Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
vineri, iunie 2, 2023

Proteste la nivel național, după ce un cardiologist a fost ucis de un pacient

Personalul medical din Turcia au ieșit în stradă, după ce au intrat într-o grevă de două zile pentru a protesta împotriva uciderii recente a unui cardiolog în provincia centrală Konya, conform Turkish Minutes.

Ruda unui pacient l-a împușcat, miercuri, pe Ekrem Karakaya, cardiolog la spitalul județean di Konya, și apoi și-a luat viața.

Au existat afirmații conform cărora atacatorul, identificat ca Hacı Mehmet Akçay, l-a ținut pe doctor responsabil pentru moartea mamei sale, care a murit în urma unui atac de cord cu o lună mai devreme.

Grevă de 2 zile

În urma incidentului, Asociația Medicală Turcă (TTB), unul dintre cele mai importante sindicate din domeniul sănătății din Turcia, a lansat o declarație scrisă prin care anunță o grevă de două zile în toată țara, informând cetățenii că serviciile de sănătate vor fi furnizate ca de sărbătorile legale și îndemnându-i să nu încerce să acceseze serviciile de sănătate decât în ​​situații de urgență.

În conformitate cu declarația, zeci de medici și lucrători din domeniul sănătății, inclusiv cei mai mulți membri ai TTB, au intrat în grevă de două zile în diferite provincii, inclusiv Istanbul, Ankara, Çanakkale, Eskişehir, Adıyaman, Bartın, Bursa și Bolu, începând cu ora 09:00.

Moment de reculegere

Grupuri de medici și lucrători din domeniul sănătății au păstrat un minut de reculegere, urmat de o așezare de 15 minute și o declarație de presă, pentru a protesta împotriva uciderii lui Karakaya, acuzând guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) că nu a luat măsurile necesare pentru a-i proteja împotriva actelor de violență și a cerut ministrului Sănătății Fahrettin Koca să demisioneze.

Poliția a intervenit brutal la proteste

Potrivit site-ului de știri, Artı Gerçek, poliția a intervenit într-un protest la Istanbul folosind spray cu piper și formând baricade în încercarea de a împiedica demonstranții să mărșăluiască spre Direcția Provincială de Asistență Sanatică, din İstanbul, din Fatih.

„ Ai de gând să ne omori și pe noi?”, protestatarii au strigat la polițiștii care încercau să disperseze demonstrația.

Un videoclip difuzat de instituțiile de presă locale a arătat, de asemenea, un grup mare de protestatari huiduindu-l pe ministrul Koca la Kayseri, unde a mers pentru a participa la înmormântarea din Karakaya, multe persoane scandând sloganuri cerându-i să demisioneze.

Atacul de miercuri a venit într-un moment în care sute de medici părăsesc Turcia și se mută în străinătate din cauza actelor frecvente de violență și a condițiilor proaste de muncă din țară. Este obișnuit în Turcia ca pacienții sau rudele acestora să atace medicii, cerând să fie tratați imediat sau făcându-i responsabili pentru moartea unui membru al familiei.

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Turcia: Faimosul politician închis după gratii anunţă că se retrage din politică

„Îmi cer scuze sincer pentru că nu am putut să fac o politică care merită poporul nostru. Promit că voi corecta aceste deficiențe cu eforturile mele în practică. În timp ce voi continua lupta din închisoare, am renunțat la politica activă în acest stadiu”, susține Demirtaș.

Ce va face Erdogan în continuare? POLITICO: Lira este vulnerabila

O întrebare și mai importantă este dacă Erdogan va reveni la politici economice mai ortodoxe sau va continua cu combinația actuală de cheltuieli mari și rezistență la creșterea ratelor dobânzii. Mulți economiști spun că această combinație este nesustenabilă și riscă o criză în urma alegerilor, lira fiind vulnerabilă la atac.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Faimosul sportiv, Enes Kanter: Nu putem permite alegerilor din Turcia să atenueze greșelile lui Erdogan

În centrul criticilor sale s-au aflat președintele SUA, Joe Biden, care l-a numit pe liderul turc „autocrat” în timpul campaniei sale din 2020. Dar ținta mai largă a reproșului lui Erdogan este lumea occidentală, care l-a descris ca un lider puternic asupra guvernării sale de acum 20 de ani.

LIVE. Iată cine este viitorul președinte al Turciei

20.05: Conform informațiilor furnizate de președintele Consiliul Electoral, Ahmet Yener, numărul total de urne deschise a fost de 75,42 la sută. Erdogan a strâns 53,41 la sută din voturi, iar Kılıçdaroğlu a primit 46,59 la sută.

Erdogan revendică victoria la alegerile prezidențiale din Turcia, pe măsură ce numărătoarea continuă

Erdogan s-a ridicat pe un autobuz lângă reședința sa din Istanbul pentru a cânta din nou un cântec de campanie susținătorilor săi și a pronunța victoria.

Simțind victoria lui Erdogan, Tinerii turci se gândesc la viața în străinătate

Hasibe Kayaroğlu a sperat că alegerile prezidențiale din Turcia vor duce la schimbări. În schimb, cu câteva zile înainte de un tur de duminică, care arată din ce în ce mai mult ca o încoronare pentru președintele conservator Recep Tayyip Erdoğan, studentul la inginerie se gândește mai mult ca niciodată la viața în străinătate.