duminică, noiembrie 17, 2024

România a aderat la CERN

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, cu prilejul alocuțiunii susținute la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), însemnătatea deosebită a aderării României pentru mediul științific și de cercetare, „care reprezintă o recunoaștere a excelenței românești în domeniu și a contribuției țării noastre la realizarea unor proiecte și experimente cu o valoare științifică deosebită”.Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a participat luni, la Geneva, la ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul CERN, marcând astfel, în mod solemn, aderarea țării noastre la această organizație.

cern

Președintele Iohannis a susținut, alături de directorul general al CERN, Fabiola Gianotti, și de președintele Consiliului CERN, Sijbrand De Jong, o alocuțiune în fața celor prezenți la eveniment, a avut o întâlnire cu cercetători români care lucrează la CERN sau colaborează la proiectele organizației și a vizitat principalele facilități ale acesteia.

„Președintele României a evocat meritele cercetătorilor, inginerilor și tehnicienilor români care au participat, în ultimii 20 de ani, la activitățile CERN și care, prin activitatea lor valoroasă, au consolidat imaginea țării noastre peste hotare. În prezent, peste 170 de fizicieni și ingineri români de la 5 universități și 3 institute de cercetare din România lucrează în cadrul a 9 proiecte ale CERN”, precizează Președinția.

Pe de altă parte, la întâlnirea cu cercetătorii români, Iohannis i-a încurajat să fructifice oportunitățile care se deschid odată cu aderarea României la CERN.

„Președintele României a subliniat că este mândru pentru realizările cercetătorilor români care colaborează cu CERN, i-a felicitat și a exprimat aprecieri deosebite pentru rezultatele activității lor, îndemnându-i, totodată, să continue importanta muncă pe care o desfășoară. Datorită noii calități a României de stat membru, companiile, institutele de cercetare și antreprenorii români vor avea la dispoziție amplul portofoliu de competențe tehnologice și științifice al CERN, rezultat a peste 50 de ani de activitate. Cercetătorii români vor avea astfel posibilitatea de a beneficia, în condiții de gratuitate, de tehnologiile aflate sub proprietatea intelectuală a CERN. Companiile românești vor avea dreptul să participe la licitațiile organizate de CERN privind furnizarea de echipamente și servicii industriale”, adaugă Administrația Prezidențială.

cern2

De asemenea, Iohannis a subliniat că prin aderarea la CERN se deschid și noi oportunități în domeniul educației de specialitate, prin acces la programe de pregătire profesionale, programe doctorale și de master.

Din delegația oficială au făcut parte și doi olimpici la fizică, Mădălina Ravar și Cristian Duțescu, studenți la Facultatea de Fizică a Universității din București.

„Vizita s-a înscris, totodată, în prima fază a proiectului național ‘România Educată’, inițiat și promovat de președintele României, care își propune să antreneze întreaga societate în construirea unei viziuni pe termen lung privind sistemul național de educație și cercetare, viziune care să sprijine identificarea opțiunilor strategice ale României și transformarea lor în obiective de țară”, mai arată sursa citată.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.