joi, noiembrie 7, 2024

Poziţia României exprimată de premier la ONU

Cioloș: România rămâne angajată în efortul Organizației Națiunilor Unite de menținere a păcii și securității internaționale

România rămâne angajată în efortul Organizației Națiunilor Unite de menținere a păcii și securității internaționale, luând parte la zece asemenea operațiuni desfășurate sub egida ONU, a declarat premierul Dacian Cioloș în alocuțiunea națională susținută, miercuri seara, în plenul Adunării Generale a ONU.

„Țara mea rămâne angajată în efortul ONU de menținere a păcii și securității internaționale. România este de mult timp un contributor la menținerea păcii de către ONU. În prezent, forțele militare și de poliție române iau parte la zece operațiuni de menținere a păcii ale ONU și două misiuni politice speciale. Pacea și securitatea nu ar putea fi menținute în cazul în care continua amenințare potențială a proliferării armelor de distrugere în masă, în special a armelor nucleare, persistă. În prezent, România asigură președinția Comisiei Pregătitoare a Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare. România a fost fermă în condamnarea testelor nucleare efectuate de către Republica Democrată Populară Coreeană în acest an”, a afirmat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul român și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu deteriorarea situației în materie de securitate din vecinătatea României, făcând referire în discursul său la încălcarea normelor de drept internațional și la „anexarea ilegală a teritoriilor”.

„Evoluțiile recente din estul și sudul Europei, din ultimii doi ani, au evidențiat provocări complexe în materie de securitate în vecinătatea țării mele. Acestea generează regrese în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare durabilă. Conflictele înghețate din jurul Mării Negre rămân o amenințare permanentă și gravă la adresa stabilității din regiune și din afara sa. Aceste conflicte pun în așteptare perspectiva prosperității și a respectării principiilor și normelor dreptului internațional. Suntem profund îngrijorați de utilizarea de tactici de luptă hibride și de anexarea ilegală a teritoriilor”, a susținut premierul român.

Cioloș a atras atenția și asupra faptului că instabilitatea în creștere din Orientul Mijlociu, în special din Siria, „este o sursă majoră de proliferare a terorismului, a migrației masive, a riscurilor de instabilitate nu numai pentru regiune, ci pentru întreaga lume”.

„Trebuie să încurajăm procesul de reconciliere în țările afectate de instabilitate, prin crearea de

politici care vizează promovarea unor punți între comunități și pentru a asigura incluziune și reprezentare corespunzătoare”, a mai spus Dacian Cioloș.

Premierul român a subliniat faptul că grupurile teroriste nu pot fi combătute doar prin acțiuni militare, ci și prin reducerea atracției pe care o exercită asupra adepților lor, în special persoanele tinere.

„Trebuie să abordăm în primul rând cauzele principale care au permis extinderea acestor grupuri. Prevenirea radicalizării este un element cheie, acțiunea trebuie focalizată asupra condițiilor socio-economice ale persoanelor din comunitățile cele mai vulnerabile la radicalizare și recrutare. Sunt necesare instrumente mai eficiente de comunicare și de educație”, a detaliat Cioloș, arătând că România, alături de Spania, au propus crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului.

Șeful Executivului a adăugat ca Romania va continua să aloce importante resurse politice, diplomatice, umane și financiare pentru stabilitatea regională și globală și a amintit că țara noastră candidează pentru un nou mandat de membru nepermanent in Consiliul de Securitate, pentru 2020-2021. „Cred cu tărie că parcursul solid și experiența României în crearea de punți de legătură și în construirea încrederii în relațiile cu toate statele membre ale ONU vor reprezenta o contribuție valoroasă la activitatea Consiliului de Securitate”. Agerpres

 

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Testamentul clericului Fethullah Gülen dezvăluie donația de drepturi de autor

Potrivit unui anunț făcut de site-ul Herkul, fundația „Cascade Trust” deține autoritate asupra redevențelor din cărțile clericului.