miercuri, iunie 1, 2022

Proteste la 9 ani de la evenimentele din Parcul Gezi. Poliția a intervenit brutal


Poliția a intervenit brutal la proteste din jurul pieței Taksim, din Istanbul, când aceștia se adunau pentru a marca nouă ani de la demonstrațiilor antiguvernamentale la nivel național, care au început în parcul Gezi, conform presei turcești.

Aproximativ 1.000 de oameni s-au adunat pe o stradă de lângă Piața Taksim în seara zilei de 31 mai, purtand fotografii cu cei care au fost condamnați la închisoare.

De asemenea, au prezentat imagini cu cei care au murit când poliția a intervenit în 2013, precum și un banner pe care scria: „Întunecarea va dispărea, Gezi va rămâne”.

„Erdogan va pleca. Nu există altă cale”, au scandat protestatarii.

Mulțimile au fost blocate de polițiștii care purtau scuturi atunci când au încercat să meargă spre Piața Taksim și pe bulevardul principal Istiklal. Poliția a folosit și gaze lacrimogene pentru a dispersa grupurile.

Poliția a reținut zeci de persoane încătușându-le la spate. Numărul detențiilor nu a fost încă clarificat.

Anterior, grupuri mai mici de oameni s-au ciocnit cu poliția în alte zone de lângă Taksim, în timp ce încercau să meargă spre piață.

Banner uriaș pe podul deasupra Bosforului

La începutul zilei, membrii parlamentului din Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP) au atârnat un banner uriaș de pe unul dintre podurile care traversează Bosforul.

După o încăierare, poliția a dat jos bannerul pe care scria „Peste tot este Taksim, peste tot este rezistență”, un slogan popular în timpul protestelor din 2013.

Ce s-a întâmplat?

Demonstrațiile din 2013 au fost cea mai mare provocare populară la adresa guvernării premierului de atunci Recep Tayyip Erdogan. Erdogan, care este acum președinte, ia echivalat pe protestatari cu militanții kurzi și cu cei acuzați că au orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), care avea drept scop construirea unei replici a cazărmilor otomane pe puținele locuri verzi rămase din oraș. Protestele au crescut mai târziu în proteste la nivel național și s-au extins în alte orașe.

Un tribunal turc a condamnat luna trecută opt persoane, inclusiv filantropul Osman Kavala, la închisoare, considerându-le vinovate de organizarea și finanțarea numitelor proteste Gezi.

Ei au negat acuzațiile, spunând că demonstrațiile antiguvernamentale au izbucnit spontan la nivel național și sunt protejate de drepturi constituționale.

CEDO susține că decizia instanței de luna trecută și încarcerările au fost motivate politic și menite să intimideze oponenții lui Erdogan.

Muzicienii din Turcia sunt copleșiți de interzicerea frecventă a concertelor

Muzicienii din Turcia se luptă cu interdicțiile impuse concertelor lor de administrațiile locale din toată țara sub diferite pretexte, c

Turcia: Inflația va accelera până la 80 la sută

Preţurile la alimente, care reprezintă aproximativ un sfert din ponderea indicelui total al inflaţiei, au crescut cu 14 la sută luna aceasta comparativ cu aprilie, ducând creşterea anuală la 115 la sută.

Proteste la 9 ani de la evenimentele din Parcul Gezi. Poliția a intervenit brutal

Poliția a intervenit brutal la proteste din jurul pieței Taksim, din Istanbul, când aceștia se adunau pentru a marca nouă ani de la demonstrațiilor antiguvernamentale la nivel național, care au început în parcul Gezi,

Apel din partea jurnaliștilor: Erdogan vrea sancțiuni și închisoare până la 3 ani pentru postări pe rețelele de socializare

Avertizând că proiectul de lege „poate deschide calea pentru unul dintre cele mai severe mecanisme de cenzură și autocenzură din istoria republicii”, sindicatele au cerut guvernului să-l retragă imediat.

Human Watch:Aproape 40% dintre femeile din Turcia sunt supuse violenței

Emma Sin Webb, cercetător Human Watch (HRW) Turcia la divizia Europa și Asia Centrală, a prezentat un nou raport pregătit de HRW intitulat „Combaterea violenței domestice în Turcia: impactul mortal al eșecului de a proteja”. 

17 personalități din Suedia cer guvernului să nu se încline presiunilor lui Erdogan: „În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare.”

Scrisoarea jurnaliştilor şi directorilor mass-media suedezi a fost publicată, miercuri, de ziarele de top din ţară, inclusiv Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, pe lângă Journalisten, o publicaţie a Uniunii Jurnaliştilor din Suedia. 

Erdoğan acuzat de opoziție că a transferat milioane de dolari în SUA  pentru a fugi din Turcia

Membrii familiei președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan au fost implicați în transferul a 1 miliard de lire (60,5 milioane de dolari) pentru...

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.