Acesta a mai afirmat că Mogherini a subliniat că discuţiile despre unele state membre UE care ar dori să-şi mute ambasadele la Ierusalim nu sunt nimic mai multe decât vorbe.


 

 

 

 

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org