joi, aprilie 25, 2024

Reuniunea COREPER : Înapoi, la controalele de frontieră în UE

 Statele Uniunii Europene au aprobat miercuri la reuniunea COREPER (ambasadorii statelor membre) modificarea codului frontierelor Schengen, astfel încât vor fi introduse controale obligatorii pentru toate persoanele care trec frontierele externe ale acestui spațiu de liberă circulație, inclusiv pentru cetățenii europeni din statele membre Schengen, care în prezent sunt scutiți de aceste controale, transmite agenția EFE.

Statele UE au aprobat instituirea controalelor sistematice la frontierele externe, inclusiv pentru cetățenii țărilor Schengen

 

 Comisia Europeană a propus cu un an în urmă instituirea acestor controale, în cadrul măsurilor de prevenire a riscurilor teroriste. Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns luni la un acord pe această temă, astfel că propunerea a putut fi supusă votului la reuniunea reprezentanților permanenți ai statelor membre. Mai departe, acordul urmează să fie supus votului Parlamentului European și apoi celui din Consiliul European.

Revizuirea codului Schengen va obliga statele membre ale acestui spațiu de liberă circulație să controleze sistematic toate persoanele care trec la intrare și la ieșire frontiera externă, iar măsura se va aplica la toate frontierele — terestre, aeriene și maritime.

 Noua reglementare prevede și posibilitatea instituirii unor excepții, atunci când controalele pot afecta semnificativ fluxurile la frontierele terestre sau maritime. În cazul frontierelor aeriene, statele membre pot aplica o asemenea excepție timp de 6 luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, perioadă ce poate fi prelungită până la maxim 18 luni pentru aeroporturile a căror infrastructură necesită mai mult timp în vederea adaptării la această exigență.

http://eurlex.europa.eu/summary/glossary/coreper.html

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.