20.7 C
București
vineri, septembrie 18, 2020

Român şi albanez, un poet al inimii: Baki Ymeri

      Lansarea antologiei „Focul vieţii” ( Zjarri i jetes”), poeţi  români şi albanezi în traducerea în albaneză/prezentarea   lui Baki Ymeri, îl readuce în cercul luminos al atenţiei literare pe traducătorul -poet care şi-a pus semnătura pe zeci şi zeci de cărţi, aducând în albaneză versul unor celebri (precum Nichita Stănescu, Grigore Hagiu sau Marin Sorescu ) până la poeţi din generaţii literare diferite, unii din ei foarte tineri.

      Într-o poetică şi deopotrivă patetice  prefaţă, Visar Zhiti, scrie : „Albanezii vor să fie (şi sunt) o părticică a culturii comune a umanitpţii,în care intercultura este mai importantă decât multiculturalismul. Sunt cuprinşi şi ei în această mişcare,în care vor să.şi dezvăluie sufletul ,vor să obţină multe de la lume ,dar şi să dea, dovadă fiind şi această antologie.(…) Dar antologia pe care o avem acum în faţă ce criterii are ? Ea parcă vrea să ne arate că atunci când ne risipim prin lume, poezia este cel mai frumos punct de reîntâlnire.”

2

    După eleganta culegere de poeme publicată într-un proiect al Universităţii Petre Andrei din Iaşi,(Poeme pufoase, în Opera Omnia /Tipo Moldova ) iată că neobositul autor, poet şi traducător dar în egală măsură om de cultură responsabil, capabil să vorbească cu voce clară poetică de bogăţia literară a ţării sale, publică un nou volum de poezie „Regina sufletului „.( carte apărută sub îngrijirea lui Florian Huţanu , la Amanda Edit ).”Baki Ymeri este îndrăgostit fără leac de limba şi literatura româna (în limba română mi-e dor – Te iubesc în limba română, din volumul Dardania), de poporul român, de mândria de a fi român, de România. Baki Ymeri este un fără hodină mesager pe drumul poeziei care curge între România şi Albania – a tradus, de pildă, din peste 50 de poeţi, prozatori, eseişti româniArealul suferinţelor poporului albanez şi al celui român, vine din adâncurile istoriei . (scria Marius Chelaru)”

i27311baki

     Aş zice că Baki Ymeri exemplifică prin gustul său pentru limbă şi evantaiul de cunoştinţe care îi susţin demersul liric, o formă de cultură înfrăţită, de comunicare  supralingvistică dintr-un areal al nostru, dincolo şi dincoace de Dunăre, în Balcani şi cu o infuzie subcapratică, ceva ce se suprapune cumva cu lumea necunoscută dar fascinantă a civilizaţiei care a creat Tăbliţele de la Tărtăria ori Gânditorul de la Hamangia, din lumi iliro-traco-getice Pentru că înainte de state şi graniţe, noi am fost o umanitate comunicantă, bazată pe valori şi pe stări de spirit, şi există atâtea cuvinte, fapte şi întâmplări care ne leagă mai presus de ce ne desparte .Sau cum ar zice poetul însuşi „Lumină a inimii,Fragilitate,/care a fost şi va fi „. ( Cleopatra Lorinţiu)

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.