Influentul jurnalist turc Ahmet Altan, arestat la 10 septembrie, a fost pus joi în libertate, în timp ce fratele său Mehmet, profesor universitar, a fost plasat în detenție în ancheta pe marginea puciului eșuat din 15 iulie, potrivit agenției de presă Anadolu, citată de AFP.
Ahmet Altan, personalitate a jurnalismului din Turcia, a lucrat timp de ani de zile pentru cotidienele Hurriyet și Milliyet, înainte de a fonda, în 2007, publicația de opoziție Taraf, al cărei redactor-șef a fost până la demisia sa în 2012.
La finalul unei audieri-maraton de aproape 12 ore, care s-a încheiat joi dimineața, Ahmet Altan, scriitor și redactor-șef al publicației Taraf, a fost eliberat condiționat, având interdicția de a părăsi țara.
Fratele său Mehmet, arestat în același timp, a fost inculpat și plasat în detenție sub acuzația că a ‘îndemnat deschis la o lovitură de stat’. Lui i se reproșează, de asemenea, că este ‘membru al unei organizații teroriste’, potrivit agenției de presă turce.
Faptele reproșate celor doi frați datează din 14 iulie, cu o zi înainte de tentativa de puci. Ei au emis atunci ipoteza că va fi organizată o lovitură de stat, fără mai multe comentarii, pe postul de televiziune Can Erzincan (considerat pro-Gulen și închis), în cadrul unei emisiuni a cărei prezentatoare, Nazli Ilicak, a fost la rândul său plasată în detenție la sfârșitul lui iulie.
Justiția turcă le reproșează că au rostit ‘mesaje subliminale’ și îl acuză pe profesorul universitar că a încercat să ‘răstoarne guvernul republicii turce’, potrivit Anadolu.
În timpul interogatoriului său din biroul judecătorului, Ahmet Altan a dezmințit acuzațiile la adresa sa, dând asigurări ‘că și-a petrecut viața combătând lovituri de stat’, potrivit Anadolu.
Anunțul privind arestarea celor doi frați a revoltat numeroși scriitori, jurnaliști sau universitari, care au lansat o petiție online, semnată de 300 de persoane, pentru a cere eliberarea lor. Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a denunțat această arestare și a estimat în mod virulent că Turcia se îndreaptă ‘spre un regim de teroare’, în care ‘libertatea presei nu mai există’. Agerpres