vineri, decembrie 1, 2023

Proteste la 9 ani de la evenimentele din Parcul Gezi. Poliția a intervenit brutal


Poliția a intervenit brutal la proteste din jurul pieței Taksim, din Istanbul, când aceștia se adunau pentru a marca nouă ani de la demonstrațiilor antiguvernamentale la nivel național, care au început în parcul Gezi, conform presei turcești.

Aproximativ 1.000 de oameni s-au adunat pe o stradă de lângă Piața Taksim în seara zilei de 31 mai, purtand fotografii cu cei care au fost condamnați la închisoare.

De asemenea, au prezentat imagini cu cei care au murit când poliția a intervenit în 2013, precum și un banner pe care scria: „Întunecarea va dispărea, Gezi va rămâne”.

„Erdogan va pleca. Nu există altă cale”, au scandat protestatarii.

Mulțimile au fost blocate de polițiștii care purtau scuturi atunci când au încercat să meargă spre Piața Taksim și pe bulevardul principal Istiklal. Poliția a folosit și gaze lacrimogene pentru a dispersa grupurile.

Poliția a reținut zeci de persoane încătușându-le la spate. Numărul detențiilor nu a fost încă clarificat.

Anterior, grupuri mai mici de oameni s-au ciocnit cu poliția în alte zone de lângă Taksim, în timp ce încercau să meargă spre piață.

Banner uriaș pe podul deasupra Bosforului

La începutul zilei, membrii parlamentului din Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP) au atârnat un banner uriaș de pe unul dintre podurile care traversează Bosforul.

După o încăierare, poliția a dat jos bannerul pe care scria „Peste tot este Taksim, peste tot este rezistență”, un slogan popular în timpul protestelor din 2013.

Ce s-a întâmplat?

Demonstrațiile din 2013 au fost cea mai mare provocare populară la adresa guvernării premierului de atunci Recep Tayyip Erdogan. Erdogan, care este acum președinte, ia echivalat pe protestatari cu militanții kurzi și cu cei acuzați că au orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), care avea drept scop construirea unei replici a cazărmilor otomane pe puținele locuri verzi rămase din oraș. Protestele au crescut mai târziu în proteste la nivel național și s-au extins în alte orașe.

Un tribunal turc a condamnat luna trecută opt persoane, inclusiv filantropul Osman Kavala, la închisoare, considerându-le vinovate de organizarea și finanțarea numitelor proteste Gezi.

Ei au negat acuzațiile, spunând că demonstrațiile antiguvernamentale au izbucnit spontan la nivel național și sunt protejate de drepturi constituționale.

CEDO susține că decizia instanței de luna trecută și încarcerările au fost motivate politic și menite să intimideze oponenții lui Erdogan.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.