joi, aprilie 22, 2021

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

Activistul pentru drepturile omului și deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd, Ömer Faruk Gergerlioğlu a adus, în parlament, problema hărțuirii în închisorile turcești sau în custodia poliției și a început o campanie pe mass-media sociale.

Astfel, #CiplakAramayaSessizKalma, tradus în română „Nu stați tăcuți împotriva percheziției”a ajuns viral, iar femeile care au fost supuse hărțuirii în închisori sau în custodia poliției au început să vorbească despre experiența lor. 

Bebeluși căutați în scutece

Într-un videoclip de pe YouTube, Gergerlioğlu a discutat problema cu colega sa și avocatul Filiz Kerestecioğlu. 

„Au fost raportate că femeile care au născut recent au fost percheziționate, precum și femei în timpul ciclului menstrua.Am auzit chiar despre micuții și bebelușii căutați și despre gardieni care caută în scutece”, menționează deputatul.

Gergerlioğlu a subliniat că nu doar deținuții, ci și membrii familiei care vin în vizită sunt, uneori, supuși unor astfel de practici umilitoare, cum ar fi perchezițiile. În unele cazuri, femeile au raportat că trebuie să alăpteze în timp ce sunt supravegheate de camere video.

Teama de percheziție îi țin pe bolnavi departe de spitale

Deținuții au fost atât de umiliți și amenințați în timpul perchezițiilor, încât nici nu au vrut să meargă la spital când erau bolnavi, deoarece asta însemna că vor fi percheziționați la întoarcere.

Mai mult, nu doar  femeile au suferit această violență. Deținuții bărbați sunt amenințați cu atacuri sexuale de către gardieni.Unii deținuți de sex masculin au raportat că trebuie să se dezbrace complet, să se întoarcă și să privească cu fața la perete în timp ce gardienii i-a percheziționat.

Răpiri. Tortură. Hărțuire

Ziarista Nur Ener Kılınç a vorbit într-un video postat pe Twitter despre experiența sa după ce a fost deținută în martie, 2017, în închisoarea Bakirkoy pentru femei.

“Am fost victimă a percheziției debracate și tortură. În timpul percheziției, într-o cameră mică erau 3-4 gardieni. Își continuau comentariile răutăcioase și bârfele.Ei răpesc, omoară, hărțuiesc oameni, fără rușine. Vorbesc despre despre toleranță zero asupra torturei. “ susține jurnalista.

Conform reglementărilor legale și preventive turcești, perchezițiile pot fi efectuate numai în cazuri excepționale, cum ar fi atunci când există indicații credibile că persoana are materiale de contrabandă. În astfel de cazuri, percheziția trebuie efectuată într-un mod care să nu umilească persoana și cât mai repede posibil. Atunci când există o suspiciune credibilă că persoana dețineți obiecte, ofițerii sunt rugați să-i ceară persoana să îl îndepărteze el însuși și să-l informeze că, dacă nu se supune, îndepărtarea va fi făcută de medicul închisorii.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,

6 primării sunt anchetate pentru că au ajutat cetățenii să fugă ilegal din Turcia

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că a lansat o anchetă asupra a șase primării pentru că ar fi furnizat pașapoarte de serviciu persoanelor care nu sunt eligibile din punct de vedere legal pentru a le ajuta să fugă din țară, potrivit Turkish Minutes.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Un actor turc a fost anchetat pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan pe Twitter

Genco Erkal, actor și regizor turc,a depus mărturii procurorilor la Judecătoria Çağlayan din districtul Șișli, din Istanbul, pe 19 aprilie.