vineri, ianuarie 7, 2022

Român şi albanez, un poet al inimii: Baki Ymeri

      Lansarea antologiei „Focul vieţii” ( Zjarri i jetes”), poeţi  români şi albanezi în traducerea în albaneză/prezentarea   lui Baki Ymeri, îl readuce în cercul luminos al atenţiei literare pe traducătorul -poet care şi-a pus semnătura pe zeci şi zeci de cărţi, aducând în albaneză versul unor celebri (precum Nichita Stănescu, Grigore Hagiu sau Marin Sorescu ) până la poeţi din generaţii literare diferite, unii din ei foarte tineri.

      Într-o poetică şi deopotrivă patetice  prefaţă, Visar Zhiti, scrie : „Albanezii vor să fie (şi sunt) o părticică a culturii comune a umanitpţii,în care intercultura este mai importantă decât multiculturalismul. Sunt cuprinşi şi ei în această mişcare,în care vor să.şi dezvăluie sufletul ,vor să obţină multe de la lume ,dar şi să dea, dovadă fiind şi această antologie.(…) Dar antologia pe care o avem acum în faţă ce criterii are ? Ea parcă vrea să ne arate că atunci când ne risipim prin lume, poezia este cel mai frumos punct de reîntâlnire.”

2

    După eleganta culegere de poeme publicată într-un proiect al Universităţii Petre Andrei din Iaşi,(Poeme pufoase, în Opera Omnia /Tipo Moldova ) iată că neobositul autor, poet şi traducător dar în egală măsură om de cultură responsabil, capabil să vorbească cu voce clară poetică de bogăţia literară a ţării sale, publică un nou volum de poezie „Regina sufletului „.( carte apărută sub îngrijirea lui Florian Huţanu , la Amanda Edit ).”Baki Ymeri este îndrăgostit fără leac de limba şi literatura româna (în limba română mi-e dor – Te iubesc în limba română, din volumul Dardania), de poporul român, de mândria de a fi român, de România. Baki Ymeri este un fără hodină mesager pe drumul poeziei care curge între România şi Albania – a tradus, de pildă, din peste 50 de poeţi, prozatori, eseişti româniArealul suferinţelor poporului albanez şi al celui român, vine din adâncurile istoriei . (scria Marius Chelaru)”

i27311baki

     Aş zice că Baki Ymeri exemplifică prin gustul său pentru limbă şi evantaiul de cunoştinţe care îi susţin demersul liric, o formă de cultură înfrăţită, de comunicare  supralingvistică dintr-un areal al nostru, dincolo şi dincoace de Dunăre, în Balcani şi cu o infuzie subcapratică, ceva ce se suprapune cumva cu lumea necunoscută dar fascinantă a civilizaţiei care a creat Tăbliţele de la Tărtăria ori Gânditorul de la Hamangia, din lumi iliro-traco-getice Pentru că înainte de state şi graniţe, noi am fost o umanitate comunicantă, bazată pe valori şi pe stări de spirit, şi există atâtea cuvinte, fapte şi întâmplări care ne leagă mai presus de ce ne desparte .Sau cum ar zice poetul însuşi „Lumină a inimii,Fragilitate,/care a fost şi va fi „. ( Cleopatra Lorinţiu)

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.