sâmbătă, iulie 24, 2021

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

Activistul pentru drepturile omului și deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd, Ömer Faruk Gergerlioğlu a adus, în parlament, problema hărțuirii în închisorile turcești sau în custodia poliției și a început o campanie pe mass-media sociale.

Astfel, #CiplakAramayaSessizKalma, tradus în română „Nu stați tăcuți împotriva percheziției”a ajuns viral, iar femeile care au fost supuse hărțuirii în închisori sau în custodia poliției au început să vorbească despre experiența lor. 

Bebeluși căutați în scutece

Într-un videoclip de pe YouTube, Gergerlioğlu a discutat problema cu colega sa și avocatul Filiz Kerestecioğlu. 

„Au fost raportate că femeile care au născut recent au fost percheziționate, precum și femei în timpul ciclului menstrua.Am auzit chiar despre micuții și bebelușii căutați și despre gardieni care caută în scutece”, menționează deputatul.

Gergerlioğlu a subliniat că nu doar deținuții, ci și membrii familiei care vin în vizită sunt, uneori, supuși unor astfel de practici umilitoare, cum ar fi perchezițiile. În unele cazuri, femeile au raportat că trebuie să alăpteze în timp ce sunt supravegheate de camere video.

Teama de percheziție îi țin pe bolnavi departe de spitale

Deținuții au fost atât de umiliți și amenințați în timpul perchezițiilor, încât nici nu au vrut să meargă la spital când erau bolnavi, deoarece asta însemna că vor fi percheziționați la întoarcere.

Mai mult, nu doar  femeile au suferit această violență. Deținuții bărbați sunt amenințați cu atacuri sexuale de către gardieni.Unii deținuți de sex masculin au raportat că trebuie să se dezbrace complet, să se întoarcă și să privească cu fața la perete în timp ce gardienii i-a percheziționat.

Răpiri. Tortură. Hărțuire

Ziarista Nur Ener Kılınç a vorbit într-un video postat pe Twitter despre experiența sa după ce a fost deținută în martie, 2017, în închisoarea Bakirkoy pentru femei.

“Am fost victimă a percheziției debracate și tortură. În timpul percheziției, într-o cameră mică erau 3-4 gardieni. Își continuau comentariile răutăcioase și bârfele.Ei răpesc, omoară, hărțuiesc oameni, fără rușine. Vorbesc despre despre toleranță zero asupra torturei. “ susține jurnalista.

Conform reglementărilor legale și preventive turcești, perchezițiile pot fi efectuate numai în cazuri excepționale, cum ar fi atunci când există indicații credibile că persoana are materiale de contrabandă. În astfel de cazuri, percheziția trebuie efectuată într-un mod care să nu umilească persoana și cât mai repede posibil. Atunci când există o suspiciune credibilă că persoana dețineți obiecte, ofițerii sunt rugați să-i ceară persoana să îl îndepărteze el însuși și să-l informeze că, dacă nu se supune, îndepărtarea va fi făcută de medicul închisorii.

Turcia: Mama unui copil cu nevoi speciale a fost reținută

Turcia: Mama unui copil cu nevoi speciale a fost reținută

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...

Povestea emoționantă a unei familii reunite în Istanbul

Un bărbat care locuiește în Turcia s-a reunit cu fiica care locuiește în Liban, după 12 ani , în Istanbul, conform Hurriyet...