vineri, aprilie 26, 2024

Muntenegru: atenţionat de UE după atacul asupra jurnalistei de investigaţii Olivera Lakic

Uniunea Europeană a atenţionat vineri Muntenegru că atacul cu focuri de armă asupra jurnalistei de investigaţii Olivera Lakic va avea impact asupra procesului de aderare a ţării la Uniune şi i-a cerut să investigheze cu atenţie acest incident, informează agenţia de presă Reuters.

Olivera Lakic (49 de ani), care scrie pentru cotidianul Vijesti despre criminalitatea organizată, a fost rănită marţi cu foc de armă în faţa blocului de apartamente în care locuia, în capitala muntenegreană Podgorica.

Atacul a generat o amplă manifestaţie la Podgorica, la care au participat jurnalişti, activişti în domeniul drepturilor omului şi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, şi a fost condamnat de oficiali muntenegreni şi străini, inclusiv de preşedintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, şi de comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.

mentanegru

„Aceasta are un impact asupra reputaţiei ţării… Aceasta se află în atenţia noastră şi aşteptăm o investigaţie corespunzătoare”, a declarat Hahn în faţa jurnaliştilor, după ce a făcut o vizită la birourile cotidianului Vijesti şi a avut o întrevedere cu Lakic, după ce aceasta a fost externată.

Muntenegru, o ţară mică de la Marea Adriatică, vrea să adere la UE, însă pentru a reuşi acest lucru ea trebuie să combată criminalitatea organizată şi corupţia.
Atacul de marţi a fost al doilea asupra jurnalistei Lakic din 2012, când aceasta a fost bătută, tot în faţa casei sale. Agresorul a fost condamnat la nouă luni de închisoare, însă a fost eliberat înainte de termen în cadrul unei amnistii.Trei bărbaţi sunt căutaţi în legătură cu atacul de marţi.
În ultimii 15 ani, în Muntenegru au avut loc cel puţin 10 atacuri asupra jurnaliştilor şi organizaţiilor media, inclusiv cel din 2004, în care a fost ucis jurnalistul Dusko Jovanovic.

Aivo Orav, reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în Muntenegru a calificat acest atac împotriva jurnalistei drept „foarte îngrijrător”.

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/09/protests-investigative-journalist-olivera-lakic-shot-injured/

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.