miercuri, iulie 24, 2024

Proteste la 9 ani de la evenimentele din Parcul Gezi. Poliția a intervenit brutal


Poliția a intervenit brutal la proteste din jurul pieței Taksim, din Istanbul, când aceștia se adunau pentru a marca nouă ani de la demonstrațiilor antiguvernamentale la nivel național, care au început în parcul Gezi, conform presei turcești.

Aproximativ 1.000 de oameni s-au adunat pe o stradă de lângă Piața Taksim în seara zilei de 31 mai, purtand fotografii cu cei care au fost condamnați la închisoare.

De asemenea, au prezentat imagini cu cei care au murit când poliția a intervenit în 2013, precum și un banner pe care scria: „Întunecarea va dispărea, Gezi va rămâne”.

„Erdogan va pleca. Nu există altă cale”, au scandat protestatarii.

Mulțimile au fost blocate de polițiștii care purtau scuturi atunci când au încercat să meargă spre Piața Taksim și pe bulevardul principal Istiklal. Poliția a folosit și gaze lacrimogene pentru a dispersa grupurile.

Poliția a reținut zeci de persoane încătușându-le la spate. Numărul detențiilor nu a fost încă clarificat.

Anterior, grupuri mai mici de oameni s-au ciocnit cu poliția în alte zone de lângă Taksim, în timp ce încercau să meargă spre piață.

Banner uriaș pe podul deasupra Bosforului

La începutul zilei, membrii parlamentului din Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP) au atârnat un banner uriaș de pe unul dintre podurile care traversează Bosforul.

După o încăierare, poliția a dat jos bannerul pe care scria „Peste tot este Taksim, peste tot este rezistență”, un slogan popular în timpul protestelor din 2013.

Ce s-a întâmplat?

Demonstrațiile din 2013 au fost cea mai mare provocare populară la adresa guvernării premierului de atunci Recep Tayyip Erdogan. Erdogan, care este acum președinte, ia echivalat pe protestatari cu militanții kurzi și cu cei acuzați că au orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), care avea drept scop construirea unei replici a cazărmilor otomane pe puținele locuri verzi rămase din oraș. Protestele au crescut mai târziu în proteste la nivel național și s-au extins în alte orașe.

Un tribunal turc a condamnat luna trecută opt persoane, inclusiv filantropul Osman Kavala, la închisoare, considerându-le vinovate de organizarea și finanțarea numitelor proteste Gezi.

Ei au negat acuzațiile, spunând că demonstrațiile antiguvernamentale au izbucnit spontan la nivel național și sunt protejate de drepturi constituționale.

CEDO susține că decizia instanței de luna trecută și încarcerările au fost motivate politic și menite să intimideze oponenții lui Erdogan.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.