miercuri, aprilie 24, 2024

Reporterii fără frontiere: Turcia arestează jurnaliștii care raportează despre COVID-19

Reporterii fără frontiere (RSF) a condamnat acțiunile autoritățile turce asupra jurnaliștilor în timpul pandemiei COVID-19.

Organizația susține că informațiile oficiale despre epidemie se dovedesc foarte parțiale în Turcia și numai ministerul sănătății publice furnizează statistici despre răspândirea virusului. 

„Autoritățile hărțuiau deja mijloacele de informare în masă. Acum, jurnaliștii locali, martorii de seamă ai crizei de sănătate publică în domeniu, sunt de asemenea subminate, într-un moment în care dreptul publicului la informații este crucial. ”, a declarat reprezentantul RSF Turcia, Erol Onderoglu. 

De asemenea, RSF a atras atenția asupra jurnaliștilor care au fost arestați și acuzați după ce au publicat informații despre cazurile de infecție din regiunea lor.

Unul dintre cazuri este  Mustafa Ahmet Oktay, proprietarul ziarului Pusula (Compass) și editorul său, Eren Sarichkaya, au fost arestați pe 18 martie, după ce au raportat că un medic a fost testat  pozitiv cu coronavirus.

Autoritățile turce le-au acuzat că „a semănat panică și frică” în temeiul articolului 213 din codul penal și că nu a așteaptat informații oficiale, regulă impusă de autorități înainte de a publica ceva despre epidemie. Cei doi jurnaliști se confruntă cu doi și patru ani de închisoare.

Arestări în miezul nopții

În sudul provinciei Antalya, editorul site-ului de știri Haberimizvar.net, Idris Özyol, și unul dintre reporterii, Ebru Küçükaydin, au fost arestați în mijlocul nopții, pe 13 martie și au fost aduși în fața procurorilor din cauza unui articol despre un caz de coronavirus din Demre, unul dintre orașele provinciei. Articolul, urmând să fie șters de pe site.

De asemenea, Ismet Çiğit, directorul al site-ului de știri Kocaeli Ses (Kocaeli Voices), a fost arestat de la domiciliul său din Kocaeli, un oraș din apropierea Istanbulului, în noaptea de 21 martie, după ce a publicat un articol cu ​​titlul „Două decese legate de coronavirus  în spitalul Derince.” 

Turcia este pe locul 154 din 180 de țări în Indexul mondial pentru libertatea presei 2020 a RSF.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.