Populismul xenofob şi discursul bazat pe ură au continuat să se intensifice în 2017, în contextul în care peste tot în Europa s-au înregistrat niveluri ridicate ale migraţiei şi provocări precum integrarea, extremismul religios, atacurile teroriste şi situaţia socio-economică determinată de austeritate, se arată în raportul anual, publicat vineri, de Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliului Europei (CoE).
Retorica populistă a promovat ura faţă de străini sau minorităţi, iar migraţia şi multiculturalismul au continuat să fie prezentate ca o ameninţare la adresa coeziunii şi securităţii, se atrage atenţia în raport, care menţionează de asemenea că media tradiţionale şi reţelele de socializare au încurajat auto-segregarea şi au accentuat diviziunile sociale.
Îngrijorările existente privind securitatea au fost exploatate pentru a justifica compromisuri uriaşe privind drepturile fundamentale ale migranţilor şi ale altor grupuri vulnerabile, a subliniat raportul.
„Deşi recunoaştem dificultăţile cu care se confruntă statele europene, trebuie să le încurajăm în continuare să-şi schimbe discursul într-unul mai echilibrat şi bazat pe fapte care evidenţiază contribuţia pozitivă a migraţiei bine gestionate, în special prin sublinierea oportunităţilor şi resurselor pe care le pot aduce migranţii”, a precizat preşedintele ECRI, Jean-Paul Lehners, citat într-un comunicat al Consiliului Europei.
Gestionarea migraţiei şi respectarea în acelaşi timp a drepturilor omului au rămas o provocare majoră în multe state membre, conform raportului.
ECRI mai atrage atenţia că retorica anti-musulmană în multe state persistă, situaţia evreilor în Europa nu s-a îmbunătăţit substanţial, discursul antisemit rămânând extrem de răspândit, iar romii şi populaţiile nomade sunt în continuare în mare măsură victime ale excluziunii sociale