miercuri, octombrie 16, 2024

Reuniunea COREPER : Înapoi, la controalele de frontieră în UE

 Statele Uniunii Europene au aprobat miercuri la reuniunea COREPER (ambasadorii statelor membre) modificarea codului frontierelor Schengen, astfel încât vor fi introduse controale obligatorii pentru toate persoanele care trec frontierele externe ale acestui spațiu de liberă circulație, inclusiv pentru cetățenii europeni din statele membre Schengen, care în prezent sunt scutiți de aceste controale, transmite agenția EFE.

Statele UE au aprobat instituirea controalelor sistematice la frontierele externe, inclusiv pentru cetățenii țărilor Schengen

 

 Comisia Europeană a propus cu un an în urmă instituirea acestor controale, în cadrul măsurilor de prevenire a riscurilor teroriste. Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns luni la un acord pe această temă, astfel că propunerea a putut fi supusă votului la reuniunea reprezentanților permanenți ai statelor membre. Mai departe, acordul urmează să fie supus votului Parlamentului European și apoi celui din Consiliul European.

Revizuirea codului Schengen va obliga statele membre ale acestui spațiu de liberă circulație să controleze sistematic toate persoanele care trec la intrare și la ieșire frontiera externă, iar măsura se va aplica la toate frontierele — terestre, aeriene și maritime.

 Noua reglementare prevede și posibilitatea instituirii unor excepții, atunci când controalele pot afecta semnificativ fluxurile la frontierele terestre sau maritime. În cazul frontierelor aeriene, statele membre pot aplica o asemenea excepție timp de 6 luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, perioadă ce poate fi prelungită până la maxim 18 luni pentru aeroporturile a căror infrastructură necesită mai mult timp în vederea adaptării la această exigență.

http://eurlex.europa.eu/summary/glossary/coreper.html

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.