sâmbătă, septembrie 30, 2023

Raportul annual – Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliului Europei (CoE).

Populismul xenofob şi discursul bazat pe ură au continuat să se intensifice în 2017, în contextul în care peste tot în Europa s-au înregistrat niveluri ridicate ale migraţiei şi provocări precum integrarea, extremismul religios, atacurile teroriste şi situaţia socio-economică determinată de austeritate, se arată în raportul anual, publicat vineri, de Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliului Europei (CoE).

Retorica populistă a promovat ura faţă de străini sau minorităţi, iar migraţia şi multiculturalismul au continuat să fie prezentate ca o ameninţare la adresa coeziunii şi securităţii, se atrage atenţia în raport, care menţionează de asemenea că media tradiţionale şi reţelele de socializare au încurajat auto-segregarea şi au accentuat diviziunile sociale.

foto 1 logo

Îngrijorările existente privind securitatea au fost exploatate pentru a justifica compromisuri uriaşe privind drepturile fundamentale ale migranţilor şi ale altor grupuri vulnerabile, a subliniat raportul.

„Deşi recunoaştem dificultăţile cu care se confruntă statele europene, trebuie să le încurajăm în continuare să-şi schimbe discursul într-unul mai echilibrat şi bazat pe fapte care evidenţiază contribuţia pozitivă a migraţiei bine gestionate, în special prin sublinierea oportunităţilor şi resurselor pe care le pot aduce migranţii”, a precizat preşedintele ECRI, Jean-Paul Lehners, citat într-un comunicat al Consiliului Europei.

Gestionarea migraţiei şi respectarea în acelaşi timp a drepturilor omului au rămas o provocare majoră în multe state membre, conform raportului.

ECRI mai atrage atenţia că retorica anti-musulmană în multe state persistă, situaţia evreilor în Europa nu s-a îmbunătăţit substanţial, discursul antisemit rămânând extrem de răspândit, iar romii şi populaţiile nomade sunt în continuare în mare măsură victime ale excluziunii sociale

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.