vineri, iunie 9, 2023

Refugiaţi sirieni, adulţi dar şi copii, sunt exploataţi în industria confecţiilor de îmbrăcăminte din Turcia

Refugiaţi sirieni, printre care şi copii, lucrează în condiţii mizerabile pentru furnizori intermediari ai marilor companii de articole vestimentare, în Turcia, informează presa internaţională.

turkey2

Refugiaţi sirieni, adulţi, dar şi copii, au fost filmaţi în ateliere din Turcia care produc articole vestimentare pentru companii de îmbrăcăminte, precum Marks and Spencer, Asos, Zara sau Mango.

Refugiaţii sirieni sunt plătiţi cu salarii sub renumeraţia minimă a statului turc şi lucrează în condiţii de muncă îngrozitoare, a declarat Darragh MacIntyre, jurnalist britanic.

Conform declaraţiilor reprezentanţilor companiilor mai sus menţionate, acestea nu tolerează exploatarea refugiaţilor şi nici a copiilor. Criticii afirmă însă, că acţiunile acestora nu sunt suficiente pentru a sista problema exploatării refugiaţilor şi minorilor.

Potrivit lui Danielle McMullan, din partea Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, companiile de îmbrăcăminte trebuie să înţeleagă că ele sunt responsabile pentru exploatarea refugiaţilor pentru că au responsabilitatea de a monitoriza şi de a înţelege unde sunt făcute articolele lor vestimentare şi în ce condiţii.

Multe din hainele acestor companii sunt produse în Turcia pentru că aceasta este mai aproape de Europa şi poate prelua comenzi de ultim moment. Acesta fapt le permite comercianţilor să introducă în magazine modele noi mult mai repede, decât dacă acestea ar fi făcute în alt loc.

Majoritatea refugiaţilor care lucrează pentru furnizori intermendiari ai companiilor de haine europene nu au permise de muncă şi lucrează ilegal în industria confecţiilor de îmbrăcăminte.

Jurnalistul Darragh MacIntyre, care a discutat cu zeci de muncitori sirieni, a declarat: „Ei ştiu că sunt exploataţi, dar ştiu că nu pot face nimic în această privinţă”.

 

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.

25 la sută, limita de creștere a chiriilor: 400 de mii de case sunt goale în Istanbul

Consultanții imobiliari mai raportează că în Istanbul există 400 de mii de „case fantomă”, conform calculelor lor bazate pe facturile de apă.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.