vineri, martie 29, 2024

Negrescu: Parlamentul României este un partener esenţial pentru buna reuşită a Preşedinţiei Consiliului UE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat miercuri, 20 iunie 2018, la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cadrul căreia prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a prezentat stadiul procesului de pregătire şi temele de interes care vor sta la baza programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care ţara noastră îl va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

„Parlamentul României este un partener esenţial pentru buna reuşită a Preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene. De aceea, prezentarea susţinută de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă reprezintă dovada bunei noastre colaborări şi un exemplu de transparenţă şi responsabilitate faţă de cei desemnaţi de cetăţeni pentru a-i reprezenta.

Împreună cu formaţiunile politice parlamentare şi grupul minorităţilor naţionale am lucrat la definirea temelor de interes ale României în perspectiva Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene şi tot împreună vom acţiona pentru a demonstra că, în jurul proiectelor de interes general, suntem capabili să conlucrăm în favoarea cetăţenilor. De altfel, sub îndrumarea doamnei prim-ministru, am decis, la nivelul Consiliului Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, să prioritizăm promovarea acelor iniţiative şi dosare europene care generează beneficii în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, la finalul şedinţei.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

 

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne