joi, februarie 29, 2024

România a aderat la CERN

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, cu prilejul alocuțiunii susținute la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), însemnătatea deosebită a aderării României pentru mediul științific și de cercetare, „care reprezintă o recunoaștere a excelenței românești în domeniu și a contribuției țării noastre la realizarea unor proiecte și experimente cu o valoare științifică deosebită”.Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a participat luni, la Geneva, la ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul CERN, marcând astfel, în mod solemn, aderarea țării noastre la această organizație.

cern

Președintele Iohannis a susținut, alături de directorul general al CERN, Fabiola Gianotti, și de președintele Consiliului CERN, Sijbrand De Jong, o alocuțiune în fața celor prezenți la eveniment, a avut o întâlnire cu cercetători români care lucrează la CERN sau colaborează la proiectele organizației și a vizitat principalele facilități ale acesteia.

„Președintele României a evocat meritele cercetătorilor, inginerilor și tehnicienilor români care au participat, în ultimii 20 de ani, la activitățile CERN și care, prin activitatea lor valoroasă, au consolidat imaginea țării noastre peste hotare. În prezent, peste 170 de fizicieni și ingineri români de la 5 universități și 3 institute de cercetare din România lucrează în cadrul a 9 proiecte ale CERN”, precizează Președinția.

Pe de altă parte, la întâlnirea cu cercetătorii români, Iohannis i-a încurajat să fructifice oportunitățile care se deschid odată cu aderarea României la CERN.

„Președintele României a subliniat că este mândru pentru realizările cercetătorilor români care colaborează cu CERN, i-a felicitat și a exprimat aprecieri deosebite pentru rezultatele activității lor, îndemnându-i, totodată, să continue importanta muncă pe care o desfășoară. Datorită noii calități a României de stat membru, companiile, institutele de cercetare și antreprenorii români vor avea la dispoziție amplul portofoliu de competențe tehnologice și științifice al CERN, rezultat a peste 50 de ani de activitate. Cercetătorii români vor avea astfel posibilitatea de a beneficia, în condiții de gratuitate, de tehnologiile aflate sub proprietatea intelectuală a CERN. Companiile românești vor avea dreptul să participe la licitațiile organizate de CERN privind furnizarea de echipamente și servicii industriale”, adaugă Administrația Prezidențială.

cern2

De asemenea, Iohannis a subliniat că prin aderarea la CERN se deschid și noi oportunități în domeniul educației de specialitate, prin acces la programe de pregătire profesionale, programe doctorale și de master.

Din delegația oficială au făcut parte și doi olimpici la fizică, Mădălina Ravar și Cristian Duțescu, studenți la Facultatea de Fizică a Universității din București.

„Vizita s-a înscris, totodată, în prima fază a proiectului național ‘România Educată’, inițiat și promovat de președintele României, care își propune să antreneze întreaga societate în construirea unei viziuni pe termen lung privind sistemul național de educație și cercetare, viziune care să sprijine identificarea opțiunilor strategice ale României și transformarea lor în obiective de țară”, mai arată sursa citată.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.