sâmbătă, noiembrie 28, 2020

Reportaj BBC: „Femei cu bebeluși de 6 luni în închisoare pe fondul stării de urgență din Turcia”

Sute de femei se află în detenție preventivă în închisori din Turcia, cu bebelușii lor, unii la mai puțin de șase luni, pe fondul stării de urgență declarată anul trecut după lovitura de stat eșuată, a menționat vineri un reportaj despre Turcia al canalului BBC.

In cadrul interviurilor cu trei femei care sunt victime ale stării de urgență, BBC a arătat că unora dintre femei nu li s-a dat de către administrația penitenciară hrană pentru copii și că au fost nevoite să-și hrănească sugarii cu hrană pentru adulți.

Konya Ereğli Cezaevi'nde gardiyanların çektiği bir doğum günü fotoğrafı.

Vorbind la BBC, o mamă al cărei nume nu a fost dezvăluit a declarat că a fost reținută în 27 octombrie 2016 cu nou-născutul ei după ce a fost demisă. Femeia era profesoară de engleză într-o școală de stat din provincia Düzce. Demiterea s-a produs după lovitura de stat eșuată,iar motivul invocat a fost  legătura  sa cu mișcarea Gülen ( despre care se ştie că  e acuzată de autoritățile turce că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat).

Ea a declarat că erau mai mult de 10 femei în închisoarea İzmir Șakran, unde  a fost transferată de la Düzce împreună cu bebelușul.

„Am dormit pe o pătură pe podea cu bebelușul meu. Nu mi s-a dat apă curată, de care aveam nevoie pentru a avea suficient lapte matern. Am cerut gardienilor să-mi dea scutece, dar aceștia nu mi-au dat șervetele umede pentru a-mi curăța bebelușul după schimbarea scutecului „, a declarat ea.

Yağmur Balcı, o altă femeie închisă pentru legături Gülen într-o închisoare din cartierul Çaykara din Trabzon, a fost, de asemenea, într-o situație dificilă cu un bebeluș de nouă luni, a menționat BBC.

Sora lui Balcı, Zehra, a declarat pentru BBC că  bebeluşul  i-a fost dat doar de trei ori pe zi, timp de 10 minute, în prima săptămână din închisoare.

„Nu i-au dat surorii mele articolele pentru îngrijire sau hrana necesară bebelușului  „, a declarat ea.

„A fost transferată la penitenciarul Sincan din Ankara. Și inspectorii de la Comisia Europeană au insistat pe lângă  administrația penitenciarului să fie puse la dispoziţie cele necesare femeilor cu sugari.  Sora mea crede că de asta a fost transferată la [închisoarea] Sincan. Cu toate acestea, ni s-a spus că e interzis să se primească lucruri necesare copilului atunci  când am încercat să trimitem un pătuț și un cărucior pentru bebeluș în închisoare „, a adăugat ea.

Çınar Babacan bebeğini Konya Ereğli Cezaevi'ne teslim etmeden hemen önce.

Ferda Babacan, fost guvernator al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), a declarat că soția sa Çınar a fost arestată la 12 aprilie la Ankara pentru utilizarea unei aplicații smart phone și că copilul lor de cinci luni i-a fost încredințat lui de către administrația închisorii, pentru că inițial au refuzat să lase copilul să stea cu mama sa.

„Cu toate acestea, soția mea a depus o cerere la administrația penitenciară in care a menționat că copilul trebuie să fie alăptat. Așa că a trebuit să-mi dau copilul administrației penitenciarului cu mâinile mele „, a declarat el.

De asemenea, BBC a vorbit cu deputatul AKP Bartın, Yılmaz Tunç, membru al Comisiei parlamentare pentru justiție, cu privire la situația femeilor închise cu bebelușii lor.

Negând prezența bebelușilor cu mamele lor în închisorile din Turcia, Tunç a declarat că „toate procesele se desfășoară în conformitate cu Codul Penal Turc, Constituția și acordurile internaționale”.

Potrivit lui Tunç, toate femeile gravide sau cu bebeluși au fost judecate fără detenție preventivă.

Subliniind că toate știrile din mass-media sunt propagandă neagră împotriva guvernului turc, deputatul AKP a declarat că nici personal, nici la biroul său de la Comisia pentru Justiție nu a primit nici o sesizare privind rele tratamente pentru femeile din închisori.

Răspunzând unei interpelări  parlamentare din 23 mai, a deputatului Gamze İlgezdi, din partea principalul partid din opoziție – Popular Republican (CHP), Ministerul Justiției din Turcia a comunicat că în penitenciarele turcești împreună cu mamele lor se află 560 de copii sub vârsta de 6 ani. Din 560, 114 sunt la vârsta între 0 și 12 luni; 128 de copii au vârsta de 1 an; 114 copii au vârsta de 2 ani; 81 copii, 3 ani; 70 de copii, de 4 ani; 31 copii, 5 ani; Iar cinci sunt de 6 ani. Vârstele celorlalți 17 sunt necunoscute, a comunicat ministerul.


SURSA: http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-40831729

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.

COVID-19: Turcia în Top 3 la numărul de infectați

Turcia a devenit cea de-a treia țară cu cel mai număr de cazuri noi de infectați cu COVID-19, relatează Duvar English.

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din Izmir au fost adoptate

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din provincia vestică Izmir au fost adoptate.