joi, aprilie 18, 2024

România: cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul doi din 2016

Cu o creștere a PIB de 1,5% în trimestrul doi din 2016 comparativ cu precedentele trei luni, România a înregistrat cel mai semnificativ avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform celei de-a doua estimări publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% în trimestrul doi din 2016, după un avans de 0,5% în precedentele trei luni, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o expansiune de 0,4%, după un avans de 0,5% înregistrat în precedentele trei luni.

Cele mai mari creșteri din UE în perioada aprilie — iunie 2016 s-au înregistrat în România (1,5%), Ungaria (1%), Cehia, Slovacia și Polonia (toate cu 0,9%). Nu s-au înregistrat scăderi ale PIB-ului în UE, dar trei state membre — Franța, Italia și Finlanda — au avut creștere zero.

De asemenea, în trimestrul doi din 2016 comparativ cu perioada similară din 2015, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE, de 5,9%, urmată de Slovacia (3,7%) și Spania (3,2%). Singurul declin a fost raportat în Grecia (minus 0,9%).

Potrivit datelor provizorii (1) publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut al României a urcat cu 5,2% în primul semestru din acest an (serie brută) raportat la perioada similară din 2015, păstrându-se aceeași creștere ca în datele semnal. în semestrul I, consumul efectiv total a avut o contribuție de 80,6% la formarea PIB.

‘Produsul Intern Brut — serie brută — estimat pentru trimestrul II 2016 a fost de 176380,7 milioane lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 6,0% față de trimestrul II 2015. Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2016 a fost de peste 323,09 miliarde lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 5,2% față de semestrul I 2015’, se arată în comunicatul INS.

În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estima că economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2016, susținută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creștere să încetinească la 3,7%.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.